srijeda, 30. lipnja 2010.

KUK SUL MU GI - KUK SUL ORUŽJE

KUK SUL DO ORUŽJE
Trening ovim oružjem se proučava od prvog dana treninga Kuk Sul Do-a, ali neka oružja se proučavaju tek na naprednim nivoima iznad 4 i 5 dana.

1. Jul Bong – srednje kratka palica, 600-700x30 mm.
Jul bong je srednje kratka palica dužine 60 do 72 cm i promjera oko 3 cm. Povijesno se ubraja u Bul Kyo Mu Sul – budistička oružja i dolazi iz budističkih borilačkih vještina. Mnogo korejskih budističkih svećenika su majstori sa ovakvim i sličnim štapovima i lulama tih dimenzija – tj štapovima nalik na lule. Danas se Jul Bong Sul vježba u sklopu Kuk Sul Do-a ali postoje i posebne korejske škole koje obučavaju samo borbu ovakvim i sličnim štapovima. Kod svakog oružja istovremeno se uče tehnike sa oružjem te goloruke obrane od tog oružja.

2. Ssang Jul Bong, - dupla srednje kratka palica.

3. Dan Bong – kratka palica, 320x30 mm
Dan Bong također spada u budistička oružja, i koristio se i još se koristi u budističkim borilačkim vještinama. Svi udarcu se zadaju u osjetljive točke tijela – kosti i zglobove. Koriste se kao jednostruko ili kao dvostruko oružje. Ovo oružje se nosilo skriveno u širokoj odjeći i bilo je oružje iznenađenja i napada.

4. Ssang Dan Bong, dupla kratka palica.

5. Jang Bong – štap od 180 do 220 cm, promjer 3 cm.
Štap je najstarije Kuk Sul Do oružje, predstavlja Bul Kyo Mu Sul vještine i Sa Do Mu sul Vještine, proučava se kroz forme, dogovoren sparing, tehnike i borbu.

6. Ssang Jang Bong – dupli štap, 180 cm x 30 mm
Dupli štapovi su nadgradnja tehnika sa jednim štapom – služe za razvoj tijela – snaga mišića i zglobova, te kao simulacija borbe sa dva koplja.

7. Joong Bong – štap od 120 do 140 cm, promjer 30 mm
Klasično budističko oružje, iznenađenja, koristio se kao flauta ili kao štap za penjanje i pomoć pri penjanju a u stvari je bio oružje. Na slici dolje vidi se i Joong Bong kao flauta – oružje iznenađenja i kontranapada.

8.Ji Pang – štap sa kukom, štap za hodanje,
9. G- Bong – jako mali štap,
D: 50 mm, promjer kugle 30 mm,
debljina štapa 20 mm, dolje je metalni na slici,
G – bong, naziv po Majstoru SonGo SonGi, inače i ovo bi po korejskoj terminologiji bio vrsta Dan Bong štapa, još je uvriježen naziv za ovo oružje Kostolomac. Bio je tajno oružje Sulsa ratnika. Nakon povlačenja Sulsa ratnika u sjenu i njihovog nestanka iz poznatog svijeta ovo oružje je bilo potpuno nepoznato dok ga nije ponovo otkrio Majstor SonGo SonGi u 2000. godini. Može biti metalni, drveni ili u današnje doba plastični.

10. Itan Bong – dva kratka štapa – povezana lancem ili konopcem,
Dužina 230 mm do 250, gornji promjer kod lanca: 22 mm, donji promjer 30 mm, lanac: 180 mm, - ovo su originalne korejske dimenzije. Moguće i druge individualne dimenzije, ponekad se ove palice nazivaju i Ssang Jeol Bong. Ovo oružje se u Koreji koristi kao oružje od kada se uzgaja žito i riža, znači tisućama godina isto kao i u Kini i u Japanu. Razne Kuk Sul škole imaju svaka svoje forme sa Itan Bongom, osnova je ista za sve.

11.Kon Bang – dugi štap – korejski šaolin štap,
Dužina – 220 do 180 cm - uobičajena dužina 180 cm, koreanci su na štap znali namontirati i male oštrice dužine 5 cm i širine 3,2 cm, a služila je za ubadanje. Na drugoj slici se vidi štap sa šiljkom – koristili su ga budistički svećenici ratnici prilikom njihovih pohoda u obrani Koreje. Danas se ovaj štap smatra vojnim oružjem – odnosno postoje točno određene tehnike iz Kung Jung Mu Sul vještina sa ovakvim štapom.

