srijeda, 30. lipnja 2010.

HYUNGS - KUK SUL DO FORME

HYUNGS
KUK SUL DO FORME

U Kuk Sul Do-u forme imaju vrlo značajnu ulogu. Njihovo je značenje višestruko, te one u sebi sadrže mnoga tajna znanja koja se već kroz stoljeća prenose kroz njih. HYUNG – doslovno znači stil, oblik, forma. U Kuk Sul Do-u HYUNG znači smisleno spojeni i organizirani pokret koji uključuju serije napadačkih i obrambenih pokreta. Ti pokreti u formama pripremaju vaše tijelo na tok svih aktivnosti u borilačkim vještinama. Molim vas da si zamislite sami sebe kao člana najtajnijeg društva koji vježba tajne pokrete a koji mu pomažu na svim razinama postojanja, da lakše prevlada razne teškoće te da postane prosvijetljeno ljudsko biće. Tajni pokreti – forme, tajna znanja – forme, tajne starih majstora – forme, tajne iz prošlosti – forme, tajne života i smrti – forme. Sve ovo i još više krije se u formama.

Tijekom izvođenja forme student se mentalno, fizički i duhovno okreće sam prema sebi kako bi postigao fokus, koncentraciju te razvio samodisciplinu i pravovremenost. Forme su vrlo specifične vježbe koje imaju svoje značenje i to:

Umno – intelektualno značenje,
Fizičko – tehničko značenje,
Duhovno – spiritualno značenje,

No prije nego što se pozabavimo tim značenjima razmotrimo neke opće činjenice oko formi. Prvo forme nisu sastavljene niti zamišljene kako bi simulirale uličnu borbu, samoobranu, borbu po pravilima izvođenja i ponavljanja pokreta u formi. Osnovna svrha formi je da vježbači nauče kako se kretati. Način kretanja, okreta i prebacivanja težine te ispravni stavovi, to je osnovni smisao svake forme.

Kada vježbate forme vaša koncentracija mora biti usmjerena na ravnotežu, brzinu, koordinaciju, kontrolu fizičkih pokreta te na vremenski slijed izvođenja pokreta. U Kuk Sul Do-u postoje pet principa koji su vodič za izvođenje svih formi:

OČI: bistre i čiste, zrače pozitivnom energijom i mirnoćom.
UM i DUH: miran i usmjeren, koncentriran na zadatak.
TIJELO: nisko, stabilan, čvrst i mekan, podložan brzoj promjeni.
STOPALA: polagana i precizna
RUKE: mekane, okretne, brze, precizne i u potpunoj kontroli.

Kad god vježbate forme imajte ovih pet principa na umu. Redovita vježba naših formi će vaše zglobove, živčani sistem, mišiće i unutrašnje organe učiniti mlađim i fleksibilnijim. Sličnost ovih principa i JA SE principa objašnjenih u tehnici mačevanja je vrlo velika, što je normalno, jer način na koji se krećemo bez oružja isti je kao i sa oružjem i majstorstvo jednih tehnika se nadopunjava sa majstorstvom drugih. Da se vratimo na tri glavna značenja, komponente i kao u UM/ JANG filozofiji ta tri značenja samo su sastavni dijelovi koji čine jedno, jednu cjelinu; HARMONIJU. Ali pazite ti svi dijelovi i značenja sami za sebe ne znače ništa. Formu izvodi čovjek, značenja su namijenjena čovjeku i krajnja cjelina opet je čovjek, ali ovaj put čovjek u HARMONIJI.

Umno – intelektualno značenje

Umno značenje forme je vrlo jednostavno za objasniti, svaka forma se sastoji od određenog broja različitih pokreta, stavova, tehnika, početka, završetka, mjesta na kojima se uzvikuje KIHAP itd. Sve te stvari potrebno je memorizirati i zapamtiti. Sjetite se samo koliko imate poteškoća točno zapamtiti sve pojedinosti iz forme dok ju učite. Znači stalnim učenjem i ponavljanjem pokreta forme mi razvijamo naš um i intelekt. Što je jedna forma bolje upamćena vaš um je bolje razvijen.

Kako napredujete po pojasevima, više morate formi zapamtiti, paziti da ne pobrkate redoslijed formi i pokreta sa drugim formama, te morate stalno ponavljati te forme kako bi ih dobro naučili i zadržali to svoje znanje. Za učenje je potrebna dobra koncentracija uma te također kako napredujete po pojasevima vaša moć koncentracije raste i postaje sve veća i veća, a učenje sve lakše i lakše.

