četvrtak, 10. lipnja 2010.

KUK SUL DO TEHNIKA

KUK SUL DO TEHNIKA

Prije nego što se bacimo na praktično proučavanje Kuk Sul Do tehnike, moram napomenuti vrlo važnu stvar. Kuk Sul Do je vještina koja otkriva bit postojanja i svrhu svih stvari, bića i pojava na zemlji i u svemiru. Kuk Sul Do je put sprječavanja nasilja i borbe, put zaustavljanja borbe i put postizanja mira – Kuk Sul Do jednako mir. Kuk Sul Do jednako svetost, Kuk Sul Do jednako prosvjetljenje. Zato svaka slijedeća tehnika ima svoj cilj – doslovno svaka tehnika ima cilj da vas ujedini u harmonizirano ujedinjeno biće koje će pomoću tih tehnika postići prosvjetljenje i saznati pravu i istinsku prirodu postojanja i svojih ciklusa na zemlji i u svemiru. Svaki pojedinačni stav, blok, korak, okret, pad, skok, poskok, udarac, tehnika, oružje i tehnika sa oružjem – ima svoju svrhu – ne samo onu očitu - borbenu. Svaka tehnika ima svoju filozofsku pozadinu, svoju univerzalnu pozadinu, svoju fizičku komponentu, svoju intelektualnu komponentu, svoju duhovnu komponentu, svoju ujedinjenost, svoju fiziološku komponentu. O tome bih mogao napisati još jednu knjigu, ali nema potrebe.

Objasnit ću ukratko – jer ono najvažnije je vaše osobno iskustvo sa ispravno usmjerenim razmišljanjem. Kroz određeni vremenski period upornog treninga vaša potraga za efikasnom samoobranom i vaša mentalna usmjerenost na samoobranu i efikasnost borbe bit će zamijenjena finijim tokovima misli. Tada ćete shvatiti da uzaludno tragate za efikasnim tehnikama jer je svaka tehnika i sve serije tehnika jesu vrhunske i efikasne u bilo kojoj situaciji i bilo kojoj vrsti borbe. To je prirodno tako u Kuk Sul Do vještinama i nema potrebe za traganjem u tom smjeru, prirodnim napretkom kroz redovni trening efikasnost se povećava do nadljudskih razmjera. Ono za čime treba tragati je prosvijetljenost i spoznaja. Zato treba na umu imati slijedeće:

Stavovi – veza između zemlje – čovjeka – neba (svemira) – direktno fizička i direktno energetska, direktno duhovna.

Blokiranja, Obrane, – štit od štetnih sila i utjecaja izvana ali i iznutra od naših osobnih negativnih utjecaja, štit od ljudima nepoznatog svijeta i svemira.

Padovi – jačanje i štit tijela od vanjskih i unutrašnjih štetnih utjecaja, zračenja i energija.

Kretanja – način na koji se kretati po zemlji da bi se omogućilo prosvjetljenje i ostanak u stalnoj harmoniji, zemlje-čovjeka-svemira.

Skokovi – sloboda, oslobođenost od svih veza, uvid u kretanje po svemirskim prostranstvima, oslobođenost od svih utjecaja – potpuna harmonija.

Udarci – sredstva pomoću kojih uništavamo štetne utjecaje, svakim udarcem uništavamo demone koji nas opsjedaju – bilo naše unutrašnje – bilo vanjske.

Oružja – sredstva za uništenje opet naših osobnih demona, vanjskih štetnih utjecaja.

Forme – magični pokreti pomoću kojih postižemo harmoniju, idealni tok energije i više razine postojanja, te osnovno sredstvo za postizanje prosvjetljenja – jer ujedinjuje sve ove gore navedeno.

Su – sredstva za postizanje radosti, postignuća i spoznaje čovjeka i odnosa sa drugim ljudskim bićima, isto tako i štit od unutarnjih i vanjskih negativnih i štetnih utjecaja i napada raznih sila.

