srijeda, 12. svibnja 2010.

KUK SUL DO DOJANG ETIKA



Dojang - u prijevodu posebno mjesto, dvorana, prostor u kome se traži put. Kako samo ime dvorane za vježbanje označava da je to posebno mjesto i etika ponašanja u Dojangu je posebna.

Etika – YEA (pravila pristojnosti) je osnovni duh Kuk Sul treninga u Dojang-u. Kuk Sul trening mora početi i završiti sa pristojnošću.

Kao novi student stalno ćete se susretati sa riječju etika. Naučit ćete da se ispravna etika traži u visokom postotku na vašim polaganjima i promocijskim testovima. Na svakom treningu ćete čuti svog majstora kako govori da je prvo što se nauči kao student borilačkih vještina ispravna etika. Što točno etika u borilačkim vještinama znači. U ovoj školi etika znači ispravno ponašanje studenta Kuk Sul Do-a.
Što je ispravno ponašanje za studenta Kuk Sul Do-a? Odgovor je jednostavan: BILO KOJE PONAŠANJE KOJE JE MOTIVIRANO SA POŠTOVANJEM. Ako ćeš istinski vježbati Kuk Sul Do neizbježno je da ćeš steći ogromno poštovanje prema majci zemlji.

Kako počinješ cijeniti istinu i ljepotu Kuk Sul Do-a, neizbježno je da ćeš razviti i poštovanje prema učiteljima koji ti prenose svoje znanje. Također ćeš steći poštovanje od svojih kolega koji sa tobom dijele avanturu učenja Kuk Sul Do-a, i konačno steći ćeš poštovanje samoga sebe.

Ovaj odlomak ima podsjetnik koji se sastoji od raznih pravila i ispravnog načina ponašanja u Kuk Sul Do-u. Kad ih budete čitali i studirali pokušajte ne zaboraviti da je POŠTOVANJE osnovni postulat njihovog postojanja.

Titule
Uvijek se instruktoru obraćaj sa njegovom ispravnom titulom. Možete se obraćati i sa pozivima gospodine, gospođo, treneru, trenerice. Zvanje po prvom imenu, vikanje za osobama: „hej ti,“ i slično smatra se nepristojnim i bez poštovanja. Poštovanje je najvažnije, i to da ga se pokaže.

Instruktorske titule su :

Crni pojas 1. DAN – Jo Kyo Nym
Crni Pojas 2. Dan – Kyo sa Nym
Crni Pojas 3. Dan – Bu Sa Bum Nym
Crni Pojas 4. Dan – Sa Bum Nym
Crni Pojas 5. Dan i Više – Kwan Jang Nym
Certificirani Kuk Sul Do Učitelj (Glavni majstor) Kuk Sa Nym.


Kako Se Nakloniti
Naklon je osnovni izraz kurtoazije u borilačkim vještinama. To je isto kao i pozdrav rukovanjem sa osobama koje poštuješ, ili kao salutiranje – vojnički pozdrav. Naklon je najočitiji način izražavanja poštovanja. Kao student borilačkih vještina to ćeš raditi vrlo često, stoga je važno znati gdje, kada i kako se treba nakloniti.

Naklon simbolizira poštovanje izvana i poniznost, duhovnost, otmjenost ali i čvrstinu iznutra. Adekvatno i otmjeno držanje i kontrolirani mentalni stav su važni u Kuk Sul etici. U Kuk Sul Do – u postoje dvije vrste naklona, stajaći i klečeći.

Stajaći naklon se izvodi tako da se gornji dio tijela nakloni za oko 45 stupnjeva. Oči trebaju gledati prema dolje ali na način da vidite cijelu osobu ispred sebe, a kojoj ste se naklonili. Kad ste u DOBOK-u, ruke hvataju pojas oko čvora (položaj pažnje), a kad ste u civilnoj odjeći ruke prilikom naklona su opuštene uz bokove.

Klečeći naklon započinje istu u stajaćem položaju. Prvo pomaknite svoju desnu nogu unatrag, nakon toga se okrenite u desno za 180 stupnjeva i položite lijevo koljeno na tlo, tada se okrenite na tom lijevom koljenu u lijevo za 180 stupnjeva i priključite svoje desno koljeno lijevom u položaj punog klečanja na obje noge-koljena. Ruke se oslone na butine, pogled i prednja strana tijela su okrenuti prema majstoru.

Nakon toga se naklonite tako da dlanovima i laktovima dotaknete tlo, a glavu smjestite na nadlanice, nakon što se majstor naklonio i otklonio i vi se vratite u uspravni položaj.

Naklon se izvodi prije nego što se majstor nakloni vama, vi morate prvi izraziti poštovanje da bi vam se ono vratilo, nakon toga će vam majstor uzvratiti naklonom i tek kad je majstor završio naklon onda vi završavate svoj naklon. Znači naklonite se naprijed i ostajete u tom položaju dok se majstor ne nakloni i naprijed i natrag u uspravni položaj, tek onda se vi vraćate u uspravni položaj. Isto vrijedi i za klečeći naklon.

Kada se nakloniti

Prije treninga:
Kada ulaziš u dvoranu, naklon i izgovor riječi Kuk Sul, desnom rukom ispred prsa, šaka stisnuta,
Kada ulaziš na strunjače ili prostor za vježbanje, naklon i izgovor riječi Kuk Sul, desnom rukom ispred prsa, šaka stisnuta.

Na početku treninga:

1. Studenti se rasporede po strunjačama,
Prvo naklon nacionalnoj zastavi, naklon i izgovor riječi Kuk Sul, desnom rukom ispred prsa, šaka stisnuta.
2. Klečeći naklon glavnom majstoru ili vodećem instruktoru na treningu.

Na treningu:

1. Naklon instruktoru kada počinješ i završavaš forme,
2. Naklon partneru prije i poslije sparinga,
3. Naklon partneru prije i poslije vježbanja tehnika.

Na kraju treninga:

1. Isto ako i na početku treninga.

Ulaz i izlaz iz Do-Janga

Do-jang naklon se izvodi kao što smo opisali, desnom rukom preko prsiju u visini grudi, naklon i izgovor riječi Kuk Sul.

Pozdrav izvan Do – Jang-a
Izvedi stajaći naklon dok pozdravljaš odlazak ili dolazak svog učitelja tamo gdje ga sretneš.
Na treningu je od vitalne važnosti da nakon oslovljavanja svih više rangiranih prvi izvedeš naklon i pitaš što si već htio.

Pripreme Za Trening

1. Dođi na trening čist i dotjeran sa svojim Dobokom (odorom za trening borilačkih vještina).
2. Dođi uvijek 5-10 minuta ranije od termina za trening.
3. Održavaj svoj Dobok čistim, urednim i bez neugodnih mirisa.
4. Korejska riječ za odoru za vježbanje borilačkih vještina je Do–Bok. Na svaki trening obavezno dođite u cijelom Doboku, koji u sebi uključuje gornji dio, hlače, donje rublje, i mora uvijek biti čist i nepoderan. Uvijek tretirajte svoj Dobok sa poštovanjem, i nakon treninga ga uredno složite.
5. Otklonite sav nakit prije treninga.
6. Prije treninga presvucite se u Dobok bez ikakvog odugovlačenja.
7. Uvijek nosi cijelu odoru na početku i na kraju treninga. Ako je vrijeme jako vruće možeš tražiti dozvolu da skineš gornji dio nakon što je izveden pozdravni naklon, ali prije kraja treninga opet moraš odjenuti Dobok-gornji dio i za završetak treninga biti potpuno odjeven.

Ponašanje U Dojang-u
1. Uvijek održavaj svoj Do-Jang čistim, urednim i posloženim.
2. Nikada ne sjedi na stolu, ili raznoj opremi.
3. Nikada nemoj žvakati žvakaće gume ili pušiti u Do-Jang-u.
4. Ne psuj, bogohuli niti jednu vjeru, ne govori vulgarnim jezikom –nikada.
5. Ne nosi nakit tijekom vježbanja. Nakit može izazvati ozljede i vama i vašem partneru.
6. Ne koristi droge i lijekove (osim lijekova koje ti je propisao tvoj liječnik).
7. Drogirane osobe će biti izbačene sa treninga, zadržane i pozvana policija.
8. Alkoholizirane osobe će biti izbačene iz Do-Janga i zamoljene da se više nikada ne vraćaju.

Tijekom Vježbanja
1. Budi na treningu na vrijeme i budi redovit,
2. Ako ste stigli kasnije, zatraži dozvolu da pristupiš treningu, ako moraš otići ranije, zatraži dozvolu za odlazak prije nego što odlaziš.
3. Kad god ti se kaže da sjedneš tijekom treninga, sjedni ispravno, prekriženih nogu ili nogu podvučenih pod sebe, ne izležavaj se i ne naslanjaj na zidove.
4. Koncentriraj se na trening. Nikada nemoj činiti nešto što će ometati tebe ili druge u učenju. Ne treba biti nepotrebnog pričanja i zezancije tijekom vježbanja.
5. Vježbaj uvijek svojim punim potencijalom. Uvijek se tjeraj iznad granica vlastite izdržljivosti, energije i koncentracije. Ipak budi realan i ne tjeraj se iznad granica sigurnosti. Sigurnost je prva.
6. Uvijek imaj čvrstu namjeru, čvrst um. Ne dozvoli da te dvojbe i strahovi zasjene.
7. Ako se počneš osjećati čudno ili osjećati fizičke probleme (vrtoglavica, bol) odmah javite svom instruktoru.
8. Ako niste sposobni trenirati do kraja treninga iz bilo kojeg razloga, obavijestite svog instruktora o tome i bit će vam dozvoljeno da vježbate nezavisno od grupe.