12. Pyun Kon – Mlatilo - veliki štap sa malim štapom-povezani užetom ili lancem.
: dužina drške – 250 cm,
: dužina kraćeg dijela za udaranje – 62 cm
: promjer oba kraja – 3 cm
: dužina lanca: 32 cm, ili je samo jedna velika jaka karika - promjer 3-5 cm. Klasično Kung Jung Mu Sul oružje za vojnike pješadince i konjanike.
Pyun Kon

13. Mansang Pyun Kon – konjanički štap – sa vitlajući buzdovanom.
Dužina: 198 cm,
Dužina kraćeg dijela: 50 cm
Spoj sa 6 prstenova-karika, promjera 4 – 5 cm
Promjer oba kraja: 3 cm za vježbu – original je promjera 5 cm, i konjički i pješadijski.
Krači štap na sebi ima metalne šiljke na zadnjoj trećini.

NOŽ -KHAL
14. Dan Do – noževi svih oblika,
15. Ssang Dan Do – dupli noževi,
16. Dan Kum Sul ili To Kum Sul – bacanje noževa

KOPLJA - CHANG
17. Kuk Sul Do Chang – današnje Kuk Sul Koplje
Današnje Kuk Sul Do koplje je prilagođeno današnjem treningu u dvoranama pa je smanjeno i stanjeno zbog toga. Inače su prava koplja kao što ćete vidjeti bila puno deblja i duža jer su morala izdržati udare oklopljenih konjanika i konja i probijati oklope a sve da se ne slome, također su morala izdržati i sječenja mačem ili sličnim oružjem. Zbog toga u bila debela i teška – u većini slučajeva. Koplje se danas u Kuk Sul Do –u smatra vojnim oružjem i donja koplja koja ću prikazati su isključivo vojna, ali u Sado Mu Sul vještinama koplje postoji još od kad su koreanci prvi puta uspjeli napraviti kamene oštrice i staviti ih na štapove. Izvorno koplje sa kamenom oštricom je prvo i tehnike Kuk Sul Do koplja se dijele na tri grupe – Sa Do Mu Sul, Kung Jung Mu sul I Bul Kyo Mu Sul.

18. Joong Chang - kratko koplje
Vještina kratkim kopljem je nastala izravno na korejskim bojnim poljima kad je vojniku puklo veliko koplje na pola morao se snaći i sa skraćenom verzijom. Ovo je oružje čak ponekad bilo i osnovno naoružanje lakih pješačkih odreda, kratko koplje, dugi nož, mač, luk i strijele, kratki nož, noževi za bacanje.

19. Jang Chang – dugo koplje,
Dužina: 305 cm
Promjer: 3 cm – vježbovni, 4 – 5 original.
Oštrica: ukupna dužina, 25 cm, širina: 5 cm, brazda za krv po sredini. Klasično vojno koplje.

20. Juk Jang Chang – bambusovo dugo koplje,
Dužina: 609 cm
Dužina oštrice: 10.2 cm
Promjer: 4 cm,
Dužina drške: 154 cm – donji dio štapa, za koji se drži.
Razni načini izrade, od šupljeg bambusa do slaganja komada bambusa ili dijelova drvo pa bambus. Sistem laminiranja bambusa i drveta da se dobije elastičnost i čvrstoća. Klasično vojno oružje.

21.Kee Chang – koplje sa zastavom,
Dužina štapa: 274, 32 cm
Dužina oštrice: 22,86 cm, širina oštrice 4,5 cm, brazda za krv po sredini, metalni vrh na kraju koplja. Vojno oružje –Kung Jung Mu Sul. Zastava na koplju služi za ometanje protivnika u borbi, da mu se zamuti vid, odvuče pažnja i lakše upotrijebe borbeni trikovi. Inače su te zastave ovisno o vlasniku bile različite – kraljevo koplje je imalo kraljevu zastavu, i tako od svakog vojskovođe njegovu osobnu, ili su kolja imala zastave raznih boja za signalizaciju i označavanje trupa i slično.