Ukratko- kad vježbate tehnike vi ustvari ne udarate, niti skačete, niti se krećete, to su samo vanjske manifestacije – energetskih i duhovnih procesa koje vi pokrećete u sebi i oko sebe svojim vježbanjem. Zato ovo gore navedeno uvijek imajte u glavi dok vježbate. Nije bitno udariti napadača, napadača ćete lako srediti jer je vaš trening i vaš vještina uvijek uz vas, ali bitno je shvatiti da vas svaki udarac oslobađa svega lošega i ispunjava svim dobrim, svako sječenje uništava zlo i loše i dovodi dobro i mir, tako je sa svakom tehnikom. Cilj svih tehnika je mir, ljubav i harmonija – ne ozljeđivanje. Ovaj način postavljanja treninga je evolucija od čisto fizičkog, preko intelektualnog ka duhovnom.

U doba mira vježba se na taj način. U doba rata nažalost tehnike, taktike i načini koje znamo ponekad će morati uništiti ljudske živote, ali samo u krajnjoj nuždi obrane zemlje i ljudskih života. U doba rata ako se morate boriti za gole živote, tada se borite bez oklijevanja, bez sažaljenja i milosti, ali pravedno. No ako se ikada nađete u takvim situacijama – vidjet ćete da su vaše sposobnosti tolike da ćete sačuvati i neprijateljski život, jer mi smo produžene ruke mira – a ne rata. To molim vas zauvijek zapamtite – mi smo ruke mira, tijela i duše mira a ne rata. Osobno sam bio u takvim situacijama i poštedio sam živote neprijatelja i to isto tako prirodno i bez razmišljanja o ovome ili onome. Kuk Sul Do vježbač, ratnik, umjetnik je dijete mira, ljubavi i veselja, te stvaraoc dobrote a ne jada i tuge. To uvijek imajte na umu dok vježbate. Znači naše tehnike u isto vrijeme jesu i nisu samo tehnike, one su mnogo više nego što je vidljivo okom. Nadam se da će vaš svaki budući trening biti napredak u takvom duhovnom smislu. I na treningu slobodno raspravljate i pitajte o tome, bez srama, jer Kuk Sul Do je nastao zbog duhovnog usavršavanja, jer ako ga kroz ovu knjigu pogledate kao cjelinu uvidjet ćete da je preobiman i prekompleksan za neko obično fizičko vježbanje za dobru kondiciju i samoobranu.

Način uvježbavanja tehnika: prvo polagano, sasvim polagano, zatim postepeno povećavati brzinu i snagu, ali tek kada ste savladali način izvođenja. Kad je tehnika dobro naučena prelazite na uvježbavanje koje se provodi kroz mnogobrojna – bezbrojna ponavljanja naučene tehnike kako bi ju usavršili. U daljnjem tekstu ću objasniti temeljne značajke Kuk Sul Do tehnike koje se stječu na svakom pojedinom nivou vježbanja Kuk Sul Do-a. Te značajke se postepeno razvijaju i evoluiraju u sve naprednije kako napredujete po nivoima – odnosno po pojasevima. Svaki nivo je određen i osmišljen da u vas ugradi određena znanja, sposobnosti i značajke – principe nivoa i tehnika koje se uče na tom nivou. Na nivou prvog dana još se niti jedna sposobnost nije stvorila, ali zato već drugog dana sposobnosti, znanja i mogućnosti počinju rasti. Sve ove donje termine shvatite ne samo u borbenom smislu, njihovo značenje je široko i jednako se primjenjuje na stvarni život.


Temeljne značajke tehnike Kuk Sul Do- po zvanjima


Nivo Prvog Dana,

Temeljni Nivo (Ki Cho) Bijeli Pojas (Hin Di) – 12. Kub:

Značajke stečenog znanja: Kyol Sok Him

Naziv Kyol Sok Him – znači Bez snage.

Biti prazan upravo tu i sada, biti nesposoban da poduzimate akciju tu i sada, bez sposobnosti da usmjeravate svoju ili tuđu energiju sa usmjerenjem ispravnošću. Drugim riječima početnik. Početnik koji je počeo stjecati osnovna znanja i sposobnosti, te osoba otvorena uma sretna zbog otvaranja vidika u budućnost stjecanja novih znanja i sposobnosti.