Ako bi fiziološki razmatrali proces učenja svakim novim naučenim pokretom vi u vašem mozgu, leđnoj moždini i udovima stvarate isto tako nove nervne (živčane) veze i ako ih stalnim vježbanjem održavate postajete puno brži i sposobniji u učenju novih stvari. Postajete sve pametniji i pametniji. Možete smatrati da je forma dobro naučena kada ju možete izvesti srednjom brzinom bez ijedne greške u 4 različita pravca, te kada ju možete napraviti vizualizacijom, zatvorenih očiju, u mjestu, pomažući si samo pokretima ruku.

Nadalje možete smatrati da je forma vrlo dobro naučena kada ju na bilo kojem terenu i prostoru možete izvesti prilagođenu okolini i uvjetima, te da je odlično naučena kada jednostavno više nemate niti jedne misli o formi nego kad ste jednom krenuli izvodite je jednako kao i što hodate svaki dan, ustajete, sjedate, pokrećete ruke da bi uzeli ili odložili stvari. Znači kada forma postane jednaka našem svakodnevnom kretanju.

Fizičko tehničko značenje

Vrlo je jednostavno uočiti da izvođenje forme zahtijeva fizičku kontrolu tijela kako bi se pravilno izvela. Kada je jednom forma intelektualno savladana i naučena, tek onda se može iskoristiti njezin puni fizički potencijal. Tada formu možemo izvoditi bez zastajkivanja i ponavljati ju mnogo puta. Fizičko značenje forme očituje se u tome da izvođenje naučene forme razvija snagu, brzinu, izdržljivost, koordinaciju (sposobnost izvođenja složenih pokreta u teškim uvjetima), tajming (osjećaj za vrijeme izvedbe tehnike), kontrolu pokreta, preciznost cijelog tijela, udaraca, blokova, kretanja....Tehničko značenje se očituje u tome da se u formi uče i nove tehnike udaraca, blokova, kombinacija i kretanja te da se sve one usavršavaju stalnim ponavljanjem.

Nadalje u formama postoje tehnike koje se nigdje drugdje i u niti jednoj vrsti treninga ne uvježbavaju niti izvode, pa se i te rijetke ali jako važne tehnike stalno mogu uvježbavati. Zatim u formama se kriju tajne skrivene tehnike koje se cijelo vrijeme uvježbavaju a da vježbač ne zna da ih uopće vježba i koje su to tehnike. Otkriti ih vrlo je teško i zahtjeva fanatičnu upornost u vježbanju formi, ponekad su to vrlo jednostavne stvari, np. kako okrenuti ruku kod nekog pritiska, kako projicirati energiju iz DAN JONA u ruku, pritisak u neku opasnu točku, smrtonosni udarac u vitalnu točku itd...Kada postanete zreli za takvo znanje ono će vam se ukazati, naravno uz malu pomoć sa strane. Fizičko i tehničko znanje iz forme proširuje i poboljšava vaše samoobrambene vještine, te nadopunjuje postojeće znanje iz tehnika borbe.

Fizički forma je usavršena onda kada ju možete izvesti 4 puta za redom bez odmora u 4 različite strane svijeta i pritom ne imati ikakvu promjenu u disanju, na kraju izvođenja disanje mora miti potpuno normalno, slijedeći nivo je kada sve to (4 pravca) bez greške napravite žmireći.

Duhovno – spiritualno značenje

Spiritualno ili duhovno značenje često dolazi od principa i značenja koja su postavili osnivači formi. Nije neuobičajeno da forme imaju religiozno, ili povijesno značenje koje služi da prikaže kojim kvalitetama treba težiti svaki učenik i vježbač u svakodnevnom životu. U Kuk Sul Do -u svaka forma sadrži svoje osnovno duhovno značenje već u samom nazivu forme. Naravno da taj naziv ne objašnjava sve ali služi kao simbol koji pod svojim nazivom krije duhovno značenje forme. Ta značenja su stupnjevana po stupnjevima znanja i svaka forma odgovara određenom stupnju znanja (pojasu) tako je i njeno duhovno značenje osmišljeno da bi na tom određenom nivou dalo najviše efekta, smisla i koristi za vježbača.