22. Nan Sung – bambus koplje sa mnogo vrhova,
Ukupna dužina: 457,2 cm, 9-11 pričvršćenih grana sa metalnim oštrim vrhovima,
Debljina: donji kraj-ručka- 5 cm pa suženje prema vrhu – 3 cm,
Težina: 4 kg,
Metalni vrhovi – jedan šiljak prema gore a ostali kao kuke prema dolje, namočeni u otrov.
Postojale su tri vrste ovog koplja – od bambusa, od metala i od drveta i metla. To oružje je smislio korejski general Chuk So Bo kako bi se mogao boriti protiv japanskih konjanika u poljima riže i na otvorenom, oštri vrhovi i dužina, služili su da se sa njima zakvači konjanik i sruši sa konja, izreže i dokrajči od strane drugih vojnika sa kopljima ili mačevima.

23. Dang Pa – trozubac, koplje sa tri sječiva, još se naziva i San Che Chang,
Težina: 2.26 kg
Dužina: 228 cm
Vrh srednje oštrice duži za min, 5 cm od onih sa strane. Vrh srednje oštrice je dug 2,54 cm. Totalna dužina glavnog vrha: 38 cm
Sve oštrice su napravljene oštre sa svih strana, širina oštrice je 3.81 cm. Klasično Kung Jung Mu Sul oružje koje se koristilo i u Kini i Mongoliji.

24. Chung Jung Wule Do i Wol Do – nebeski – zmajski – nož, sječivo na štapu, još nazivan i mjesečev mač ili nož – zbog oblika sječiva.
Dužina drške: 192,88 cm – Dužina oštrice: 81 cm, Težina 1,5 - 3 kg, Širina oštrice oko 0.65 cm pa prema 0.5 cm. Drška se proširuje prema gore od 2 cm prema 4 ili 5. Klasično vojno oružje iz Kung Jung Mu Sul vještina i perioda. U vojne svrhe najviše se koristilo za trening snage i stražare da zastrašuju sa izgledom tog sječiva. Samo najsnažniji vojnici su se komotno borili sa ovim oružjem.

24.Hyup Do – koplje sa mačem – sabljom,
Dužina drške: 91,44 cm
Dužina oštrice: 70 cm
Ukrasno pero na početku gornje trećine,
Debljina oštrice: od 0.5 cm do 0.3 cm, težina: 1.81 kg,

KOREJSKI MAČEVI
Jedno od najčešće vježbanih oružja u KUK SUL-u je trening mačem. Mač je tijekom korejske povijesti bio kao i u drugim zemljama od ogromne važnosti za obranu nacije ali i za obranu od raznih zlikovaca. Specifičan položaj Koreje između Kine i Japana je uvjetovao razvoj više vrsti mačeva i tehnika kojima se moglo efikasno boriti protiv Kineskih i Japanskih ratnika.

Sjeći kroz povijest
Mač koji se u Koreji naziva GUM, KUM, GYUM (u izgovoru: geom ili kum), bio je toliko specijalan za korejske borilačke vještine, tako da je tijekom perioda Tri Kraljevine (57. g. p. ne do 668 g. ne.) cijela nacija najviše poštivala i nagrađivala ratnike vješte u rukovanju mačem. >Mnogi vođe tih kraljevina i njihovi vojni generali bili su vrlo vješti mačevaoci.

Korejski prvi metalni mač opisan je u pisanim dokumentima koji potječu iz Paekche kraljevine (18. g. ne. do 668. g. ne.). To je bila kraljevina koja je imala za svoga postojanja mnogo kontakata sa Japanom. Mnogi korejski znanstvenici se slažu da su u to doba brončani a nakon njih i čelični mačevi našli put iz Koreje prema Japanu. Tijekom stoljeća u Koreji tehnike izrade mačeva su se usavršavale i mnoge obitelji su to znanje prenosili sa generacije na generaciju. Današnji potomak jedne od takvih obitelji Veliki Majstor Suh In Hyuk, imao je dovoljno sreće da nauči neke od tih drevnih tehnika izrade mačeva, te naravno i mačevanja. Mnogi KUK SUL instruktori i vježbači su naučili neke od tih vještina mačevanja i izrade mačeva od Velikog Majstora Suh-a, te su izradili svoje vlastito oružje prema drevnim korejskim mačevima. Osnovna japanska tehnika izvlačenja mača, kako demonstrira Kwang Jang Nim Barry Harmon, razlikuju se od korejskog načina izvlačenja. Mač se izvlači iz položaja oštricom gore (1), podiže se iznad glave (2), gdje mačevaoc sa drugom rukom hvata dršku mača (3), i na kraju mač sječe dijagonalno dolje (4).