O Oružju

1. Uvijek traži dozvolu od instruktora da koristiš oružje.
2. Uvijek tretiraj oružje sa poštovanjem i brigom. Ne naslanjaj se na oružje, ne odmaraj na oružju.
3. Nikada ne ostavljaj oružje nezbrinuto i nespremljeno. Spremi oružje odmah nakon što si završio sa vježbom.

Studentske Odgovornosti Prema Stupnjevima

1. Poštuj ostale sa višim pojasevima.
2. Ne ometaj više pojaseve dok vježbaju.
3. Pomaži nižim pojasevima, kad je potrebno.
4. Nikada ne pokušavaj pokazivati tehnike koji nisi ni ti naučio.
5. Ne obučavaj nikoga ako za to nisi kvalificiran. Ne obučavaj ni u ni izvan Do-Jang-a, osim ako nemaš dozvolu.
6. Nikad ne koristi svoje znanje borilačkih vještina nepotrebno. Koristi ih samo za obranu DOBROGA.

KUK SUL DO I OSTALE BORILAČKE VJEŠTINE



Koja je razlika između Kuk Sul Do-a i ostalih borilačkih vještina? Kakva je to vještina Kuk Sul Do? Koje su njegove glavne karakteristike? Neka su od mnogih pitanja koje ljudi postavljaju kad čuju za Kuk Sul Do. Dali je to bolje od ovoga ili onoga, jeli to slično kao Aikido, Judo itd.

Kuk Sul Do kao što sam naziv kaže je Put korejskih tradicionalnih borilačkih umjetnosti. Sa svojom dugom poviješću već je različit od svega drugoga. U Kuk Sul Do –u postoje sve drevne tehnike koje su vježbali drevni korejski ratnici, koje imamo navedene i u ovoj knjizi. Kuk Sul je sklop mnoštva različitih stilova borbe u sveobuhvatni sistem borilačkih vještina i umjetnosti a ujedinjen pod nazivom Kuk Sul Do. Također se u Kuk Sul Do -u prakticira, uz staro dobro tradicionalno vježbanje proučavaju i upotrebljavaju i svi moderni načini borenja bez i pomoću najmodernijeg oružja. Znači i stara tradicionalna oružja i oružja najnovije tehnologije. Na primjer, kako se Kuk Sul Do razlikuje od drugih borilačkih vještina? Tako jer je će Kuk Sul Do vježbač vježbati i na drvetu i u blatu i u vodi i u snijegu, i po mraku u svim nemogućim uvjetima i uz pomoć mačeva i štapova ali i uz pomoć pušaka i pištolja, a sve kako bi poboljšali svoju vještinu.

Tehnike i taktike Kuk Sul Do-a su drugačije od drugih vještina, udarci, poluge i bacanja, pritisci, lomovi i borba na tlu ili hrvanje, sve je to drugačije u Kuk Sul Do-u, jer mi imamo određene principe koji definiraju svaku tehniku. To znači da poluga na šaci prema van u Kuk Sul Do-u nije ista kao u dr. vještinama, nego je način dolaska, svrha te poluge, taktika ulaza, hvata, pritisaka, udaraca i loma i bacanja i završetka potpuno specifična, drugačija nego u drugim vještinama. Tako je sa svakom tehnikom, npr nožem, specijalne tehnike nožem u Kuk Sul Do-u su potpuno svojstvene osnovnim kretnjama stila i nisu slične drugim vještinama. Sličnosti postoje u pojedinim dijelovima tehnika, ali tehnike u cjelini su potpuno različite, forme su potpuno različite, metode disanja svojstvene samo Kuk Sul Do- u. Specijalna teorija, taktika i filozofija svojstvene samo Kuk Sul Do-u. Pazite naravno da ima dosta sličnosti sa korejskim metodama, jer Kuk Sul je etimološki i povijesno postavljen prije tih drugih korejskih vještina. U Kuk Sul Do su utkane drevne metode borilačkih vještina iz kojih su izrasli različiti stilovi korejskih i japanskih i kineskih vještina, ali isto tako u Kuk Sul Do-u možete naći utjecaj drevnih kineskih, mongolskih i japanskih, borilačkih vještina. Na primjer svaki Kuk Sul vježbač proučava i borbu japanskim mačem ali po korejskoj metodi i taktici. Zašto? Zato jer su koreanci u ratovima protiv japanaca shvatili da moraju upoznati neprijateljsko oružje i taktike ako ih žele pobijediti.

Tako su tehnika u Kuk Sul Do-u, taktika i načini mnogo stariji od drugih stilova. U malo kojoj vještini ćete vježbati bacanje kamenja i pijeska, borbu kamenom i razne druge specijalne stvari. U Kuk Sul Do-u naći ćete na primjer od modernih vještina: moderna boksačke tehnike, ali ne sa ciljem boksanja, nego sa ciljem što bržeg i efikasnijeg savladavanja napadača kombiniranjem svih Kuk Sul Tehnika. Tako da je to slično u udarcima boksu, ali nema nikakve veze sa boksanjem kao sportom, nego sa specijalnom Kuk Sul Do taktikom i tehnikom. Kuk Sul Do je sistem sveobuhvatnosti na specifičan način, vježbajući borilačke vještine i umjetnosti.

Iza svake Kuk Sul Do tehnike stoji posebna Kuk Sul Do filozofija koja također u spoju sa KSD pokretima daje unikatnu cjelinu koje nema nigdje drugdje.

KUK SUL SA - POVIJEST KOREJSKIH BORILAČKIH UMJETNOSTI I VJEŠTINA




S ciljem dobivanja pune koristi od Kuk Sul treninga važno je naučiti još više od samih tehnika i borbe. Učenik treba pogledati u povijest da bi razumio gdje i kako je nastao Kuk Sul. Važno je razumjeti i shvatiti filozofiju ove borilačke umjetnosti . Shvaćanje teorije Kuk Sul-a pomoći će učeniku u učenju. Učenje osnova korejskog jezika također će također pomoći učeniku da razumije što da radi na satu. Pa krenimo redom:

PRVI PERIOD OD 2333. P.N.E. DO 1910.

Sa Do Mu Sul (plemenske ili obiteljske borilačke vještine)

Korejske plemenske ili obiteljske borilačke umjetnosti mogu biti praćene od početka Ko Cho Sun (stara korejska plemenska kraljevina iz doba kasnog Neolitika ili Novog Kamenog Doba od 2333. pr.n.e. te kroz prvo stoljeće p.n.e. otprilike do 900g. n.e.) Nakon tog perioda plemenske vještine potpuno prelaze u obiteljske i dalje se razvijaju u tajnosti velikih obitelji koje su kroz povijest Koreje dale velike ratnike, generale i kraljeve. Tijekom tog perioda, plemensko organiziranje je bilo jako dobro ustanovljeno, sukladno s tim mladi ratnici su trenirali borilačke umjetnosti sa svrhom zaštite plemena.

Osnovno društveno uređenje i organizirane grupe toga doba bila su plemena i obitelji (DAN). To su bile skupine ljudi povezanih krvnim nasljeđem koji su se skupili zajedno u plemensko obiteljsku zajednicu zbog zaštite i sigurnosti preživljavanja. Čak i u ovo rano doba korejske povijesti postojala je društvena organizacija i hijerarhija. Vođe su bili izabirani od strane plemenskih starješina i mogli su biti smijenjeni ako bi pleme primijetilo da su neefikasni…

Ljudi iz ovog perioda su se postepeno preseljavali iz hladne Mandžurije na korejski poluotok u potrazi za boljom klimom, plodnijim tlom za stoku i ratarstvo, rijekama i morem zbog ribarenja te za boljim i bogatijim planinskim terenima za lov. Tijekom tog perioda, plemensko organiziranje je bilo jako dobro ustanovljeno, sukladno s tim mladi ratnici su trenirali borilačke umjetnosti sa svrhom zaštite plemena. Plemenski ratnici nazivani su MO SA (MU SA) te su bili etički vezani za stroge norme ponašanja i vođenja života kako bi svima mogli poslužiti kao uzor. Oni su mogli kažnjavati razne prijestupnike u plemenu te su prvi išli u eventualne bitke kako bi očuvali svoje pleme.

Uz dodatak političke i društvene povezanosti između raznih plemena i klanova unutar federacije plemena počela su se održavati natjecanja i to svake godine kako bi se odlučilo o tome tko će zauzeti vodstvo nad plemenima u mjesecima koji slijede. Sela iz doba tih plemenskih zajednica su imale svoje vojne jedinice koje su nazivali DO RAI. Zanimljivo je napomenuti da ti DO RAI postoje i danas u korejskim selima. Danas te “jedinice” služe samo za zabavu i kao dio folklornih događaja a ne kao zaštitnici vlastitih sela. Ljudi iz tih DO RAI jedinica su učestvovali na tim plemenskim natjecanjima. Kako su se plemena povećavala i razvijala, međusobnim kontaktima su shvatili da imaju velike zajedničke koristi na svim poljima ako se ujedine, tako su se na sjeveru ujedinjena plemena zvala BO YU, ili BU YE, a na jugu SAM HAN.