Ali također i svaka forma, od najosnovnije do najnaprednije ima i jednako i za sve HYUNG univerzalno duhovno značenje. Znači i prva forma i sve ostale. Ono se očituje u tome što se nakon velikog broja ponavljanja i u trenutku dok se izvodi forma koja je savršeno naučena, savršeno fizički savladana gubi svjesnost o sadašnjosti, gubi se osjećaj fizičkog kretanja tijela, gubi se osjećaj fizičkog postojanja uopće, te se stiče osjećaj vrhunske uzvišenosti, neovisnosti o prostoru, vremenu, fizičkom tijelu, zakonima fizike, zakonima gravitacije i bilo kojim drugim pravilima koja smo učili u školama i na fakultetima. Drugim riječima postiže se potpuna sloboda postojanja i harmonije sa cijelim svojim bićem, okolinom, planetom i svemirom.

Jednostavno rečeno stječe se duhovna prosvijetljenost i postiže mir, sklad i postojanje vježbača na višoj duhovnoj razini od čisto fizičke. To je potpuna HARMONIJA i duhovno savršenstvo koje je dostupno samo ako je postignuto i savladano savršenstvo umno – intelektualnog, fizičko – tehničkog i spiritualnog značenja formi. Nakon toga jedinstvo se ostvaruje u čovjeku kroz HARMONIJU. Sve učeničke forme se izvode najprije na desnu stranu, pa potom na lijevu.

Ovdje ću vam reći samo ovo: Vaše osobno iskustvo kroz tisuće i tisuće ponavljanja dovest će vas do slobode, do potpune slobode u svim mogućim zamislivim i nezamislivim oblicima. O tome možemo opisati i pisati cijele tomove ali ništa to ne vrijedi, vrijedi samo ako ćete se sami upustiti u vježbanje koje će vas dovesti do svih ovih shvaćanja, harmonija, sloboda, tokova energije – do prosvjetljenja.

ZNAČENJE OSNOVNIH FORMI

Ki Cho Hyung

Cho Kub Hyung

Joong Kub Hyung

De Kub Hyung

Ko Kub Hyung

1. Ki Cho Hyung
Naziv forme u prijevodu znači temeljna forma, cilj joj je da izgradi čvrsti temelj, osnovnih tehnika, stavova i kretanja na kojem će se moći dalje graditi i učiti nove tehnike i principi. Ova forma šalje poruku vježbaču da mora isprazniti svoj um i duh i otvori ga za nove spoznaje, koje će kad ih dovoljno upozna postati dio njega i uvijek će ih koristiti u daljnjem treningu i životu. Prilikom izvođenja potrebno je vizualizirati duboke, čvrste te beskrajno široke ˝temelje˝ napravljene od beskonačno mnogo tehnika iz forme koji počinju u našem tijelu i šire se i prodiru duboko u zemlju i daleko po zemlji. Duhovno značenje ove forme se očituje kroz shvaćanje da te temeljne dubine i širine moraju postati vašeg sastavnog dijela uma, tijela i duha. Takvi temelji daju veliku vještinu, veliku mudrost, veliku efikasnost i nepobjedivost.

2. Cho Kub Hyung
Naziv znači forma osnovnog nivoa, cilj joj je nadgradnja tehnika na temeljnu formu. Ova forma šalje vježbaču poruku da svoju novo stečenu energiju razvijenu vježbanjem temeljne forme može mijenjati prema potrebi kako bi usmjeravao i preusmjeravao akcije svoga tijela ali i isto takvu prilagodbu izveo na protivniku. Prilikom izvođenja ove forme potrebno je vizualizirati kako ste vi i energija vašeg tijela jedno, te kako se kao voda krećete zajedno naprijed, nezadrživo, tečno i kružno, savladavajući sve prepreke na vašem putu prilagođavanjem situaciji i tek onda reagirajući odgovarajućom akcijom. Vizualizirajte se kao energija u tečnom vodenom obliku koja se kreće kao i pokreti forme. Duhovno značenje ove forme se očituje u tečnosti vode koju morate vidjeti u vama. Tečnost vode kao mudrosti, znači tečnost u harmoniji i prianjanju a ponekad tečnost kao u najvećoj bujici ili slapu koji ruše sve pred sobom, pa opet tečnost mirne vode i mirnog duha. Tijelo, um i duh ovdje moraju teći po potrebi.