Korejski način izvlačenja mača je prikazan na donjim fotografijama. Osnovni način se izvodi iz klečanja na jednoj nozi (1), otvaranje mača pomoću desnog palca i pokret mačem gore koji može biti i sječenje i blok (2), druga ruka hvata dršku i zauzima se pripremni položaj (3).

Za razliku od Kine i Japana gdje su mačevi izrađivani da svojom formom i oblikom budu što efikasniji za određeni način borbe, sječenja, uboda i sl. svaki Korejski mač je nastajao i danas nastaje kao slika u ogledalu od mačevaoca koji će ga posjedovati. To je stara tradicija koja se i danas poštuje. Mnogi korejski ratnici su i izrađivali sami sebi oštrice i mačeve, pa su na taj način stvorene nebrojene varijacije mačeva različitog oblika i veličine. Oružja su se toliko razlikovala da se činilo da ne postoji standardna shema za njihovu izradu. Mačevi su izgledali različito od kratkih noževa pa sve do uobičajenih dugih mačeva. Jedan slavni korejski admiral Yi Sun – shin, koji je živio u kasnim 1500. godinama, imao je jedan od najdužih i najtežih mačeva u tadašnjoj Koreji, imao je mač dug 77 inch-a a težak 15 funti (195,58 cm, 6 kg). Uobičajeni dizajn korejskog mača: oštrica sa dvije oštre površine, i gornjom i donjom, ravna i bez zakrivljenja, sličan na kineske mačeve takvog oblika, ali duže i deblje oštrice, a samim tim cijeli mač je bio teži od kineskog. Druga dva najčešća oblika mača su bili zakrivljeni mač sa jednom oštrom stranom i ravni mač sa jednom oštrom stranom, ali su varirali u širini oštrice od 3 do 10 cm. Očito je da razne tvrdnje većine zapadnih nazovi poznavaoca korejskih mačeva, da su korejski mačevi isključivo ravni, a ako nisu da pripadaju u kategoriju kopija japanskih mačeva nisu točne.

Nekoliko je značajnih razlika između japanskih i korejskih tehnika mačem pomoći će promatraču da odredi dali majstor pred njim uči japansko ili korejsko mačevanje. Zbog vrlo duge korejske povijesti, postoji mnogo različitih vrsti tehnika. U pravilu i najvećem broju slučajeva koreanci su mač nosili u rukama i za takvo je nošenje bio i dizajniran, dok su japanski ratnici nosili mač za pojasom.

Korejski mačevaoc je nosio svoj mač sa oštricom usmjerenom dolje dok su japanci oštricu okretali gore. Japanski su borci preferirali da neprijatelja posjeku u jednom snažnom i brzom sječenju odmah uz izvlačenje mača, dok su korejski borci preferirali da jednom rukom izvlače mač i izvode obrambeni pokret pokrivanje ili blokiranja koji se u pravilu uvijek izvodio sa jednom rukom.

Osnovni hvat se isto tako razlikuje, koreanci bi svoju zadnju ruku stavljali otprilike na tri prsta od kraja drške, dok bi japanci zadnju ruku stavljali na početak drške. U oba načina stražnja ruka stabilizira navlaku i otvara mač iz navlake pomoću palca.

Tradicionalno, kad bi izvlačili mač i hvatali ga sa dvije ruke korejski ratnici bi svoju prednju ruku postavljali neposredno do štitnika za ruku, a stražnju sve do prednje, ne ostavljajući nikakav prostor između ruku, dok su japanci mač držali za stražnjom rukom za početak drške, a prednja ruka 2 cm od štitnika ruke. U korejskim vještinama širi hvat se koristi samo kod dužih i težih mačeva, naravno zbog bolje kontrole. Dok su putovali korejski ratnici su mačeve nosili prebačene preko leđa vezane na grudima, a dok su jahali na konjima mač su vezali na donji dio leđa. I kako nam pokazuju slijedeće fotografije mače se mogao i iz te pozicije lako izvući.