Izumom WHAL (streličarstva) te upotreba jahanja na konjima naveliko se promijenio stil života tih ranih plemena. Oni ne samo da su prelazili velike udaljenosti zbog lova nego su bili odgovorni i za vrlo česte kontakte sa susjednim plemenima, prisiljavajući ih tako da se spajaju u konfederacije. Ratnici su shvatili da je neophodno trenirati B.U. na bazi bolje suradnje sistematizacije. Postepeno, uz upotrebu luka strijele, mača, koplja i drvenih štapova počeli su sve više koristiti konje u bitkama u kojima su se borili.

Ratnici (MUSA) su već tada živjeli po striktnom kodeksu ponašanja, drugačijem od ostalog stanovništva. Ako su prekršili taj kodeks, kazne su im bile vrlo surove i različite već prema počinjenom zločinu. Kazna je mogla biti da prekršitelj mora biti rob u obitelji kojoj je nanio štetu (određeno vrijeme). Raspon kazni bio je širok ovisno o težini kaznenog djela, sve do smrtne kazne za ubojstvo ili silovanje.

Razvoj borbenih vještina na konjskim leđima (u jahanju) je bio znak ratnika visoke klase(po statusu). Ratnici bez konja znani kao ratnici pješaci, trenirali su borbu bez oružja te borbene tehnike sa oružjem, svaki ratnik je imao svije oružje u kući gdje je živio. Tokom tog perioda, MAIKKUNG- luk i strijela napravljeni u KOGURYO I DANKUNG- luk i strijela napravljeni u OKJO bili su jako poznati po Kini kroz njenu koloniju NAKLANG, lociranu blizu kinesko korejske granice. Dužina strijele je bila četiri CHOK, a vrh je bio od plavog kamena. Strijela je bila premazana ili umakana u otrov a glavni cilj su bile neprijateljeve oči.

Vječna prijetnja od invazije susjednih plemena prisiljavalo je mlade ratnike da prihvate trening B.U. kao osnovu za preživljavanje njihovog plemena te kao dio njihovog dnevnog života. Pobjednik bitke postaje vladar a gubitnik rob. Uzimajući u obzir plemensku strukturu vladar je uvijek bio najbolji majstor borilačkih vještina. U to vrijeme pozicija vladara (kralja) nije bila nasljedna nego se je morala zaslužiti te je dodjeljivana kao velika čast, nagrada i obaveza najjačem i najvještijem ratniku plemenskih konfederacija.

Bulkyo Mu Sul (Budističke Borilačke Vještine)
Razvoj te sustavni trening BUDISTIČKIH BORILAČKIH VJEŠTINA u Koreji može se pratiti od 372. nove ere. što je ujedno i godina kada se smatra da je Budizam stigao u Koreju pa sve do današnjih dana. Te godine je kineski budistički svećenik SUNDO predstavio i uveo budizam u KOGURYO kraljevinu, u PAIKCHE kraljevini budizam je uveden 384 n.e. od strane indijskog monaha MARANATA a u kraljevinu SILL-a je uveden 417 n.e. od strane korejskog svećenika ADO – koji je učio u Kini.

Što se tiče Bulkyo Mu Sul imamo tu sreću da se te vještine razvijaju neprekinuto od svog prvog dolaska na Korejsko tlo. Budizam je u Koreju došao iz Kine. To je bila osnovna forma Budizma koja je podučavala učenja o Karmi te traženju rješenja ovozemaljskih patnji, ta učenja su se genijalno spojila sa dotadašnjim ŠAMANIZMOM i ANIMIZMOM koji je kao religija najstarije korejsko učenje koje se također održalo do danas. Na taj način su i tehnike borilačkih vještina koje su došle iz Kine Korejski svećenici prilagodili, spojili sa svojim domaćim vještinama i dalje razvijali u skladu sa karakteristikama koje odgovaraju koreancima, tako da su te vještine tijekom vremena postale potpuno samostalno razvijane. Kao religija na području Koreje Budizam je cvao sve do 14. stoljeća ali je onda polako počeo gubiti utjecaj. No bez obzira na sve povijesne prekretnice uspio se održati a s njim i vještine koje su proučavali budistički svećenici u Koreji od onih prvih do ovih sadašnjih.

Svećenici u budističkim hramovima su razvijali borilačke vještine da bi održali zdravlje i fizičku snagu te da bi se mogli obraniti od raznih napadača a da ih pri tome ne moraju ubiti. Zbog toga se trenira na teški tradicionalni način koji iziskuje nadljudske napore ali daje i nadnaravne rezultate. U BulKyo Mu Sul vještinama nalazimo specijalne vježbe disanja (KI CHO JAH KI), razne sisteme meditacije, trening borilačkih tehnika bez i sa oružjem.

Zbog održavanja zdravlja u teškim uvjetima života korejski budistički svećenici su razvili vještine:
1. WHAL BUB – vanjsko liječenje – akupresurom, akupunkturom i namještanjem kostiju.
2. HYUL BUB – unutrašnje liječenje – pomoću KI energije, simulacijom cirkulacije krvi, vježbama disanja, vizualizacije, meditacije, zdravom prehranom i biljnom medicinom.

Trening bez oružja sastoji se od: ručnih i nožnih tehnika izvođenih na sve načine koje ljudski um može smisliti. Tehnike se izvode kružnim prirodnim pokretima. Zatim se vježbaju tehnike padova, bacanja, poluga, gušenja hrvanja i borbe na tlu. Forme budističkih borilačkih vještina iznimno su velikog broja pokreta i teške za izvođenje, npr. Forma 108 pokreta (108 Ki Hyung) kao što joj ime kaže ima 108 pokreta koji služe da bi se vježbač oslobodio 108 različitih patnji koje ga napadaju iz vanjskoga svijeta.

Trening oružjem također postoji u BulKyo Mu Sool opet u obliku formi sa mačem, štapom, dugim flautama, raznim oružjem sa lancem i drškom, noževima lepezama itd... Trening koji koristi principe kretanja raznih životinja kao što su tigar, orao, bogomoljka, ždral, leopard itd... također su dio repertoara budističkih borilačkih vještina. Jedna od bitnih karakteristika BulKyo Mu sool-a je Dairyun -sparing punim kontaktom bez zaštitne opreme i bez ikakvih ograničenja.

Osnovna Bulkyo Mu Sul oružja i tehnike su DAN BONG – kratki štap 32 cm, BONG dugi štap, JI PANG E SUL – štap za hodanje. Budistički majstori imaju cilj postati majstori života, nikada ne smiju ubiti niti jedno živo biće i sve njihove tehnike su vježbane tako da onesposobe i kontroliraju protivnika bez smrtnih posljedica. No u doba ratovanja čak i oni su morali uzeti u ruke pravo oštro oružje i boriti se za goli život, opet čuvajući živote neprijatelja – koliko god su mogli.

Najutjecajniji korejski budistički svećenik bio je majstor Won Kwahng (543. – 640.) koji je složio pet pravila ponašanja za Hwarang ratnike. Na zamolbu dva mlada Hwarang ratnika Kwi San-a i Chu Hang-a da im da duhovno vodstvo koje bi slijedili svi Hwarang ratnici majstor Won Kwahng im je predao pet pravila koja trebaju nepokolebljivo slijediti:

1. Budi odan svome kralju
2. Budi poslušan svojim roditeljima
3. Budi častan prema prijateljima
4. Nikad se ne povlači iz bitke
5. Nikad nemoj neopravdano ubiti.

Ta pravila su od tada nadalje slijedili svi korejski ratnici i u svim korejskim borilačkim vještinama su zastupljena pa čak i razvijena u nova opširnija pravila ponašanja za vježbače modernih borilačkih vještina.

Drugi budistički svećenik koji je jako utjecao na korejske ratnike je majstor Won Hyo (617. – 686.) Njegova filozofska učenja i trening sa mačem i ostalim kratkim oružjem (nož, kratki mač, dugi mač) održala su se u Kuk Sulu do danas.

Majstor Bo Jo (1158. – 1210.) je treći najutjecajniji budistički svećenik u budističkim borilačkim vještinama. Njegovo učenje govori o tome da ratnici moraju otkriti svoje istinsko ja kroz iskustvo na samima sebi, što znači da se moraju podvrgnuti rigoroznom vježbanju i načinu života te kada postignu svijest o dualizmu života i smrti, dobroga i lošega itd...moraju to svoje saznanje stalno testirati na bojnom polju, u borbi ili u vrijeme mira kroz trening u najsurovijim uvjetima opasnima po život.

Majstor Bo Jo je bio osnivač SONG KWAHNG HRAMA. U njegovo doba on i njegovi učenici zvani KUKSA-nacionalni učitelji, su u Koryo kraljevini u svojim hramovima obučavali mlade ljude koji su k njima na trening dolazili u svojoj petoj ili šestoj godini, ti su ratnici nazivani SUNG-NANG i direktni su nasljednici Hwarangdo ratnika. Obučavani su u svim borilačkim vještinama i klasičnoj književnosti i pisanju, tako su postali superiorni u tim područjima. Kralj im je po uspješnom završetku obučavanja dodjeljivao titulu KUK-SUN-NACIONALNI RATNIK. SUN-NAG grupe ratnika su bile ratnički budistički svećenici koji su se vrlo često borili u bitkama uz kraljevsku vojsku. Neke od njih brojile su i preko tisuću ljudi. Kroz SUN-NANG budističke ratnike održana je tradicija Hwarangdo-a u Koryo kraljevini

Kung Jung Mu Sul
(Kraljevske vojne borilačke vještine)

Kraljevi, plemstvo, plemićke obitelji i vladini službenici su svi imali svoje privatne vojske i tjelohranitelje koji su prakticirali borilačke vještine zvane Kung Jung Mu Sul.