Osnovni Nivo (Cho Geup), Tehnike Zahtijevane Za Žuti Pojas

(Noh Rang Di ) - 10. Kub

Visoki Osnovni Nivo (Nop-Un Cho Geup ), Tehnike Zahtijevane Za 2. Žuti Pojas

(I-Noh Rang Di) Žuti Pojas Sa Plavom Oznakom - 9. Kub

Značajke stečenog znanja: Hop Chim Ki wa Bacoom Do Him

Hop Chim Ki wa Bacoom Do Him: Kombinirajuća energija i sila promjenjivog načina i puta.

Sposobnost da svoje akcije prilagodite s tuđima te da se efikasno krećete sa drugima, da preusmjeravate druge, da kombinirate svoju vlastitu energiju sa vanjskim svijetom – a tako i sa napadačima u velikoj brzini i točnoj pravovremenosti. Mudrost načina – ići uz silu ne protiv nje.


Napredni Osnovni Nivo (Moroyo Cho Kub)

Tehnike Zahtijevane Za Narančasti Pojas (Chuwangsaege Di) – 8. Kub:

2. Napredni Osnovni Nivo (I-Moroyo Cho Kub) Tehnike Zahtijevane Za 2. Narančasti Pojas (I-Chuwangsaege Di) -7. Kub:

Značajke stečenog znanja: Put Da wa Para Rida Him

Put Da wa Para Rida Him: Sila ubadanja i apsorbiranja (upijanja).

Sposobnost blokiranja, hvatanja, zarobljavanja i kontriranja pomoću udaraca ili bacanja, sposobnost kruženja oko drugih, kruženja oko napada-apsorbira napad-udarci ubodna snaga. Sposobnost ostvarenja čvrste namjere bili u borbi bilo u životu.


Srednji Nivo (Jung Geup), Tehnike Zahtijevane Za Plavi Pojas (Cuhung Di ) - 6. Kub

Visoki Srednji Nivo (Nop Un Jung Geup), Tehnike Zahtijevane Za 2. Plavi Pojas (I-Chuhung Di ) Plavi Pojas Sa Crvenom Oznakom - 5. Kub:

Značajke Stečenog Znanja: Put Da Wa Para Rida Him Jung Geup

Sposobnost blokiranja, hvatanja, zarobljavanja i kontriranja pomoću udaraca ili bacanja, sposobnost kruženja oko drugih, kruženja oko napada-apsorbira napad-udarci ubodna snaga. Sposobnost ostvarenja čvrste namjere bili u borbi bilo u životu ali na višem i efikasnijem nivou nego prije, sposobnost provođenja namjere u djelo – bilo fizičkom akcijom, bilo umnim djelovanjem.


Visoki Nivo (Goh Geup), Tehnike Zahtijevane Za Crveni Pojas (Hong Di, Ili Bahl Gahng Di) 4. Kub

Napredni Visoki Nivo (Moroyo Goh Geup),

Tehnike Zahtijevane Za 2. Crveni Pojas ( I-Hong Di, Ili Bahl Gahng Di ) Crveni Pojas Sa Smeđom Oznakom 3. Kub:

Značajke stečenog znanja: Ja Bum wa Kun Jol Him

Ja Bum wa Kun Jol Him: Držajuća i korjenita snaga.

Sposobnost kontra hvatova i vraćanje tuđe (napadačeva) energije natrag u njega, zbog korjenite-temeljne snage sposobnost podizanja drugih od tla. Korjenita snaga daje vam čvrst i odlične stavove- kao korijen svih tehnika, tehnike omogućuju efikasna bacanja i hvatove. Mudrost shvaćanja da samo dobri korijeni-temelji i čvrste osnove daju efikasne rezultate kako u borbi tako i u životu.

Napredni Nivo (Dae Geup), Tehnike Zahtijevane Za Smeđi Pojas ( Jah Di ) 2. Kub:

Visoki Napredni Nivo (Nop Un Dae Geup), Tehnike Zahtijevane Za 2. Smeđi Pojas (I-Jah Di)

Smeđi Pojas Sa Crnom Oznakom 1. Kub

Značajke stečenog znanja: Pi Hada Him

Pi Hada Him: Izbjegavajuća snaga ili sila.