Nažalost japanska okupacija od 1910. g. je prouzrokovala veliki pad vježbanja sa mačevima i bilo kojim drugim oružjem. Mnogo vrijednih i drevnih vrsti oružja je u tom periodu uništeno. Danas u koreji za legalno posjedovanje mača, pogotovo starih mačeva potrebno je imati specijalnu dozvolu.

Tipovi mačeva
Mačevi koji su se koristili u Koreji dijele se na osam kategorija:

1. Weol do, mač koji je imao dugu užu oštricu sa okruglom drškom koja je ličila na mali štap. Taj je mač bio rezerviran za generale i visoko rangirane časnike. To je oružje zvano kwan do u Kini gdje su ga također koristili generali. U borbi se koristio uglavnom na konju, gdje je borac iz relativno sigurnog položaja galopirajući na konju mogao probiti i kroz najgušću formaciju vojnika pješaka.

2. San soo do, ravni mač ukupne dužine 127 cm od toga je oštrica bila dužine 99 cm. To je bio najčešće upotrebljavani vojni mač u Koreji i kao takav poslužio je za uzor u razvoju mnogo drugih vrsta mačeva i sličnog oružja.

3. Ssang gum – što znači dupli mačevi, i taj se naziv odnosi na par mačeva. Njihova manje izvedenice nazivaju se wae gum, par srednje dugih mačeva koji su bili duži od bodeža a kraći od dugog mača. Wae gum su bili vrlo popularni u kraljevskim palačama jer su se mogli lako sakriti u odjeću.

4. Ah Do je prosječni vojnik koristio san soo do ili, ssang gum, oni koji su se oslanjali u potpunosti na svoj mač u borbi na bojnom polju koristili su ah do. To je striktni vojni mač, imao je cijelom dužinom oštrice napravljen žlijeb, bio je deblji od ostalih mačeva - 1 cm, kod vrha obje su strane oštrice bile naoštrene, a glavna oštrica s donje strane bila je oštra u cijeloj dužini (99 cm).

5. Hyup do je mač koji je bio težak oko 3 kg i ukupne dužine od 129 cm, oštrica je savijena, slično kao u turske sablje, a drška je bila napravljena samo za hvat jednom rukom. Taj je mač bio namijenjen samo za vrlo jake ljude.

6. Dok gum je još jedan vojni mač koji je bio vrlo popularan u Koreji tijekom prve japanske invazije 1592. U to vrijeme Kina je bila saveznik od Koreje pa neki korejski povjesničari tvrde da su kineski ratnici koji su se borili u Koreji taj mač prenijeli u Kinu gdje je svojim kvalitetama i izgledom utjecao na proizvodnju kineskih vojnih mačeva.

7. Yeoh do je također vojni mač koji je imao dužinu oštrice od 99 cm , koja je bila blago zakrivljena, i imao je 80 cm dugu dršku, debljine 1 cm. Nosioci ovog oružja mogli su prosjeći doslovno bilo kakvu prepreku koja se našla pred njim.

Četiri vrste mačeva su bili dostupni koreancima koji nisu bili vojnici. Ime svakog od njih opisuje i oružje i tehnike koje se s njim a izvode.

1. Jeong gum se odnosi na mač kojim se izvode linijske tehnike,
2. Yeok gum, se odnosi na mač kojim se izvode tehnike na način da je oštrica okrenuta na gore.
3. Jang ssang gum se odnosi na dva duža mača koja se koriste zajedno po jedan u svakoj ruci.
4. Dang ssang gum su dva kratka mača koji se koriste zajedno.