Te su vještine doprinosile razvoju ezoteričnih tehnika sa malim oružjima kao što su noževi, noževi za bacanje, lepeze, skrivene igle, kratki mačevi itd...Također su razvili specijalne unikatne tehnike poluga i bliske borbe te udaraca i pritisaka u vitalne točke. Po nekim povjesničarima postoje podatci da su dijelovi tih vještina utjecali na nastanak japanskih vještina Jiujitsu, Aikijujutsu i nekih stilova Ninjutsua.

Borilačke umjetnosti tokom perioda tri kraljevine su značajne iz dva razloga. Prvi razlog je taj što su vladari svake kraljevine vjerovali da je jedini način da se ujedini Koreja putem sile potpuno porazivši protivnika u bitci i ratu. Stoga su ne samo ratnici iz više klase (plemstvo) nego i svi mladi ljudi u kraljevini imali obavezu da treniraju borilačke vještine i pripremaju sebe da bi služili svojoj kraljevini.

Drugi razlog za treniranje borilačkih vještina je bio taj što je trening u B.U. bio povezan sa izborom visokih državnih dužnosnika. Visok položaj u vlasti se popunjavao bazirajući se na ekspertizi i znanju u borilačkim vještinama. Iako je s vremenom titula kralja u sve tri kraljevine postala nasljedna, ostali položaji su se dodjeljivali visoko rangiranim ratnicima. Kralj je bio glavni zapovjednik svih vojski dok su ostali ratnici dobivali glavne vojne i političke pozicije. Upravitelji provincija (Guverneri) nisu samo upravljali politički i pravno nego so također imali dužnost braniti provinciju te obučavati mlade ratnike u borilačkim vještinama.

U Koguryo je osnovana obrazovna institucija nazvana Pyung-dang što baš znači obrazovni institut. Osnovan je sa svrhom obučavanja i naučavanja ratnika te da iz njega proizađu iskusni ratnici. Selektirani su superiorni i neoženjeni mladi ljudi da uče borilačke umjetnosti I klasičnu književnost.

Vještine koje su vježbali osim raznih stilova goloruke borbe su se uglavnom bazirale na treningu sa svim vrstama oružja: mač, koplje, štap, kratki mačevi, noževi, helebarde, ratne sjekire, ratni buzdovani, luk i strijele, noževi, jahanje, borba na konjima, taktika borbe u svim uvjetima, tjelohraniteljske vještine, posebne vještine za žene, meditacija, ki energija i sl.

POVIJEST KUK SUL DO-a - DRUGI PERIOD, 1910 – SADAŠNJOST
Koreja i Japan su uživali skoro tristo godina mira nakon povlačenja japanaca iz Koreje. Koreja je bila vođena od strane kralja, Japan od strane šoguna, ili vojnih generala. Nakon provođenja MEIJI reformi 1895 g. šogun je svrgnut sa vlasti i obnovljena je vlast cara. Car Meiji je bio prvi japanski car koji je imao stvarnu političku i vojnu moć nakon što je šogun Togukawa Iyesu preuzeo vlast nad Japanom.

Nakon Meiji reformi Japan je postao agresivniji, pobjeđujući u ratu sa Kinom u 1895. te protiv Rusije 1905. Japan je prisilio korejskog kralja da preda svu vlast, vanjske poslove i diplomaciju pod japansku vladavinu, i od 1910. Japan je anektirao (bez rata pripojio) Koreju. Tokom tog perioda tradicionalne borilačke vještine su izgubile vrijednost kao borbeno oružje. Vojnici su učili pucati iz pušaka i topova radije nego sa lukovima i strijelama. To je naravno dovelo do toga da su mnogi instruktori u kraljevskoj korejskoj vojsci i akademijama izgubili svoja radna mjesta. Neki od njih su se vratili u svoje rodne gradove gdje su počeli otvarati škole borilačkih vještina. Ostali su se pridružili “ podzemnim “ grupama učeći i obučavajući u borilačkim vještinama revolucionarne vojnike.

Nakon drugog svjetskog rata Koreja je ponovo stekla svoju neovisnost pa su i borilačke vještine doživjele BUM (veliki procvat). Iako mnogo može biti napisano o razvoju korejskih borilačkih vještina iz tog zadnjeg perioda do sadašnjosti kao što su Yudo, Tae Kwon Do, Hapkido i Hoshindo, zbog ograničenog prostora biti će objašnjena samo skraćena povijest Kuk Sul-a.

Osnivač korejskih nacionalnih borilačkih vještina (Kuk Sool Won -a) je veliki majstor IN HYUK SUH, nosilac zvanja crni pojas 10. DAN (slika gore – svijetli dobok). Majstor SUH je primio prve instrukcije od svoga djeda, majstora MYUNG-DUK SUH-a koji je bio majstor-instruktor u korejskoj kraljevskoj vojsci sve do 1910. g. Kada je Japan pripojio Koreju, korejska kraljevska vojska je bila raspuštena pa se majstor Myung-Duk Suh vratio u svoj rodni grad u Kyung Sang pokrajini. Dok je sakupljao i slagao Kuk Sul tehnike, istovremeno je i obučavao svog unuka In Hyuk Suh-a. Prije nego je stari majstor umro u 1952. g. predao je svom unuku, tada mladom majstoru Suh-u pet knjiga koje je on tokom života napisao i u njima sakupio mnoge Kuk Sul tehnike.

Te knjige su:

1. YU SUL meke” vještine sa naglaskom na bacanja i poluge te bacanja kroz poluge na zglobovima.
2. KWON SOOL – stil ekstremno čvrstog udaranja rukama i nogama
3. YU KWON SOOL – sistem koji kombinira i čvrste i meke tehnike u jednu cjelinu i nikada se sili ne suprotstavlja silom.
4. WHAL BUB – tehnike luka i strijele, oštrog oružja i štapova.
5. HYUL BUB - tehnike primjene pritisaka i udaraca u vitalne točke ljudskoga tijela.

Nakon smrti svog djeda mladi majstor Suh je u slijedećih osam godina tražio i učio druge vidove tradicionalnih korejskih borilačkih vještina kod mnogih drugih majstora. Ovo su neki od majstora kod kojih je učio i trenirao majstor In Hyuk Suh:

1. Majstor Yong-Sul Choi (OSNIVAČ HAPKIDA): Mladi majstor je posjetio mnogo privatnih škola borilačkih vještina da bi učio Obiteljske borilačke vještine ili borilačke vještine pojedinih porodica. Jedan od utjecajnijih u toj oblasti je majstor Yong-Sul Choi. Od majstora Choi-a stekao je još više znanja o YU SUL-u.

2. Hai Dong Seu Nim (Veliki Monah Istočnoga Mora): Da bi naučio budističke borilačke umjetnosti, mladi majstor Suh je obišao mnogo hramova po cijeloj Koreji. Jedan od njegovih velikih učitelja bio Hai Dong Sue Nim. Od ovog velikog monaha SUH je naučio Kwon Sul i Ki Bub (vježbe za KI ) i tehnike disanja.

3. Majstor Tai-eui Wang: Mladi majstor je također posjećivao i stare majstore kraljevskih vojnih borilačkih vještina. Jedan od njegovih učitelja tih vještina je bio Tai-eui Wang. Od majstora Wang-a naučio je Yu Kwon Sul.

Znanje naslijeđeno od njegovog djeda te od njegovih kasnijih učitelja omogućilo je In Hyuk Suh-u da osnuje Kuk Sool Won ( Korejsku Asocijaciju Tradicionalnih Borilačkih Vještina ) u 1958. g. Slijedećih šest godina bilo je posvećeno klasifikaciji i sređivanju tehnika. Tako u Kuk Sool.u ima 3608 tehnika podijeljenih u 270 grupacija (tema). Te grupacije su razdvojene u tri odvojena ogranka od kojih potiču sve te tehnike. Ta tri ogranka su:

1. Sado Mu Sul (plemenske borilačke vještine-kasnije obiteljske ili porodične bv.)

2. Buldo (Bulkyo) Mu Sul (budističke borilačke vještine )

3. Kung Jung Mu Sul (kraljevske vojne borilačke vještine).

U 1975. godini uspostavljena je World Kuk Sool Won Association ( svjetska KSW asocijacija ) sa ciljem širenja korejskih tradicionalnih borilačkih vještina po svijetu. Veliki majstor In Hyuk Suh je imenovan kao predsjednik a Dr. He Young Kimm kao Generalni Sekretar.

1978. g. korejski predsjednik Chung Hee Park je poslao 11 Kuk Sul majstora kao službene predstavnike korejskih borilačkih vještina. Ti poštovani Majstori su 14 dana izvodili demonstracije Kuk Sula za 75. godišnjicu korejske imigracije na Havajima.

Od 01. lipnja do 14. lipnja održano je prvo Svjetsko Kuk Sul Won prvenstvo i seminar u gradu Busan u Koreji. Prisustvovalo je više od 400 natjecatelja iz USA, Meksika, Europe i ostalih dijelova svijeta.

Deset godina nakon osnivanja World Kuk Sool Won Association, pod sposobnim vodstvom majstora Suh-a Kuk Sool je svjetski priznat kao čista tradicionalna borilačka umjetnost. Ovo su neki od majstora koji su također zaslužni za promociju Kuk Sool-a po svijetu : In-suk Suh, In-sun Suh, Jong-oh Lee, Jung won Byun, Jai-chun Park, He Young Kimm i Sung-sam Jo.