Sposobnost pokretanja i izvođenja rada-tehnika sa strane ili pod nekim kutom u odnosu na druge-napadača. Sposobnost da se prikaže daleko a kad je ustvari vrlo blizu. Izmicanja. Za borbu vrhunske sposobnosti napada i obrane pod kutovima najbolniji za napadače i najefikasniji za obranu i kontranapad. Sposobnost ometanja pažnje svih u okolini, obmana i tehnike varki. Mudrost znanja izbjegavanja sukoba, vračanja pod drugim kutom i sa drugim rješenjem, mudrost obmane i varke za postizanje cilja.

Asistent Učitelj Nivo (Yo Kyo Nim)

Zahtjevi Za Polaganje Za Crni Pojas 1 Dan (Komun Di - Cho Dan)

Značajke stečenog znanja: Him Pan Dae Him – Huru Ki Him

Him Pan Dae Him – shvaćanje najveće greške.

Sila protiv sile- to je najveća grešaka, dovesti dvije osobe ili više njih zajedno u susret na brzi i jaki način (sila obrane na silu napada u borbi), nedostatak kontrole nad svojim postupcima, nesposobnost predviđanja posljedica svojih postupaka također su najveće greške. Mudrost preokretanja mogućih najvećih grešaka u njihove suprotne ispravne načine – moguće tek nakon što shvatite najveće greške.

Huru Ki Him – Sila –snaga tečne energije.

Dovesti akcije i postupke jedne ili više osoba zajedno, bilo u stvarnost ili imaginarno, na glatki, beznaporni i tečni način. Demonstracija samokontrole i spoznaja kada biti emocionalno aktivan a kada kontrolirati emocije i brza prosuđivanja. Sposobnost mijenjanja smjerova, sposobnost prelaska iz tečnosti u krutost i ubodnu snagu iz toga u korjenitu snagu, harmonija sa protivnikom i sa samim sobom. Sposobnost vječne promjene kakva god je potrebna - mentalna, duhovna i fizička da bi se ostvario cilj.


WKSDU/KSD CROATIA PROGRAM TRENINGA i POLAGANJA PO POJASEVIMA NIVO PRVOG DANA, TEMELJNI NIVO (KI CHO) BIJELI POJAS (HIN DI) – 12 KUB: ZNAČAJKE STEČENOG ZNANJA: KYOK SOK HIM

YAE EUE: Etika borilačkih vještina, pravila ponašanja u Dojang-u i izvan i sl.
MOM PUL KI: vježbe zagrijavanja i kondicioniranja tijela, (osnovne)
YA SE WA IN SA: Stavovi (1-20)
KYONG KUK YA SE: napadački stav,
BANG UH YA SE: obrambeni stav,
DAN JUN KI BUB: principi disanja za razvoj KI – energije, energetsko disanje (12)
SON BANG U KI, (MA KI) : tehnike blokiranja iz obrambenog i napadačkog stava – (1-5) na prazno i u paru.
SU KI : tehnike ručnih udaraca, (1-20)
JOK SUL: tehnike nožnih udaraca, (1-5)
NAK BUB: osnovni padovi sa tla
SON PAEKI SU: oslobađanje od hvatova za ruke – zglob, (10)
DAN DO MA KI: obrane od noža, udarci (1-2)
JUL BONG MA KI: obrane od palice, udarci (1-2)
DAERYON: sparing sa tri udarca, hvat za polugu, hvat za ruku nogu i tijelo.

TEMELJNI NIVO (KI BON), TEHNIKE ZAHTIJEVANE ZA 2. BIJELI POJAS (I-HIN DI) BIJELI POJAS SA ŽUTOM OZNAKOM – 11 KUB:
ZNAČAJKE STEČENOG ZNANJA: SUNDO WA TORA HIM

YAE EUE: Etika borilačkih vještina, pravila ponašanja u Dojang-u i izvan i sl.
MOM PUL KI: vježbe zagrijavanja i kondicioniranja tijela, (osnovne)
SON MOK SU: oslobađanje od hvata za zglob, (8)
KI CHO JA KI: vježbe disanja (1-3)
YA SE WA IN SA: Stavovi (21-42)
SU KI : tehnike ručnih udaraca, (21-40)
JOK SUL: tehnike nožnih udaraca, (6-10)
DAN DO MA KI: obrane od noža, udarci (3-4)
JUL BONG MA KI: obrane od palice, udarci (3-4)
NAHK BUB: ahp nahk bub, dwee nahk bub, yup nahk bub,
DAERYON: sparing na 4 udarca, sparing na 2 udarca, hvat za polugu, gušenje tijelo na tlu,