Prije nego što počinje sa treningom vježbač KUK SUL DOa se priprema za vježbu učeći pet osnovnih principa koji se primjenjuju za sve borilačke tehnike. Tih pet principa zovu se JA SE, oni pomažu vježbačima da razviju kontrolu, smirenost i efikasnost. Bez takvog treninga vještina mačevanja se nikada neće moći majstorirati. JA SE doslovno znači: stav, stavovi, u stvari taj izraz se odnosi na položaj vježbača u odnosu na događaje koji se zbivaju oko njega. To može uključivati seriju obramben8ih ili napadačkih pokreta ovisno o situaciji, ili to može biti trening u meditaciji i razvoju KI energije. Taj se izraz može odnositi i na svaki pojedini pokret unutar HYUNG (forme). Osnovno značenje – JA SE znači da je svaki položaj tijela vanjski ili unutarnji ima svoju točno određenu svrhu i značenje i praktičnu upotrebu u trenutku kada ga se koristi. Prva komponenta JA SE-a su oči, koje moraju fokusirati duh prema van (princip izražavanja duha kroz oči). Drugi dio je duh koji mora isijavati smirenost, mir i tišinu (princip smirenosti). Treći dio je tijelo koje se treba držati nisko, elegantno, mekano i spretno (princip tijela). Četvrti su dio stopala, koja se moraju pomicati polako i precizno (princip preciznosti kretanja i ravnoteže tijela). Peti dio su ruke, koje moraju biti brze, precizne i koordinirane (princip efikasnosti ruku). Učeći značenje tih JA SE principa mačevaoc razvija važnu sposobnost da kontrolira tijelo i oružje. A to za uzvrat razvija fizičke reflekse i um. Od drevni korejskih ratnika se zahtijevalo da savršeno vladaju tim Ja Se principima prije nego što su smjeli odlučivati o smrti ili životu svojih neprijatelja.

Sljedeći korak je učenje KUK SUL vještine mačevanja, to se zove JUNG SHIN (jeong Shin). Jung Shin uključuje koncentraciju uma i duha ali je još vi više od toga. To je također mnogu ispravnog treninga u etici i manirama. Kombinirajući sva ta ezoterična učenja Jung Shina KUK SUL vježbači su sposobni usmjeriti svu svoju koncentraciju i mudrost u stav vječnog napredovanja bez odustajanja. To je važno u majstoriranju tradicionalnog mačevalaštva. Mnogi eksperti vjeruju da je Jung shin toliko važan da čak omogućuje borcu da pobjedi i borca sa superiornijom tehnikom. Slijedeća komponenta majstorstva u mačevanju je meditacija. Specifična meditacija u mačevanju je osmišljena tako da pomaže da tijelo i um postaju jedno sa oružjem. Vježba se prije, tijekom ili poslije treninga sa mačem, ovisno o nivou vježbača. Teorija ove meditacije je to da je efikasnost bilo kojeg oružja puno veća ako um i tijelo nisu odvojeni od oružja. Uz to što se tako razvija vježbačev KI koji se onda može usmjeriti kroz oružje – mač, meditacija pomaže da se mač čvrsto drži i pokreće glatko i prema sve većem majstorstvu.

Tehnike mačem

Jednom kad je student, učenik fizički i umno spreman, on napreduje na treći stupanj, same tehnike mača. U KUK SUL-u te se tehnike nazivaju gum (kum) sool. Prvi princip mača koji se uči zove se JEONG GUM, što znači ravni mač, ali ne odnosi se na oblik mača ili oštrice nego na način pokretanja mačevaoca i mača. Jeong gum uključuju sječenja u ravnoj liniji, ubode i snažna sječenja. Mač se može pokretati sa jednom ili dvije ruke. Ukoliko se vitla sa mačem pomoću dvije ruke to znači da se želi generirati što je više moguće snage u zamah i udarac. Dvoručne tehnike uključuju ravna sječenja koja mogu biti horizontalna, kosa, na dolje, na gore. Snaga dolazi iz borčevih mišića i znanja pod kojim kutovima zglobovi najbolje funkcioniraju. To pomaže da se tijelo kreće kao jedna cjelina te da se udovi kreću po najboljim kutovima kako bi tijelo postalo efikasnije.

Dvoručne tehnike uključuju i tehnike u okretima i sječenja koja od borca zahtijevaju da pokreće mač velikom brzinom. U drevnoj Koreji te tehnike su služile da se posiječe više vratova od više protivnika odjednom istovremeno pokrivajući, čuvajući svoju vlastitu glavu. Tehnike sječenja usmjerene nisko u protivnikov skočni zglob su također vrlo česte u JEONG GYUM tehnikama. U davna vremena borbi sa mačevima ponekad je bili lakše napasti protivnikove noge nego gornji dio tijela. Ta niska sječenja mogu biti ili dvoručna ili jednoručna ovisno o trenutnom položaju borca. Ukoliko se izvode sa jednom rukom, snaga se mora usmjeriti preko zglobova i projicirati u oštricu.