3. Joong Kub Hyung
Naziv forme znači forma srednjeg nivoa. Cilj ove forme je usmjeravanje energije u ruke i u vrhove prstiju, znači početak učenja kontrole energije tijela. Formu karakterizira kružno kretanje dok izvodite tehnike, shodno tome potrebno je vizualizirati samog sebe kao dio energetskog kruga koji se kreće u skladu sa pokretima forme, te da svaki pokret ima svoj energetski krug koji potiče iz vas iz vašeg DAN JON energetskog centra koji se nalazi 4 – 5 prstiju ispod pupka. Duhovno značenje ove forme očituje se kroz energetski krug koji vas povezuje sa protivnikom i okolinom. Dok radite ovu formu umom, duhom i tijelom postanite energetski krug. Postanite kružna energija sa izvorom u DAN JON centru koja kruži i obuhvaća i vas i okolinu i protivnika i zemlju i nebo. Na taj način za vas nema nepoznanica niti o vama samima niti o okolini niti o protivnicima, dostižete uvid u sveopće stanje stvari i svemira.

4. De Kub Hyung
Naziv forme znači forma visokog nivoa, cilj joj je da vas osim novih tehnika nauči još više razviti KI energiju te ju voditi kuda vi želite. U ovoj formi potrebno je sjediniti temeljnu dubini i širinu, tečnost vode i kružno kretanje, energetski kroz tehnike forme. Dok izvodite formu potrebno je vizualizirati sjedinjenje svih tih elemenata u svakom pokretu i u formi u cjelini. Duhovno značenje ove forme očituje se u shvaćanju jedinstva čovjeka, energije, tehnika koje izvodi, okoline i protivnika. Ova forma je početak ujedinjenja vježbača kao ljudskog bića sa njim samim, početak ujedinjenja sa okolinom i protivnikom, početak sveopćeg ujedinjenja i harmonije.

5. Ko Kub Hyung
Naziv forme znači forma visoko naprednog nivoa, cilj joj je osim novih tehnika da na još viši nivo podigne kontrolu energije tijela, te da se jedinstvo stečeno u prijašnjoj formi još više uveća i uvede na novi nivo. Energetski forma omogućava prilagođavanje naše energije vanjskim utjecajima dok duhovno označava čovjeka koji je jedinstven i odgovara na sve vanjske i unutarnje (napadi, obrane, razgovori, ispiti, vožnja, penjanje, spuštanje, problemi itd...) podražaje u savršenom skladu, miru i efikasnošću.

Kad izvodite ovu formu potrebno je sebe vizualizirati kao takvog sveobuhvatnog čovjeka koji spontano kroz pokrete forme rješava situacije koje treba riješiti. Ova forma simbolizira postizanje ujedinjenja iz prethodne forme. Znači ujedinjeni čovjek – potpuno ljudsko biće – savršeno ljudsko biće, koje putuje kroz promjene i postaje savršen.

Sve ovo treba uvijek imati u na umu kada vježbate forme, a ako budete dovoljno uporni to vježbanje bit će nagrađeno otkrivanjem neslućenih tajni i skrivenih znanja. Naravno, ovim značenjima se nemojte opterećivati u početku i sve dok dobro intelektualno i fizički ne savladate formu, kad ste to postigli vrijeme je za dublji duhovni uvid koji postižete stalnim vračanjem na knjigu, značenja formi i još većim brojem ponavljanja formi.

Na taj način postižete sigurno (garantiram vam svojim ugledom) prosvjetljenje, efikasnost, nepobjedivost i znanje o ljudima, svijetu i svemiru.

ZNAČENJE MAJSTORSKIH FORMI

Kod majstorskih formi ono ranije opisano opće značenje vrijedi i za njih. No majstorske forme pored tog općeg značenja imaju svoje specifično značenje, koje odgovara posebnom karakteru forme, posebnostima nastanka i porijekla forme, posebnostima kreatora forme, značenje prenošenja skrivenih i tajnih tehnika itd. Neke forme uključuju posebne tehnike disanja koje služe za usmjeravanje kretanja KI energije po želji vježbača, neke forme u sebi skrivaju tehnike sa oružjem a izvode se bez oružja, sve to mora vam netko ukazati. Postoji i teži put istraživanja formi. Potrebno je formu vježbati do savršenstva i njezino značenje će vam se samo otvoriti za čitanje kroz praktičnu primjenu u životu.

Majstorske forme su neophodna nadgradnja učeničkih formi. U majstorskim formama, uče se naprednije i složenije tehnike i kombinacije kretanja, skokova i kotrljanja, te su fizički zahtjevnije. Dužeg su trajanja-većeg broja pokreta nego učeničke. Bitno je potpuno ovladati učeničkim formama prije nego što se počne sa treningom majstorskih. Ove posljednje se izvode i bez i sa oružjem, i ponekad su jedini izvor znanja i tehnika za neka rijetka oružja.