OSNOVNI NIVO (CHO GEUP), TEHNIKE ZAHTIJEVANE ZA ŽUTI POJAS
(NOH RANG DI ) - 10. KUB:
ZNAČAJKE STEČENOG ZNANJA: HOP CHIM KI WA BACOOM DO HIM

YAE EUE: Etika borilačkih vještina, pravila ponašanja u Dojang-u i izvan i sl.
MOM PUL KI: vježbe zagrijavanja i kondicioniranja tijela, (osnovne)
AN SON MOK SU: oslobađanje od hvata za zglob, (1-6)
KI CHO JA KI: vježbe disanja (4-6)
KI CHO HYUNG: (1-3)
MA KI: iz KIMA YA SE, zatvorenom –čvrsti i otvorenom rukom, hvatajući blokovi, (1-15) – na prazno i u paru,
DAN DO MA KI: obrane od noža, udarci(5-6)
JUL BONG MA KI: obrane od palice, udarci (5-6)
CHONG SUL MAKKI – obrane od pištolja (1-4)
SU KI : tehnike ručnih udaraca, (41-60)
JOK SUL: tehnike nožnih udaraca, (11-15)
NAHK BUB: ahp nahk bub, dwee nahk bub, yup nahk bub,
DAERYON: 10 jedan 10 drugi, ruke i noge

VISOKI OSNOVNI NIVO (NOP-UN CHO GEUP ), TEHNIKE ZAHTIJEVANE ZA 2. ŽUTI POJAS
(I-NOH RANG DI) ŽUTI POJAS SA PLAVOM OZNAKOM - 9. KUB:
ZNAČAJKE STEČENOG ZNANJA: HOP CHIM KI WA BACOOM DO HIM

YAE EUE: Etika borilačkih vještina, pravila ponašanja u Dojang-u i izvan i sl.
MOM PUL KI: napredne vježbe zagrijavanja tijela
EUI BOK SU: oslobađanje od hvata za odjeću sprijeda (1-12)
KI CHO HYUNG: (4-6)
MA KI: iz Bang uh ili Kong Kyuk Ya se – (1-8) – jedna blok druga udarac u isto vrijeme, u paru, BL– metoda blokovi dlanom i bridom.
DAN DO MA KI: obrane od noža, udarci (7-8)
JUL BONG MA KI: obrane od palice, udarci (7-8)
CHONG SUL MAKKI: obrane od pištolja (4-8)
SU KI : tehnike ručnih udaraca, (61-70)
JOK SUL: tehnike nožnih udaraca, (16-20)
NAHK BUB: hwe jun – kolut preko ramena na obje strane,
DAERYON: nurin dayereon

NAPREDNI OSNOVNI NIVO (MOROYO CHO KUB)
TEHNIKE ZAHTIJEVANE ZA NARANČASTI POJAS (CHUWANGSAEGE DI) - 8 KUB:
ZNAČAJKE STEČENOG ZNANJA: PUT DA WA PARA RIDA HIM
YAE EUE: Etika borilačkih vještina, pravila ponašanja u Dojang-u i izvan i sl.
MOM PUL KI: napredne vježbe zagrijavanja i kondicioniranja tijela.
MAIK CHI KI: udarci rukama u vitalne točke od noge i ruke i samo od ruke iste kontre. (1-15)
CHO GEUP HYUNG: (1/2) desna strana
MA KI: iz Bang Uh ya se- samaki maki blok i pyung soo udarac, blokiranje nogu po majstor Kwon
SU KI : kombinirajući udarci rukama (1-3)
JOK SUL: kombinirajući udarci nogama (1-5)
DAN DO MA KI: obrane od noža, udarci (9-10)
JUL BONG MA KI: obrane od palice - udarci (9-10)
CHONG SUL MAKKI – obrane od puške (1-4)
NAHK BUB: dwee nahk bub, yup nahk bub, napredni padovi
DAYEREON: yul dayereon