KUK SUL Jeong Gum tehnike uključuju i ubode sa dvije ili jednom rukom. Ubod jednom rukom se koristi kada druga ruka blokira protivnikov napad.. Navlaka mača se ponekad koristi za blokiranje.
Tehnike obratnog mača, YEOK GYUM su klasa za sebe i obučavaju se tek nakon dobrog savladavanja Jeong gum tehnika. Te tehnike obuhvaćaju tehnike mačevanja gdje je oštrica mača okrenuta na gore. U stara vremena Yeok Gum s tehnike su postale jako efikasne tehnike bliske borbe koje su vrlo brzo iz obrambenih tehnika postati napadačke. Pokreti su kružni i koriste se vježbačeva zapešće, laktovi i ramena kako bi se proizvela sila sječenja. Iako se neke Yeok Gum tehnike izvode i sa dvije ruke, u većini tehnika se izvode samo sa jednom rukom. Tehnike su uglavnom kratki ubodi dolje, unatrag, i sječenja horizontalno. Kako su to kružne tehnike i pokrivaju veliku površinu ne zahtijevaju toliku preciznost koliko Jeong Gum tehnike.

Iako mač nije praktično oružje u modernim vremenima, ipak forme i tehnike imaju svoju praktičnu borilačku svrhu i primjenu. Na primjer forme mačem uče fizičku preciznost, snagu, izdržljivost i umnu koncentraciju koju vježbač mora prenijeti i u druge vidove svog vježbanja. U prošlosti mač je bio primarno oružje smrti. U današnjim danima mač je instrument za čovjekovo prosvjetljenje. Tehnike mačem, ukoliko se taj mač zamjeni sa nekom priručnom toljagom, nogom od stola, granom, drškom od metle, cijevi i sl. priručnim materijalom vrlo dobro će vam spasiti život i uništiti svakoga tko vas je napao

25. Kuk Sul Do Kum – Kuk Sul Do mač,
Današnji Kuk Sul Do mač je plod evolucije i razvoja svih dosada poznatih korejskih, kineskih i japanskih mačeva, napravljen tako da odgovara potrebama Kuk Sul Do vještine i vježbača ali je i odraz odnosno replika originalnih ravnih korejskih mačeva iz prošlosti. Izrađuje se individualno a okvirne dimenzije su:
Ukupna dužina: 105 cm, Dužina drške: 30 cm,
Širina drške: 3.90 cm,
Širina oštrice: 3.70 cm, Debljina hrpta: 4-2 mm

26. Ssang Kum Sul - dva duga mača,
27.Kuk Sul Do Ssang Jung Kum – dva kratka mača,
Dužina: 35 cm,-40 cm
Drška: 10 cm, širina: 5 cm,
Širina oštrice: 10 cm, Klasično vojno Kung Jung Mu Sul oružje, upotrebljavano na u korejskim palačama. Takvo oružje su nosile žene tjelohranitelji i hwarang ratnici koji su ga željeli imati skrivenoga uz sebe u kraljevskim palačama gdje je bilo zabranjeno nosit duge mačeve i drugo oružje.

28. Ssang Soo Do – Dugi Mač, još se naziva i Jang Do, Yong Gum, Pyung Gum
Tehnike ovim mačem su preuzete od japanskih vojnika, i prvi put su viđeni ovi mačevi u prvim borbama između japanaca i kineza. Japanski vojnici su sa ovim mačevima rezali protivničke mačeve popola i ubijali neprijatelja, sve u jednom zamahu.
Dužina: 195 cm ukupna dužina mača
Oštrica: 152, 4 cm
Drška: 44 cm
Težina: 1.37 kg

29. Ye Do – kratki mač – original Dan Do ili Hwan Do – kratki mač.
Mač iz dinastije Choson, klasični vojni mač, upotrebljavale su ga trupe na granici sa Kinom.
Dužina: 129,74 cm
Dužina oštrice: 99,26 cm
Dužina drške: 30.48 cm

30. Je Dok Gum – admiralski mač,
Mač admirala Yi Yu Song-a, Kineza korejskog porijekla koji je bio admiral korejske vojske.
Dužina: 125 cm
Dužina oštrice: 101,60 cm
Dužina grla sa dvije rupe: 22,86 cm
Širina oštrice: 3.81 cm
Debljina hrpta: 6.35 mm
Debljina hrpta kod vrha 3.17 mm
Gornji rezni dio: 4.7 mm

Moderna inačica admiralskog mača
31. Bon Kuk Gum – Mač Kraljevine Silla
Iste dimenzije kao i Ye Do, Ovaj mač i tehnike potječu iz kraljevine Silla od Hwarang ratnika.