Posebne karakteristike Kuk Sool Wona su brzo izvođenje mekih i tvrdih tehnika, dobro organiziran sistem učenja i treninga, naglasak na učenju formi te opsežna upotreba oružja.

Vodeći ljudi Hoshindo-a, Kuk Sool-a i Hapkido-a osnovali su jednu organizaciju nazvanu Korejska KI DO Asocijacija u 1962. g. U 1983. g. dvadeset godina kasnije In-Hyuk Suh je izabran kao čelni čovjek asocijacije a njegov brat In –Sun Suh je izabran za predsjednika. Izdajući službena priznanja za stupnjeve znanja korejska Ki Do asocijacija sada širi svoj autoritet kroz svijet a isto tako kontrolira razvoj Kuk Sul-a, Hoshindo-a i Hapkido-a, danas uglavnom samo Hapkidoa – druge vještine imaju svoje krovne federacije.
Svi ostali stilovi sličnog naziva i učitelji tih stilova su proizašli iz Kuk Sool Won vještine majstora In Hyuk Suh-a i svima majstorima tih stilova prvi učitelj u Kuk Sul ili Kuk Sool vještinama bio je In Hyuk Suh ili netko od njegove braće ili netko od njihovih učenika. Uz obiteljsku liniju Suh u Kuk Sul vještini postoje još kako sam već naveo i stariji majstori – učitelji koji su – naziva Senior Master – stariji od In Hyuk Suh-a, koji su i njemu bili učitelji, ali oni su majstori pojedinih stilova Kuk Sul-a i žive i djeluju samo u Koreji, te ih se iz nekog razloga ne navodi u regularnim verzijama povijesti vještine. No njihovo majstorstvo je toliko da u poznim godinama demonstriraju lomljenje debelih čavala za grede sa zubima i rukama itd…(autor osobno vidio), i vještinu i brzinu tehnika kakve autor još uvijek nema a bili su podosta odmakli sa godinama – moja procjena oko 70.

Da bi se u potpunosti razumjela povijest korejskih borilačkih vještina, prvo je potrebno razumjeti korejsku kulturnu povijest. Korejske borilačke vještine su vitalni dio korejske kulture, života i povijesti naroda. Na primjer, da bi se postalo Son svećenik – budistički svećenik, prvo kandidat mora pristupiti nekom hramu i postati vježbenik.

Glavni svećenik u hramu tada odabire učitelja koji će učiti tog vježbenika. Pod tim učiteljem vježbenik prima određenu količinu treninga. Nakon određenog vremena vi učitelj preporuča studentu drugog učitelja u drugom hramu. Nakon nekoliko godina treninga u drugom hramu kod drugog učitelja, studentu je dozvoljeno da postane putujući svećenik i počinje putovati po cijeloj zemlji. Tijekom tog perioda, putujući svećenik iskusit će život, preživljavanje i praktičnu mudrost kako sreće svoje nove učitelje i samim putovanjima i životom među običnim ljudima.

Nakon što je završio svoja putovanja, svećenik se skrasi u jednom od hramova po njegovom izboru postaje potpuni zreli svećenik. Kako postaje stariji i mudriji, refleksijama – dubokoumnim razmišljanjima i meditacijom o svojim prošlim učiteljima izabire onoga koji je bio najbolji i njega naziva svojim učiteljem i sam sebe naziva učenikom od tog najboljeg učitelja.

Ova tradicija je ista u korejskim borilačkim vještinama. Student uči borilačke vještine od više različitih učitelja. Nakon podrobnog nauka kod svakog od tih učitelja student tada izabire njemu najboljeg učitelja i svima drugima govori da je on student od tog učitelja, ali poštuje i cijeni i svoje druge učitelje.

Drugi aspekt korejske kulture je to da je ona dio azijske kulture. Zemljopisno Koreja je poluotok koji je smješten između Kine i Japana. Koreja je u tom položaju služila kao most između Kine i Japana tisućama godina.

Ljudi, vladari, vojnici i svećenici, liječnici, mudraci i filozofi a tako i majstori borilačkih vještina u te tri države su u doba mira stalno razmjenjivali svoje kulture a u vrijeme rata preuzimali taktike, tehnike i oružje jedni od drugih. Kroz te razmjene korejska kultura je evoluirala u drugi stadiji nove kulture. Kroz generacije, dodatni utjecaji unaprijedili su Koreju u nove stepenice i modalitete kulture.

Povijest korejskih borilačkih vještina je bila pogođena na isti način. Tradicionalne korejske borilačke vještine su bile pod određenim utjecajem i kineskih i japanskih borilačkih vještina i razvile su se u nove korejske borilačke vještine. Kineske i japanske borilačke vještine prošle su kroz isti proces razvoja – utjecaje od drugih i stvaranje novih.

Korejske borilačke vještine mogu se podijeliti u tri različite kategorije:

1. Borba bez oružja,
2. Borba bez oružja protiv oružja,
3. Oružje protiv oružja

Korejske borilačke vještine se također dijele na tri načina:

1. Kwan Jul Bub – poluge,bacanja, gušenja, hvatovi,

2. Dan Shin Ki Bub – udaranje, ručni i nožni udarci,

3. Mu Ki Sul – oružje (kratki mačevi, dugi mačevi, koplja, štapovi, bacanje noževa, bacanje kamenja, itd..)

Postoji nekoliko stupnjeva razvoja suvremenih korejskih borilačkih vještina. Prvi stupanj zove se PIONIRSKI STUPANJ (od 1945 – 1960). Mnogi korejski borilački majstori, od kojih su neki živjeli van zemlje vratili su se u Koreju i izmjenjivali ideje sa onima koji su ostali u Koreji. U ovom stupnju mnoge zaboravljene vještine su doživjele svoje ponovno rođenje a rođene su i neke potpuno nove vještine i sasvim moderne vještine.

Drugi stupanj se naziva RAZVOJNI STUPANJ (1960-1970). Tijekom tog stupnja svaka korejska borilačka vještina dospjela je pod državnu i službenu kontrolu i kontrolu organizacija priznatih od strane države. To je doprinijelo većoj standardizaciji tehnika i metoda učenja. Službeno priznati nazivi stilova, vještina, organizacija i asocijacija.

Tijekom trećeg stupnja znanog kao STUPANJ SAZRIJEVANJA (1970-do danas), druga i treća generacija korejskih borilačkih majstora je preuzela vodstvo nad korejskim borilačkim vještinama i organizirali su određene promjene u organizacijama, tehnikama i učenjima.

U tom trenutku povijesti, korejske borilačke vještine su se raširile po cijelome svijetu. Korejski majstori su počeli još jednom rekonstruirati i prilagođavati svoje vještine, tehnike i filozofije, da bi bile pogodne za vrijeme i ljude u kojima se nalaze. Jedan od tih majstora je i Kuk Sa Nym Austin SunKon Lim, 9. DAN.

Važno je napomenuti da se u današnjem Kuk Sul Do sistemu vježbaju sve te drevne i davne vještine koje su nabrojane u ovom povijesnom pregledu. Sve od prve do zadnje, ali naravno ne sve odjednom nego postepeno i ovisno o nivou vježbača.

KOREJA




Koreja je prvi put imala potrebu za nacionalnom zastavom kada se pripremala za zaključivanje korejsko američkih pregovora o trgovini, koji je bio sklopljen 22. svibnja, a potpisano 06. lipnja 1882. godine. Ovaj sporazum se odigrao tijekom devetnaestogodišnje vladavine kralja Gojong tadašnje kraljevine nazive Joseon koja je trajala od 1392-1910.

Iako je Kina pritiskala Koreju da koristi dizajn sa zmajevima na nacionalnoj zastavi, Koreja je to odbila i određena je zastava sa plavim i crvenim Um-Yang simbolom u bijelom polju, omiljeni korejski dizajn kroz stoljeća. Tako je taegeuk dizajn te zastave postao privremena nacionalna zastava. Kasnije je dodano osam trigrama – kombinacije od tri cijele ili raspolovljene crte oko taegeuk kruga, tako tvoreći Taegeukgi. Takva zastava je služila kao nacionalna neko vrijeme. Sadašnja zastava ima četiri trigrama.

Kralj Gojong je imenovao (Park), Bak YoungHyo-a kao svog ambasadora u Japanu u mjesecu rujnu 1882. Dok je putovao prema Japanu Bak je nacrtao korejsku zastavu sa taegeuk krugom ali je ostavio samo četiri trigrama umjesto osam i počeo je u Japanu koristiti tu zastavu kao pravu korejsku taj isti mjesec – od 25. rujna 1882. nadalje. Trećeg listopada kralj Gojong je saznao za tu promjenu od njegovog povjerenika imena Park, i tada se kralj složio sa tom promjenom i proglasio takvu zastavu Taegeukgi – korejskom nacionalnom zastavom 06. ožujka 1883. Iz nekih nepoznatih razloga, kralj tada nije objavio nikakve službene instrukcije o tome kako napraviti nacionalnu zastavu da uvijek i svugdje bude jednaka.

U stvari tek 29. lipnja 1942. godine korejska vlada u egzilu je izdala zakon o izgledu korejske nacionalne zastave. Zakon je proglašen, ali kako je vlada bila u izbjeglištvu nije postao široko poznat Koreancima u Koreji koji su bili još uvijek pod japanskom vlašću.