2. NAPREDNI OSNOVNI NIVO (I-MOROYO CHO KUB) TEHNIKE ZAHTIJEVANE ZA 2. NARANČASTI POJAS (I-CHUWANGSAEGE DI) -7 KUB:
ZNAČAJKE STEČENOG ZNANJA: PUT DA WA PARA RIDA HIM

YAE EUE: Etika borilačkih vještina, pravila ponašanja u Dojang-u i izvan i sl.
MOM PUL KI: napredne vježbe zagrijavanja i kondicioniranja tijela.
MAIK CHA KI: udarci nogama u vitalne točke, (1-15): kontre od šake istim nožNim tehnikama, (1-15)
CHO KUB HYUNG: (2/2) lijeva strana
MA KI: blokiranje nožnih udaraca WKSD
SU KI : kombinirajući udarci rukama (4-6)
JOK SUL: kombinirajući udarci nogama (6-10)
DAN DO MA KI: obrane od noža, udarci (11-12)
JUL BONG MA KI: obrane od palice, udarci (11-12)
CHONG SUL MAKKI – obrane od puške (4-8)
NAHK BUB: pong cha-zvijezda, leteći pad kolutom
DAERYON: puduron daeryon

SREDNJI NIVO (JUNG GEUP), TEHNIKE ZAHTIJEVANE ZA PLAVI POJAS (CUHUNG DI ) 6. KUB:
ZNAČAJKE STEČENOG ZNANJA: PUT DA WA PARA RIDA HIM

YAE EUE: Etika borilačkih vještina, pravila ponašanja u Dojang-u i izvan i sl.
MOM PUL KI: napredne vježbe zagrijavanja i kondicioniranja tijela
KI BON SU: osnovne tehnike tijela (1-10)
JUNG KUB HYUNG: desna i lijeva strana
SAM BO DAERYON: dogovoreni sparing 1
JOK SUL: trostruko kombinirajući udarci nogama (1-5)
SU KI : kombinirajući udarci rukama (1-9)
DAN DO MA KI: obrane od noža, poluge (1-2)
JUL BONG MA KI: obrane od palice, poluge (1-2)
NAHK BUB: padovi u dalj, mačji pad.
KI BON BO BUB: tehnike kretanja – rad nogu-izmicanja.
DAERYON: puduron daeryon

VISOKI SREDNJI NIVO (NOP UN JUNG GEUP), TEHNIKE ZAHTIJEVANE ZA 2. PLAVI POJAS (I-CHUHUNG DI ) PLAVI POJAS SA CRVENOM OZNAKOM 5. KUB:
ZNAČAJKE STEČENOG ZNANJA: PUT DA WA PARA RIDA HIM

YAE EUE: Etika borilačkih vještina, pravila ponašanja u Dojang-u i izvan i sl.
MOM PUL KI: napredne vježbe zagrijavanja i kondicioniranja tijela.
DWI JAB KI SUL: tehnike oslobađanja od hvatova s leđa
GO KUB HYUNG: ½ desna strana
SAM BO DAERYON: dogovoreni sparing 2
SU KI : specijalni udarci-udarci u 4 pravca,
JOK SUL: trostruko kombinirajući udarci nogama (6-10)
DAN DO MA KI: obrane od noža, poluge(3-4)
JUL BONG MA KI: obrane od palice, poluge (3-4)
NAHK BUB: padovi u vis,
DAYEREON: puduron daeryon

VISOKI NIVO (GOH GEUP), TEHNIKE ZAHTIJEVANE ZA CRVENI POJAS (HONG DI, ILI BAHL GAHNG DI) 4. KUBZNAČAJKE STEČENOG ZNANJA: JA BUM WA KUN JOL HIM

YAE EUE: Etika borilačkih vještina, pravila ponašanja u Dojang-u i izvan i sl.
MOM PUL KI: napredne vježbe zagrijavanja i kondicioniranja tijela.
DWI EUI BOK SU: tehnike oslobađanja od hvatova za odjeću s leđa.
GO KUB HYUNG: 2/2 - lijeva strana
SAM BO DAERYON: dogovoreni sparing 1
SU KI : specijalni udarci: KRUŽNI UDARAC
JOK SUL: specijalni udarci: zadnji bočni u skoku,
DAN DO MA KI: obrane od noža, poluge (5-6)
JUL BONG MA KI: obrane od palice, poluge (5-6)
NAHK BUB: premet naprijed
DAERYON: kwan daeryon 1,