32. Dung Pae – mač i štit,
Promjer štita 110 cm,
YO DO – mač koji ide uz štit dužina: 97 cm, Težina: 0.5 kg, Dužina drške: 8 cm, Mač savijen u luk.
Glava koplja: dužina: 12.7 cm, teška: 226 g, Promjer glave: 1.57 cm
Cijelo koplje dugo je 213 cm, promjer repa: 0.47 cm. Klasično vojno oružje svih korejskih dinastija, ovim oružjem su se naoružavali korejske pješačke trupe.

33. Wae Gum – Japanski mač
Dužina: 121,92 cm
Dužina Oštrice: 91,44 cm
Dužina drške: 30,48 cm. Korejske inačice japanskih mačeva, ima ih puno vrsta, postoje točno određene tehnike koje se rade ovim mačem, prema japanska stila borenja sa mačem: 1. Toyu Ryu, Unkwang Ryu, Chunryu Ryu, Ryupee Ryu.

34.Hwan Do - mačeta
35. Ssang Hwan Do – duple mačete ili kratki mačevi,
Kratki mačevi, klasično vojno porijeklo iz Kung Jung Mu Sul perioda i vještina, ali kao alat i oružje potječe iz Sa Do Mu Sul perioda i tehnika.
Razni oblici i dimenzije od dužine od 35 cm do dužine od 1 m, uobičajena dužina mačete – 70 cm.

OSTALO

36.Po Bak Sul, pojas, lanac, uže,
Ovo oružje potječe od Sa Do Mu Sul perioda i vještina ali ima dugu povijest u korištenju u vojne i policijske svrhe – tjelohraniteljske svrhe kada je trebalo savladati napadača i vezati ga i voditi a sve to skoro u isto vrijeme. Bit ovih tehnika je da se protivnik poveže i prisili na predaju a ne da ga se ozlijedi.
Dužina: 150-200 cm

37. Boo Chai, - lepeza
Dužina: 50 – 60 cm, metalna sa skrivanim šiljcima za izbacivanje. Oružje ženskih tjelohranitelja sa korejskih dvorova – izvorno ali su ih preuzeli i muškarci kao svoje oružje iznenađenja i skrivanja raznih oštrica. Borbene lepeze bile su lijepo obojane da se ne može primjetiti da su potpuno metalne, oštre i pune skrivenih oštrica ili noževa.

38. Ssang Bo Chai – dupla lepeza,
39. Kung Sa, - luk i strijela,
Individualne dimenzije i snaga luka i tetive, unikatni izgled i konstrukcija. Korejski luk ima specifičan izgled i ogromnu snagu i domet. Sa njim se može precizno gađati i do 400 m. Klasično Kung Jung Mu Sul oružje, mada je porijeklom stariji i koristio se u Sa Do Mu Sul periodu i vještinama i za lov i za borbu.
40. Chon Kung Sa - samostrel,
Klasično Kung Jung Mu Sul oružje za pucanje iz ruku, postoje ih na stotine vrsti, veliki, mali srednji, oni koji lansiraju više strelica odjednom, ogromni koji probijaju drvena vrata i tanje zidove, ubijaju neprijateljske konje, i sl.

41. Chong Sul – vatreno oružje – pištolj, revolver i puška.

42. Prapovijesno oružje

1. DOLKAL ili Suek Kum- kameni nož,
2. DOLCHANG ili Suek Chang-kameno koplje (sa kamenim vrhom),
3. DOLDOKI ili Suek Boo- kamena sjekira,
4. DOLDUNJIKI ili Tu Suek Sul - tehnike bacanja kamenja,
5. MORAISUL-ili Sa Lak Sul- tehnike raspršivanja pijeska
6. MOKBONGSUL – tehnike sa drvenim štapom.