Majstorske forme su:

1. Geum Moo Hyung – forma plesa sa mačem,
2. Baek Pal Ki Hyung – forma 108 pokreta,
3. Jang Bong Hyung – forma sa dugim štapom,
4. Chang Hyung – Forma sa kopljem,
5. Dan Gyum Ssang Gyum Hyung – forma sa dva kratka mača,
6. Sam Bang Cho 1 Hyung – forma napada u tri pravca,
7. Jung Kyum Hyung – forma sa ravnim mačem,
8. Shin Lim Kyum Bub Hyung – forma borbe protiv 8 mačevaoca,
9. Yuk Kyum Hyung – forma sa obratnim mačem,

1. Geum Moo Hyung – forma plesa sa mačem
To je prva majstorska forma. Ime joj govori da se radi o formi sa mačem, no ona se izvodi praznim rukama. Simbolika ove forme je u tome što ona imitira pokrete mačem. U njoj postoje ubodi prstima, koji odražavaju ubode mačem, sječenja bridom dlana koji imitiraju sječenje mačem, pokreti blokiranja kao sa oštricom mača, gdje ruka predstavlja mač, ali i neke tajne tehnike. Kako je ova forma nastala iz Koong Joong Mu Sul – vojnih borilačkih vještina, vježbali su je kraljevski gardisti – tjelohranitelji. Ona u sebi sadrži pokrete kojima se uvježbava bacanje noževa, koji su bili dio standardne opreme tih gardista. To bacanje noževa je dobro zakamuflirano i ne može se samo gledanjem izvođenja shvatiti kada je izveden pokret bacanja noža.

Kad se izvodi ova forma KI energija se mora dovesti u ruke i noge i postići tečnost od napada ka obrani doslovno primjenjujući principe Kuk Sul Doa (tečnost, kruženje, harmonija) na svaki pokret u formi. Dok se izvodi ova forma potrebno je imati na umu jedinstvo pokreta forme sa tečnošću vode, kruženjem energije i harmonijom svega oko nas i unutar nas. Znači ovu formu započinjemo i završavamo kao ujedinjeno ljudsko biće koje stječe još više uvida i znanja o samome sebi i sveopćem poretku stvari i svemira. Prosvjetljenje ima razine – svaka slijedeća forma otvara – može otvoriti slijedeću razinu prosvjetljenja.

2. Baek Pal Ki Hyung – forma 108 pokreta
To je druga majstorska forma. U doslovnom prijevodu znači forma 108 pokreta. Na početku forme počinje se sa vježbama disanja kako bi se KI energija usmjerila u ruke i koncentrirala pažnja na samo jedno – ki energiju. Ovom formom postiže se čisti um i ujedinjenje i harmonija. Ova forma je jako važna za razvoj ki energije, ali je isto tako i fizički vrlo zahtjevna. Potječe iz Bool-kyo Mu Sul – budističkih borilačkih vještina. Budistički svećenici su ovu formu izvodili, a i danas ju izvode da bi postigli savršenu kontrolu tijela, misli i energije. Uz to u korejskom budističkom vjerovanju postoji 108 patnji u ljudskom životu. Neke od tih patnji su odvojenost od onih koje volimo, život s onima koje ne volimo, mržnja, zavist, zloba, nepoštenje, želje itd. Kako bi prevladali takve patnje i oslobodili se od njih, te na taj način postigli prosvjetljenje budistički svećenici su koncipirali ovu formu, koja je stara koliko i korejski budizam. Znači može se reći da je ova forme forma oslobađanja – i to na više planova, oslobađanja od patnji ovog svijeta, oslobađanja tijeka energije, oslobađanja ljudskog duha. Dok se izvodi potrebno je imati na umu to oslobađanje od svih utjecaja na nas izvana i iz unutrašnjosti, te se koncentrirati na ispravno KI disanje i usmjeravanje energije ovisno o pokretu. Znači, svaki pokret uništava patnju, svaki korak, stav, blok, udarac i okret poništava patnju i donosi prosvjetljenje i slobodu.