Osnivanjem Republike Koreje 15. kolovoza 1945. vlada je shvatila da mora kodificirati način izrade i crtanja nacionalne zastave. Formirana je posebna komisija u mjesecu siječnju 1949 koja je izdala sva pravila o nacionalnoj zastavi 15. listopada te godine. Od tada Republika Koreja koristi Taegeukgi kao svoju nacionalnu zastavu.

Istraživanja u moderno vrijeme su dokazala da korejsku zastavu stvarno izradio sam Kralj Gjongjo i da je on bio taj koji je naredio svom ambasadoru u Japanu a koristi tu zastavu kao korejsku. (1997. godine u Japanu je otkriven članak iz japanskih novina Japan Daily Newspaper od 02. 10. 1882. godine koji detaljno opisuje nastanak korejske zastave).

Simboli – trigrami –na korejskoj zastavi ne stari su korejski budistički simboli iz perioda ranog budizma. U arheološkim iskapanjima na mjestu budističkog hrama Kam-Eun otkriven je veliki kamen sa simbolom od tri crte a koji datira iz 682.g.ne.

Taegeukgi objedinjuje ideale koreanaca koji teže za razvojem i prosperitetom pod univerzalnim principima istine.

Značenje Taegeukgi
Bijela pozadina Taegeukgi zastave simbolizira svjetlo i čistoću i odražava tradicionalni korejski afinitet prema bijelom. Taegeuk krug je podijeljen na dva svršeno jednaka dijela sa crvenom bojom u gornjem dijelu a plavom bojom u donjem dijelu, koji predstavljaju dualne kozmičke sile UM/YANG. PLAVA BOJA predstavlja UM – odnosno negativne kozmičke sile, a CRVENA BOJA YANG sile – pozitivne kozmičke sile. Taj krug simbolizira univerzalnu harmoniju u kojoj pozitivno i negativno ili aktivno i pasivno sačinjava cjelinu, također i vječito kretanje te harmonije koje dovodi do beskonačnosti.

Četiri trigrama koji okružuju taegeuk krug u četiri ugla označavaju procese interakcije UM/YANG sila koji prolaze kroz spiralu promjena i rasta.

Tri neprekinute linije u gornjem lijevom uglu označavaju GEON: NEBO, PRAVDA.

Tri isprekidane linije u donjem desnom uglu označavaju GON: ZEMLJU-PLODNOS.

Dvije isprekidane linije sa jednom cijelom linijom po sredini u gornjem desnom uglu predstavljaju GAM: VODU-ŽIVOT.

Dvije cijele linije sa jednom isprekidanom u sredini predstavljaju I: VATRU-MUDROST.

Sve zajedno na Taegeukgi predstavlja univerzalnu harmoniju i jedinstvo. Tako Taegeukgi objedinjuje ideale koreanaca koji teže razvoju i boljitku pod univerzalnim principima i istinom te zaokružuje zadatak nacije za ujedinjenjem ljudi i razvitkom svjetskog mira i prosperiteta.

U Kuk Sul Do vještinama principi iz korejske zastave su zastupljeni u svim tehnikama. Dinamika, ravnoteža, harmonija i stalna izmjena i kretanje UM/YANG sila – mora biti u svakoj našoj tehnici. Četiri trigrama – simboliziraju 4 pravca kretanja: Napad, Povlačenje, Lijevo, Desno.

Korejski poluotok
Geografija
Preko 70 % korejskog teritorija je prekriveno sa planinama, dok je istočni dio prekriven sa manjim planinskim lancima i dubokim udolinama. Mnogi ljudi uživaju u planinarenju po brdovitim predjelima. Mnoge veće rijeke i šume su locirane na zapadu. Obala je razvedena sa zaljevima i ima jednu od najviših plima na svijetu. Istočne obale su uglavnom pjeskovite i imaju prekrasne pješčane plaže, dok su sa zapadne strane uglavnom obale blatne ili stjenovite.

Južna Koreja
Lokacija: između 131°52`42``E (istok) i 124°11`00``W (zapad), 43°00`39`` N (sjever) i 33°06`40`` S (jug). Površina 222,154 km kvadratna.

Zemlja se proteže južno od sjeveroistočne kraja azije i sastoji se od korejskog poluotoka i više od 3 400 otoka. Na sjeveru graniči sa Rusijom i Kinom sa Japanom preko istočnog mora. Od 1945.g. zemlja je podijeljena na dva dijela: Republika Koreja (Južna Koreja) i Demokratska narodna republika Koreja (Sjeverna Koreja). Južna Koreja je podijeljena na 9 provincija i 3 specijalna grada.

Ljudi
Populacija: preko 46,9 milijuna (podatak iz 1999.g.). Koreanci potječu od mongolskih rasa iz prethistorijskog doba. Periodi okupacija su dodali kinesku i japansku krv u genetski bazen koreanaca. Iako su dosta posuđivali od drugih kultura, kineske i japanske koreanci su održali svoj vlastiti jezik, kulturu i običaje. Korejsko društvo je obiteljski orijentirano, jako bazirano na konfucijanskim učenjima, koja čak i u moderna vremena ostaju osnovni oblik, običaju i maniri obiteljskog života.

Povijest Koreje
Povijest ljudske aktivnosti u Koreji se može pratiti od prije 700 000 godina u doba Paleolitika. No, početak korejske nacije se datira od 2333 god. prije nove ere.

Koreja tvrdi da ima 5000 godina staru poznatu povijest, koja počinje od osnivača zemlje TAN-GUN-a. Povijest Koreje prošarana je stranim invazijama i raznim frakcijskim borbama za vlast
Slika gore: prikazuje dinastiju Koguryo , crna crta označava današnju granicu Sjeverne Koreje sa Kinom. U donjem dijelu označeno žutom bojom je kraljevstvo Gaya ili Kaya ili Karak – to su sve nazivi za to isto kraljevstvo koje se ne spominje u službenim verzijama povijesti Koreje – razlog tog nespominjanja meni je nepoznat.

Gornja slika je važna iz razloga da se naglasi kako su razne današnje kineske vještine i mongolske vještine nekada bile korejske vještine i zato postoji velika sličnost u određenim tehnikama sa raznim kineskim stilovima – jer su to nekad bili korejski stilovi – i sa mongolskima isto jer su i to nekada bili korejski stilovi. Ispreplitanje utjecaja ovih država se očituje od davnina u kulturi, umjetnosti, obrazovanju i borilačkim vještinama, zato postoje razne sličnosti uz kulturne specifičnosti.
Korejska povijest se dijeli na slijedećih šest perioda:

Tri kraljevine (57 p.ne. do 668 n.e.)
Silla (668 – 935)
Goryeo - Koryo (918-1392)
Joseon – Choseon (1392 – 1910)
Japanska okupacija (1910 – 1945)
Republika Koreja (1945 – sadašnjost)

Legenda Tan Gun

Legenda kaže da je HWAN UNG, sin od HWAN IN-a (koji je bio Bog svih i jedini vladar neba) spustio se na zemlju sa neba da bi živio na zemlji među dolinama i planinama. Otac mu je sa njim poslao još i 3000 pomoćnika da mu pomažu u vladanju zemljom i da pomogne ljudima da žive sretno.

HWA UNG-se spustio na planinu TAEBAEKSAN na granici između Manđurije i sadašnje Sjeverne Koreje. On je na tom mjestu osnovao grad SHINSHI, Božji grad. Zajedno sa svojim ministrima sa oblaka, kiša i vjetra postavio je zakone i moralna pravila i učio je ljude u raznim umjetnostima, medicini i poljoprivredi.

Tigar i medvjed su živjeli u pećini i stalno su se molili da postanu ljudi. Nakon što je čuo njihove molitve, HWANG UNG ih je pozvao i dao im je 20 češnjeva češnjaka i hrpu biljaka – hmelja. Tada im je naredio da oni jedu samo tu svetu hranu i da se ne pojavljuju na suncu 100 dana. Tigar je uskoro odustao i napustio pećinu. Medvjed je ostao i nakon 21 dan bio je pretvoren u ženu.

Žena medvjed je bila jako zahvalna i ponudila se HWANG UNG-u. Kako je ostala sama i nije imala društvo, ni muško ni žensko, postala je tužna i počela je ispod sandalovog drveta, moliti da bude blagoslovljena sa djetetom. HWANG UNG je bio vrlo dirnut sa tim molitvama, uzeo ju je za svoju ženu i uskoro je ona rodila prekrasnog sina. Nazvali su ga TAN GUN, što znači ALTAR PRINC ili SANDALOVINA. Slika dolje: TAN GUN.
TAN GUN se razvio u mudrog i moćnog vođu i 2333 p.ne. preselio se u grad PYONGYANG i osnovao je CHOSON (Zemlju jutarnjeg mira) kraljevinu. Nakon što je među ljudima preživio 1908 godina vratio se na TAEBAEKSAN gdje je postao planinski bog.

Naravno današnji znanstvenici i povjesničari odbacuju ovu legendu. Poznato je i potvrđeno istraživanjima da je područje Koreje bilo naseljeno sa raznim klanovima – zajednicama –plemenima i malim gradovima državama. Te zajednice i gradovi su se ili ujedinjavali, ili osvajali jedni druge ili živjeli u miru – zavisno od raznih seoba, kretanja većih razmjera, te su iz tih kretanja, sukoba i suradnje izrasle tri glavne kraljevine: Koguryo, Silla, Paikche. Ove tri kraljevine su bile najrazvijenije, najmoćnije i najveće, no prije njih i iz njih postojalo je još korejskih kraljevina o kojima povijesni izvori slabo izvješćuju, stoga ćemo mi ovdje u knjizi kao povijest koreje napraviti vremenski pregled svih poznatih kraljevina koji će nam-vam poslužiti kao materijal za daljnja istraživanja.