3. Jang Bong Hyung – forma sa srednjim štapom
U prijevodu znači forma sa srednjim štapom (180cm). Da bi ju naučili potrebno je prije toga ovladati sa osnovnim tehnikama kruženja i vitlanja sa štapom. U formi se izvode i udarci nogama koji moraju biti u savršenoj ravnoteži i tehnici izvođenja bez ikakvog ometanja od štapa. Ovo je forma ravnoteže. Porijeklom je iz budističkih borilačkih vještina. Savršena ravnoteža i kontrola u izvođenju proizvodi savršen i uravnotežen duh vježbača. Duh vježbača je u ovoj formi u potpunoj mirnoći, kontroli kaosa oko sebe i u stanju uzvišene ravnoteže. To znači da je takav duh istovremeno zastrašujući za protivnike i pravedan i prema ostalima ali i protivnicima.

U tehnikama koje završavaju sa udarcima i ubodima potrebno je projicirati ki energiju u kraj štapa (vrh). Na taj način udarci proizvode supersnažne i nezadržive tehnike. Dok se izvodi u umu, duhu i tijelu mora vas prožimati duhovni mir i ravnoteža, kako prolazi kroz cijelo tijelo i svaki pokret.

4. Chang Hyung – forma sa kopljem
Forma sa kopljem je klasična Kung Jung Mu Sul forma, borbe sa kopljem. Kopljem možemo efikasno pobijediti i više protivnika, naoružanih bilo kojim hladnim oružjem. Ova forma nas ući trikovima, mudrosti taktike i strategije, borenju iz daljine i sa distance pomoću koplja.Praktičnost tehnika je neupitna, pitanje je samo nivo uvježbanosti. U intelektualnom smislu ova forma vas uči potpuno nove tehnike, nove načine borbe i rješavanja situacija. Intelektualno značenje se očituje u upotrebi mudrosti i namjernom izazivanju promjena da bi se dobio rezultat koji želimo, taktika zavaravanja kopljem, taktika promjena. Duhovno forma nam govori da jedino kroz promjene u samome sebi možemo izazvati promjene u vanjskome svijetu i kad se mi promijenimo na bolje svijet oko nas se također mijenja na bolje po nas. Stalna promjena je jedino što je stalno, sve drugo je prolazno, stoga se kod izvođenja ove forme moramo uroniti u tu promjenu i postati promjena. Kad se to postigne u nama samima, svijet oko nas se mijenja. Promjena mora biti na bolje u svakom pogledu – zdravlje, znanje, tehnike, kondicija, prosvijetljenost.

5. Dan Gyum Ssang Gyum Hyung – forma sa dva kratka mača
Forma sa dva kratka mača. Kako se ovdje koriste dva kratka mača mora se dobro izvježbati koordinacija između uma tijela i mača. U protivnom dolazi do ozljede. Naravno kao i u drugim
formama Ki energija se mora projicirati u mačeve kroz cijelo vrijeme izvođenja. Pokreti mačem su kombinirani sa jakim udarcima nogama, te svi pokreti moraju biti jako brzi, i kretanje tijela također. Ova forma isto potječe iz vojnih borilačkih vještina. Također je bila specijalnost kraljevskih tjelohranitelja. U njoj također postoje razni kamuflirani pokreti, sakriveno bacanje jednog mača i sl. tehnike.
Vježbajući ovu formu vizualizira se borba protiv protivnika naoružanog velikim mačem. Svi pokreti iz ove forme su praktično upotrebljivi u borbi. Uz to vizualizira se i harmonija tečnosti i kruženja energije sa nama samima, tako da postajemo energetsko biće koje se kreće kao munja i siječe svu nepravdu oko sebe. Na kraju forme vizualizirate posjećenu nepravdu unutar sebe i oko sebe.

6. Sam Bang Cho 1 Hyung – forma napada u tri pravca,
Forma kontranapada u tri pravca. Sastoji se od 150 pokreta, i jedna je od najvažnijih formi Kuk Sul Won-a jer su u njoj sadržane skoro svi Kuk Sul pokreti i principi. Tu su i Ki vježbe disanja, i razni udarci rukama i nogama, udarci nogama u okretu, udarci otvorenim dlanovima, padovi, skokovi, tehnike lomljenja, tehnike bacanja kamenja, tehnike širenja pijeska itd. U njoj su sadržane mnoge drevne tajne tehnike, smrtonosni udarci i pritisci te kontranapadi od skoro svih vrsti napada. Te tehnike se nigdje drugdje ne mogu naučiti osim u ovoj formi.