KUK SUL DO PRACTICAL

What is Kuk Sul Do in practical sense?

Strictly and practically Kuk Sul Do is based upon practicing of next skills and arts:

Basics: which are basics stances, leg work, break falls, gymnastics, warming up, breathing exercises and KI energy gathering.

Advanced: -advance stances, advanced blocking techniques, punches and strikes, kicks, special punches, special kicks, special acrobatic heavy break falls, advanced footwork, punch combinations, kick combinations, jumps and acrobatics, Hyungs (forms), weapon techniques, prearranged sparring, free sparring without or with weapons, ground fighting, bow and arrow, knife throwing, outside camp training and SU techniques.

Su techniques are special kind of techniques that are represent a great pool of self defense techniques from various grabs, holds, chokes from every possible position and way, also SU-s are self defense tech. against punches, kicks, combinations, weapons attacks, multiple attacks, chokes, ground attacks. In SU techniques we combine a joint locks, pressure points, breaking, throwing, choking, strikes, kicks, holds, grabs and weapons to all in the same time. Then we have special training for KI energy development, specific physical preparation training for speed, power, endurance, hardening of body, special training for mind and spirit.

Basics weapons:

Long staff, short staff -few sizes, walking stick, Korean sword, short swords, knife, bow and arrow. Trough all of Kuk Sul Do there is a span of 40 different weapons to practice.

Practically Kuk Sul Do is all encompassing art of total development.

Personal attributes gained through Kuk Sul Do training:
Self-control (discipline)
Self-awareness(experience) Self-confidence (knowledge)
Selfcacrifice (service)
Peace of Mind (meditation)

KUK SUL DO ENGLISH

KUK SUL DO CROATIA

Kuk Sul Do Croatia is full member of WKSDU (World Kuk Sul Do Union) and we have our own logo, that you can see in upper left corner. KSD Croatia is governing body for developement and training of Kuk Sul Do Martial Arts in the Republic of Croatia.

KUK SUL DO

Title Kuk Sa Nym has meaning: National Teacher, but in Kuk Sul Do it means the highest certified Kuk Sul Do teacher.

This title is awarded and reckognized form Korean government bodies and National University from Seul. Kuk Sa Nym Sung Kon Lim started practice of Martial Arts from an early age and he studied: Kuk Sool Won, Hapkido, Yudo, Tae Kwan Do, Kung Fu, Boxing, Kick Boxing, Wrestling, Gymnastics, military Martial Arts and Injury prevention and care. In 1990.

Grandmaster Sung Kon Lim founded WKSDU (World Kuk Sul Do Union) as a governing body for world development and control of Kuk Sul Do Martial Arts, at 1994. he did received a title Kuk Sa - from Korean government bodies and National University from Seul. Kuk Sa - National teacher of Korean Martial Arts- Kuk Sul Do one and only leader in the Korea and World.

WHY PRACTICE KUK SUL DO?

Because practicing Kuk Sul Do is adventure of spirit, body and mind, because Kuk Sul Do is a way of self awareness and enlightenment, because by practicing Kuk Sul Do we become better human beings, because by practicing Kuk Sul Do we unleash our spiritual power, our hidden energy, because we can make miracles when practice correctly, and because it develops unity and harmony of mind, body and spirit and in that way practitioner is becoming a total human beings, righteous human beings, happy, healthy and powerful human beings.

Because in spite of all seriousness of practice Kuk Sul Do is fun for practicing to, practice and for self defense reasons to. Kuk Sul Do is developed, refined and adapted through thousand s of years, not only fighting techniques, but also and special energy trainings, meditations, visualizations and other special techniques from development of mind and spirit. Through thousands of years Kuk Sul Do skills are passed on till today and they are lived trough test of time in a best way, by its own efficiency. I think that is enough good reasons for any person to answer why Kuk Sul Do.

KUK SUL DO Introduction

Kuksuldo means "The way of Korean Martial Arts".

These personal attributes will be gained through Kuksuldo training:

Self-control (discipline)
Self-awareness (experience)
Self- confidence (knowledge)
Self-sacrifice (service)
Peace of Mind (meditation)

A sense of the following will also be gained through Kuksuldo training:

1. Diligence 9. Loyalty 17. Leadership

2. Modesty 10. Independence 18. Spirit

3. Respect 11. Courage 19. Concentration

4. Gratitude 12. Dedication 20. Focus

5. Cooperation 13. Practice 21. Balance

6. Fortitude 14. Control 22. Power

7. Confidence 15. Obedience 23. Speed

8. Conduct 16. Responsibility 24. Timing

Why study KUK SUL DO?

You will learn that through hard work you will be able to improve your entire state
of being.

You will learn there is no need for fear and involvement and you will learn that your capacities for courage, energy, awareness and compassion are far greater than you have been led to believe.

You will learn how to release tension and stress, take off excess weight and enjoy yourself while also learning self‑defense.

You will learn important breathing and physical conditioning techniques, as well as methods to raise your level of consciousness and total self-awareness.

Kuksuldo training transcends into every part of your life, always traveling with you. You will not only look and feel better but you will gain poise and self-confidence.

HEALTH

Kuksuldo builds both mind and body. The program has been carefully designed to conditioning, building and maintaining muscle tone, strength, coordination and total mental alertness.

CHARACTER DEVELOPMENT

The immediate objective of Kuksuldo is the welfare of the one practicing it. Not only will skills in self‑defense be attained but more importantly will be the focus on the development of each individual's character.

Strength in personal character can be realized only through development of the spirit. Patience, courtesy, respect, honesty, modesty, loyalty, generosity, dedication, discipline and fortitude are not only the source but also the reward of this art.

DISCIPLINE

Involvement in Kuksuldo requires each student to develop self‑discipline. The improvement in physical ability gained from training will be immediately visible to the student himself but the improvement of his self‑discipline will be recognized by others. Physical activities are used to enhance mental conditioning, which lead to and assist in developing self‑discipline.

WOMEN AND CHILDREN

The question often arises as to whether Kuksuldo is suitable for women and children. For women it offers an effective means of self‑protection, especially against attacks from larger and stronger assailants. At the same time it can take off unwanted inches and muscle tone will improve through an interesting and worthwhile learning experience.

For children, Kuksuldo teaches self‑defense, enhances self‑confidence, increases attention span and tremendously improves coordination. Many children's Doctors and Psychologists recommend a martial arts program to correct childhood problems.
Kuksuldo represents a gift, which could improve your child's quality of life!
It also provides an opportunity to have fun!

FAMILY

Parents may consider Kuksuldo for the whole family as an interesting, enjoyable and worthwhile means of spending quality time with each other and strengthening family relationships. For this purpose, we offer a family membership plan, which can be discussed with Grandmaster Austin Sungkon Lim during the membership process.

MOST OFTEN ASKED QUESTIONS AND ANSWERS

Q: Does it take a lot of coordination?

A: Not to begin with. In fact, many people begin to study Kuksuldo to
Increase
their coordination. Everyone has a different level of natural
ability and coordination.
The most important things to realize are your current abilities and your
limitations.
Then Kuksuldo will assist you in further developing, strengthening and
maintaining your coordination ability.

Q: Will I get a Black Belt?

A: Only if you study hard, complete each level of training, pass all the tests
and
demonstrate the appropriate level of proficiency. Everyone begins as
a white belt and works their way up. It is possible to achieve the level of
black belt but it must be earned.
Some people have earned their black belt in only 3 to 5 years.
Others take longer.
Your rate of progression will be entirely dependent on you.

Q: What and who is the master?

A: master is the title of one who has received a fifth degree black belt
(or higher) in
Korean Martial Arts from an officially commissioned
Korean authority.
The title of master is awarded only when one clearly demonstrates the
appropriate character, knowledge and physical, mental and practical
mastery of all the techniques, movements and capabilities within the
traditional Korean Martial Arts system.


Grandmaster Austin Sungkon Lim, began teaching since 1977, the traditional
Korean Martial Arts.

In 1993, he earned official certification and qualification from
Korean government & Seoul National University as Kuk Sul leader
& national teacher title (Kuk Sa)

Grandmaster Austin Sungkon Lim has extensive martial arts experience. Traditional
Korean Martial Arts are comprehensive in effectiveness but to fully
complete his skill set, Grandmaster Austin Sungkon Lim has also studied and gained
knowledge and experience with; Kuk Sool Won, Kung Jung Mu Sul, Sa Do Mu Sul,
Bul Kyo Mu Sul, Hap Ki Do, Tae Kwan Do, Yudo, Kung Fu, boxing,
wrestling, kick‑boxing, gymnastics and weaponry,
as well as extensive training in both treatment and therapy for sports
related injuries.

Grandmaster Austin Sungkon Lim developed this system to be an efficient,
easy and safe method of training while also learning an effective style of
martial arts.
This combination is what makes Kuksuldo unique, sophisticated and
truly eclectic.

Q: I am very shy, so how can I possibly learn Kuk Sul Do?

A: Kuksuldo focus on developing each individual's character, strengths
and self‑image.
The traditional comprehensive and systematic training program
followed by this School builds upon concentration, self‑control, generosity,
dedication and fortitude which consistently demonstrates quantum
improves in health, energy, awareness, courage, and self‑confidence.

Ultimately, Kuksuldo provides each student with the essential
knowledge and skills required to succeed in today's unsafe world.

Q: Can I lose weight?

A: Yes and improve muscle tone at the same time. Kuksuldo has a large
advantage over aerobics and other weight loss/health programs.
You may certainly lose weight but you will also improve your overall
physical and mental condition, as well as gain knowledge and learn
valuable skills which can be applied to each facet of your life.

Q: Will it help me release tension and stress?

A: Yes! Many PSYCHOLOGISTS and DOCTORS recommend physical exercise to
relieve problems due to tension and stress. Kuksuldo training will teach
you how to remain calm in stressful situations and how to release tension
through proven relaxation and meditation techniques.

Q: Am I too old (or too young)?

A: No! Its never too late to begin training in Kuksuldo. People all over the
world are involved in Korean Martial Arts well into their 70's and 80's.
Our school offers a variety of programs, so you are encouraged to discuss
your specific situation with Grandmaster Austin Sungkon Lim and choose the
program that best fits your objectives and physical requirements.

Q: Why should I study Kul Sul Do? What can it do for me?

A: Kuksuldo is an unrivaled means of self‑protection for men, women and
children.
They maintain MUSCLE TONE and our systematic program is designed to
keep both the mind and body totally aware and perfectly conditioned.

Kuksuldo also focus on the development of each individual's character.
We constantly strive to develop perfect balance within all of our students.
Students with either a high level of physical strength but low in mental
ability, or high mental ability but poor physical condition have reached
half of their potential.

At this school we are committed to assist each student achieve proper
balance and integration between the mental and physical planes.
We have a unique formula, which has been developed and proven over
two thousand years and we have consistently demonstrated success.

We offer our students the best in physical training coupled with self‑confidence and a positive self‑image! No matter what the age, sex, or physical condition, ANYONE can benefit from a kuksuldo program.

Official Kuk Sul Do Union web site:

www.kuksuldo.com

OPIS TRENINGA



OPIS TRENINGA

Trening se odvija na slijedeći način:Prvo se svi poredaju po zvanjima s desne prema lijevoj strani, zatim se pozdravi, zastava pa učitelj. Nakon toga se meditira oko 2 min. Nakon toga se kreće sa zagrijavanjem, poskocima, vježbama snage i istezanjem. Nakon toga se vježbaju stavovi, tehnike blokiranja, tehnike ručnih udaraca, tehnike nožnih udaraca, padovi, akrobacije.Nakon toga se vježbaju SU tehnike, nakon toga se vježbaju forme i nakon formi oružje. Nakon svega toga se vježba meditacijama disanje i izvede se završno istezanje.

Svaki trening može izgledati drugačije, no osnovni dio svakog treninga je: zagrijavanje, padovi, blokiranja, udarci ruke i udarci noge. Nakon toga ide se na specifični ili ciljani dio treninga, a to može biti sve do kraja treninga na primjer samo izvođenje Kuk Sul Do formi, ili samo Su tehnike, ili samo udarci po fokusarima, ili samo ručne i nožne kombinacije, ili samo sparinzi, ili samo trening fizičke pripreme, ili samo oružje.

Izgled treninga ovisi o planu treninga za taj i taj mjesec i taj i taj dan. Treninzi se planiraju i programiraju. To znači da nikada u Kuk Sul Do treningu nećete raditi stihijski, nego uvijek po planu i programu koji je osmišljen da proizvede maksimalni napredak. Na svakom treningu se potencira red, disciplina, samodisciplina i poštivanje svih Kuk Sul Do običaja i načina, ali se također potencira i veseli duh.

POLAGANJA

Cilj polaganja za pojaseve u Kuk Sul Do-u je u tome da se vježbači motiviraju za napredak, za učenje, za usavršavanje, za disciplinu i samodisciplinu te da budu nagrađeni za uloženi trud i znoj. Napredak je individualan i netko će osvojiti zvanja i pojaseve brže a netko sporije. To nije bitno, bitno je da se napreduje postepeno i u skladu sa svojim vlastitim sposobnostima. Svakim polaganjem, sposobnosti, vještina, znanje i razumijevanje vježbača postaju veće i veće. Tako kroz polaganje stalno napredujemo ka savršenstvu bez kraja, ali ispred sebe uvijek vidimo cilj koji imamo za dostići. Postavljanje ciljeva – viši pojas – više znanja – više sposobnosti – više razumijevanje – više uvida. Takve načine prenosimo i u svakodnevni život.

Onaj tko ne uspije na polaganju položiti za viši pojas ne treba očajavati, to je bila idealna prilika da nauči i sazna sve svoje pogreške, da ih može ispraviti i ponovo položiti. Zbog toga ga nitko neće smatrati manje vrijednim ili slično. Ne, to je samo škola, način učenja.

Onaj tko položi za viši pojas mora biti ponosan na sebe, jer vaši učitelji imaju stroge kriterije koje ste uspjeli ispuniti. Vaši učitelji su ponosni na vas kada uspijete. Ali, ali, svako uspješno polaganje donosi i više odgovornosti, više znanja za održati, više informacija za zapamtiti, i zahtjeva još više treninga da se sve to usavrši.

Znači polaganje nije ništa strašno, to je dio treninga koji ima za cilj da pomogne u napretku, radu i razvitku svakog vježbača.

KUK SUL DO PRAKSA



Što je Kuk Sul Do u praktičnom smislu?

U strogo praktično smislu Kuk Sul Do vještina se sastoji od studiranja slijedećih vještina i tehnika:

Osnove u koje spadaju, stavovi, kretanja, padovi, gimnastika, zagrijavanje, vježbe disanja i usmjeravanja KI energije.

Napredni trening: Stavovi- napredni-tehnike blokiranja, udarci rukama, udarci nogama, specijalni udarci rukama, specijalni udarci nogama, specijalni akrobatski i teški padovi, rad nogu, ručne kombinacije, nožne kombinacije, skokovi i akrobacije, forme, tehnike sa oružjem, dogovoreni i slobodni sparinzi bez i sa oružjem, gađanje iz luka i strijele, bacanje projektila, trening u prirodi i SU tehnike.

SU tehnike - predstavljaju veliki bazen tehnika samoobrane od hvatova, grabljenja, i uhvata sa svih strana i iz svih položaja, te također obrane od svih vrsta udaraca, kombinacija, više napadača i napada bez i sa oružjem, SU tehnike primjenjuju kombinacije poluga na zglobovima, pritisaka u vitalne točke, bacanja, lomova, udaraca, završetaka na tlu, gušenja, te tehnika sa oružjem uz kombiniranje zahvata u isto vrijeme. Zatim tu dolazi i specijalni trening KI enrgije, trening specifične fizičke pripreme, trening uma i duha. Za SU tehnike specifično je da uvijek u sebi uključuju bacanja kroz poluge kao na gornjoj slici - tako pomoću SU tehnike možete bacati napadače da doslovno lete zrakom. Također je jedna od glavnih odlika svih SU tehnika - sistem poluga - u Kuk Sul Do vještini ima oko 3600 SU tehnika u kojma se upotrebljavaju razne kombinacije - na slijedeći način: blikiranje napada, kontraudarci, i pritisci u vitalne točke, bacanje pomoću poluga ili kombinacijom - udaraca i poluga i pritisaka i okreta.

Osnovno oružje:Dugi štap, kratki štap - više vrsta, korejski mač, štap za hodanje, kratki mačevi, nož, luk i strijela. Kroz cijeli Kuk Sul Do proteže vježbanje sa 40 vrsta različitog oružja.

Praktično Kuk Sul Do je sveobuhvatna vještina potpunog razvoja.

OSNIVAČ KUK SUL DO--a



KUK SA NYM

Kuk Sa Nym je titula koja u prijevodu sa korejskog jezika znači: Nacionalni Učitelj sa značenjem - da je osoba koja nosi tu titulu Učitelj navjvećeg mogućeg ranga korejskih nacionalnih vještina, ta titula se dodjeljuje/priznaje od strane korejskih državnih tijela te nadležnog državnog sveučilišta za dodjelu takvih zvanja. Glavni majstor -SungKon Lim - u daljnjem tekstu Kuk Sa Nym počeo se baviti borilačkim vještinama u najranijoj mladosti, vježbao je i proučavao slijedeće vještine: Kuk Sool Won, Hapkido, Yudo, Tae Kwon Do, Kung Fu, Boks, Hrvanje, Gimnastiku, Kick Boxing, Sportsku Medicinu, Vojne borilačke vještine. Kuk Sa Nym je 1990. godine osnovao Svjetsku Kuk Sul Do Uniju, vodeće tijelo za razvoj Kuk Sul Do borilačkih vještina, a 1994. godine je od korejske vlade i nacionlanog sveučilišta u Seulu dobio titulu Kuk Sa - Glavni nacionalni učitelj za područje korejskih nacionalnih-tradicionalnih borilačkih vještina.

Sjedište WKSDU:

Benicia Martial Arts Academy
513 First Street, Benicia, California 94510 U.S.A

Tel: (707) 745-8887skype_highlighting              +17077458887 begin_of_the_skype_highlighting              +17077458887      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting              +17077458887      end_of_the_skype_highlighting      end_of_the_skype_highlighting" class="skype_pnh_highlighting_inactive_common"> (707) 745-8887 end_of_the_skype_highlighting

Kuk Sul Do Croatia je član WKSDU od 2003. godine a glavni instruktor za Hrvatsku je Gordan Krajačić, prof.

Službena WKSDU web stranica:

www.kuksuldo.com