Tvorac ove forme je najvjerojatnije sam veliki majstor In Hyuk Suh. Dok se izvodi vizualizira se cjelokupnost Kuk Sul-a u njegovim obiteljskim, budističkim i vojnim vještinama te u svom današnjem modernom obliku kako proizlaze iz vas dok vježbate. Naravno da svaka tehnika ima svoju osobnu vizualizaciju. Nakon beskonačno mnogo ponavljanja ove forme dobivate uvid u cjelokupni Kuk Sul sistem i njegove principe, povijest i tajne tehnike.

7. Jung Kyum Hyung – forma sa ravnim mačem,
U prijevodu znači forma sa ravnim mačem. To je forma koja potječe također iz Koong Joong Mu Sul vještina. Vježbali su je također kraljevski gardisti. Ona sadrži sve osnovne tehnike korejskog mačevanja, te neke napredne. Ovo je najstarija forma od svih formi sa mačem i nastala je u doba početaka korejskog mačevanja. To je prva forma u kojoj se koristi oružje. Simbolički ona predstavlja oštar duh koji je kao savršena oštrica mača, duh koji se kreće sa tom oštrinom i na svom putu savladava prepreke prilagodbom situaciji koristeći se ispravnim kretanjem i mačem kao oruđem na tom putu. Ki energiju je potrebno usmjeriti u ruke i kroz ruke u mač. Očima je potrebno cijelo vrijeme izvođenja pratiti oštricu mača. Ovo je forma koja datira sa samih početaka razvoja vojnih borilačkih vještina, kao takva ima važno povijesno značenje i dokaz je sustavnog treninga sa mačem u davna vremena. Posebnu pažnju prilikom izvođenja udaraca usmjeriti u ručni zglob.

Kao i u drugim formama i u njoj je potrebno postići jedinstvo između tečnosti, kruženja i harmonije pokreta, misli i energije. Dok se izvodi potrebno je vizualizirati napade od kojih se branimo i koncentrirati se na zamišljenog protivnika i usmjeravanje KI-a u mač.

8. Shin Lim Kyum Bub Hyung – forma borbe protiv 8 mačevaoca,
Ovo je jedna od drevnih tajnih formi koje se obučavaju u Kuk Sul Do-u, to je visoko napredna forma koja ima za cilj da vas nauči nepobjedivosti i efikasnosti unatoč svim nepovoljnim izgledima i situacijama koje se nalaze oko nas. Novi načini spajanja tehnika i velika brzina i snaga pokreta i kretanja, slanje Ki energije kroz tijelo i mač, sve to dovodi do rješavanja nerješivih situacija. Boriti se na život i smrt protiv osam ljudi i ostati neozlijeđen, nepobijeđen, nesavladiv, to je praktično značenje ove forme i to je vrlo moguće ako jako i uporno vježbate. Skriveno umno i duhovno značenje se otkriva u totalnoj harmoniji vježbača i mača, oni moraju postati jedno u savršenom jedinstvu koje ovisno o gledištu donosi savršenstvo, mir, prosvjetljenje ili totalno uništenje prijetnji tog mira i savršenstva.

9. Yuk Kyum Hyung – forma sa obratnim mačem,
Forma mačem sa oštricom dolje, to bi bio doslovni prijevod ove forme. Ova forma se izvodi tako da je u svim tehnikama oštrica mača usmjerena gore. Ova forma kombinira tehnike blokiranja i napada kroz tečne pokrete. Ki energija mora kroz ruke teći u mač kroz cijelo vrijeme izvođenja. Kao i ostale forme mačem potječe iz vojnih borilačkih vještina, pa zato svaki pokret ima svoju praktičnu primjenu u borbi, ali ima i skrivenih elemenata. Npr. ukoliko se tehnika izvodi širokim zamahom, koji sječe od jedne strane tijela do druge, put mača od 180 stupnjeva, promatrač će misliti da je to ili sječenje cijelim putem ili sječenje ne kraju pokreta, a ustvari to je sječenje protivnika koji se nalazi ispred nas a mač putuje dalje u stranu kako bi se uvježbavala probojnost i efikasnost sječenja te kako bi se odmah prešlo u drugu snažnu tehniku.

Sve forme s mačevima imaju takve skrivene tehnike koje dok se izvode izgledaju kao jedno a ustvari su drugo, čak i sijeku na sasvim drugom mjestu. Ova forma se uvježbava do trenutka kada više ne osjećate mač u ruci. Dok se izvodi u vašem umu stalno morate imati slike i misli kako sa svakim pokretom siječete sve smetnje koje ometaju vaše/naše postizanje savršenstva vještine i života, te kako završavamo formu vizualiziramo da smo posjekli sve okolne smetnje i da smo slobodni kao ptica da poletimo u svijet duhovnog savršenstva.

Zajedničko značenje svih formi

Zajedničko za sve forme je da ako ih se dovoljno uporno uvježbava sve one daju rezultate na sva tri polja, duhovnom, fizičkom i umnom. Ponekad toga nismo niti svjesni dok ne dođe trenutak za akciju. Praktični primjer iz mog života mi je još više ukazao na važnost vježbanja formi. Jednom prilikom sam bio izazvan na borbu i stavljen u situaciju iz koje nisam mogao otići bez borbe. Borba je uključivala dva protivnika. Prvi me napao sa ahp chagi udarcem a moje je tijelo reagiralo potpuno nesvjesno, blokirajući udarac bridom dlana i kontraudarcem sa Joong Ji Gwuhn udarcem u njegov nos uz jaki Kihap uzvik. Čovjek je pao na tlo sa krvavim nosom. Drugi protivnik je samo otvorio usta u čudu i otišao. Duhovni mir i zastrašujuća efikasnost koju sam tada projicirao na njih savladali su ih i prije borbe. Sve sam to izveo sa pokretima iz Geum Mo Hyung, koji se vježbaju samo u njoj. Prije sukoba, tijekom sukoba i nakon sukoba uspio sam zadržati bezbrižnu mirnoću duha. A kad je sve bilo gotovo osjećao sam žaljenje zbog toga jer je netko (ovaj na podu i njegov prijatelj) tako jako glup da ne shvaća da fizičkim sukobom ne može postići ništa osim rađanja nasilja.

Sve forme ako ih se vježba potpuno, uporno, iskreno i realistički imaju svoju praktičnu primjenu u raznim situacijama i kod samoobrane i u svakodnevnom životu. U svakodnevno životu kad se događaju neki događaji gdje se morate brzu izmaknuti, otkloniti neki predmet koji pada na vas, poskočiti i otkotrljati se dalje od jurećeg automobila, za sve urgentne situacije u formama imate dovoljno odgovora. Zajedničko duhovno značenje kod svih formi je to da će vas svaka na svoj specifičan način voditi do određene razine duhovnih spoznaja i prosvjetljenja. Isto tako je i u tehničkom i umnom smislu, svaka forma vam ukazuje na nove mogućnosti i nova znanja, beskrajne mogućnosti i beskonačno znanje.

Zato su u Kuk Sul Do-u forme – HYUNGS vrlo važne, kroz njih dostići ćete i postići uvide, znanja, savršenstva i prosvjetljenja. To sve zajedno u paketu ne može se postići sa niti jednim drugim načinom vježbanja. Naravno sve se to mora kombinirati sa sveobuhvatnim treningom svih dijelova Kuk Sul Do-a da bi se dobilo kompletno ljudsko biće.

Sada ću se najvjerojatnije ponoviti ali ove slijedeće riječi smatram najvažnijima z a vaše vježbanje. Kako postići sve ovo gore navedeno za forme: „Opustite se i uživajte u vježbanju, no uživajte u naporu, uživajte u znoju, uživajte u beskonačnom broju ponavljanja i stalno se vračajte na proučavanje ovog priručnika.“ To je moj recept i ja drugi ne znam, ali znam da ovaj donosi savršene rezultate.

Koliko imate formi u Kuk Sul do-u? pitanje koje mi je postavio jedan majstor Tae Kwon Do-a, koji je htio vježbati Kuk Sul Do - kad sam odgovorio - pa za početak samo oko 5 učeničkih - majstor je odmah bio razočaran - pa zar tako malo? Pa rekoh jedna forma proizlazi u 8 formi - znači njih 5x8 jednako 40 formi, jer svaku morate napraviti na 4 strane na desnoj strani i na 4 strane na lijevoj strani. Nakon toga čovjek više nije htio vježbati.

Da se ne zavaravate dragi vježbači - forma je naučena samo onda kada je izvedena na desnu i lijevu stranu u 4 pravca, znači 8 puta a bez ikakvog zamora i uspuhanog disanja. Kako se dalje napreduje vaša kondicija mora napredovati tako da možete napraviti svih 40 ponavljanja osnovnih formi bez velikog zamora ali velikom brzinom snagom - tada ste naučili učeničke forme - a one će tada za vas činiti čuda za koja ni samo nećete vjerovati da su moguća.

Nema komentara:

Objavi komentar