NAPREDNI VISOKI NIVO (MOROYO GOH GEUP), TEHNIKE ZAHTIJEVANE ZA 2. CRVENI POJAS ( I-HONG DI, ILI BAHL GAHNG DI ) CRVENI POJAS SA SMEĐOM OZNAKOM 3. KUB:
ZNAČAJKE STEČENOG ZNANJA: JA BUM WA KUN JOL HIM

YAE EUE: Etika borilačkih vještina, pravila ponašanja u Dojang-u i izvan i sl.
MOM PUL KI: napredne vježbe zagrijavanja i kondicioniranja tijela.
SU: TU KI: tehnike bacanja
DAE KUB HYUNG: desna i lijeva strana
SU KI : SPECIJALNI UDARAC: KRUŽNI UDARAC U 4 PRAVCA
JOK SUL: specijalni udarac: zadnji kružni u skoku,
DAN DO MA KI: obrane od noža, poluge (7-8)
JUL BONG MA KI: obrane od palice, poluge (7-8)
NAHK BUB: premet naprijed sa vrata,
DAERYON: kwan daeryon 2

NAPREDNI NIVO (DAE GEUP), TEHNIKE ZAHTIJEVANE ZA SMEĐI POJAS ( JAH DI ) 2. KUB:

ZNAČAJKE STEČENOG ZNANJA: PI HADA HIM


YAE EUE: Etika borilačkih vještina, pravila ponašanja u Dojang-u i izvan i sl.

MOM PUL KI: napredne vježbe zagrijavanja i kondicioniranja tijela.

SU: YANG SON JAB KI

KUM MU HYUNG: ½ desna strana

JOK SUL: specijalni udarci: napredni niski zadnji kružni,

DAN DO MA KI: obrane od noža, poluge (9-10)

JUL BONG MA KI: obrane od palice, poluge (9-10)

NAHK BUB: stoj na rukama, sklopka s vrata,

DAERYON: gulryo ung kurigo anda dayereon


VISOKI NAPREDNI NIVO (NOP UN DAE GEUP), TEHNIKE ZAHTIJEVANE ZA 2. SMEĐI POJAS (I-JAH DI)

SMEĐI POJAS SA CRNOM OZNAKOM 1. KUB

ZNAČAJKE STEČENOG ZNANJA: PI HADA HIM


YAE EUE: Etika borilačkih vještina, pravila ponašanja u Dojang-u i izvan i sl.

MOM PUL KI: napredne vježbe zagrijavanja i kondicioniranja tijela.

SU: DAN DO MAK KI: obrane od noža polugama (1-6)

KUM MU HYUNG: 2/2 LIJEVA STRANA

SU KI: ručne tehnike: Obrane od udarca rukom i nogom,

JOK SUL: specijalni udarci: dupli prednji udarac u skoku, udarac od zida

JUL BONG MA KI: obrane od palice istim polugama kao i od noža

NAHK BUB: padovi preko prepreka,

EE SA IN DAE RYUHN: sparing protiv 2 –3 protivnika,


ASISTENT UČITELJ NIVO (YO KYO NIM)

ZAHTJEVI ZA POLAGANJE ZA CRNI POJAS 1 DAN (KOMUN DI - CHO DAN)

ZNAČAJKE STEČENOG ZNANJA: HIM PAN DAE HIM – HURU KI HIM

Izvoditi forme od Ki Cho Hyung do Kum Mo Hyung bez zaustavljanja svaku formu u 4 pravca.

Izvoditi sve tehnike od Ya Se Wa In Sa do EE Sa In Dae Ryun – bez odmora. Spojiti ručne i nožne tehnike u kombinacije po vlastitom izboru

Sparing: totalni sparing.

Kyup kha: Dupli ap chagi sunožno,dupli ap chagi raznožno dupli yop chagi sunožno, bočni i prednji raznožno, kružni u okretu, 3 dora chagi udarca u 3 visine, morup chagi u skoku, potkoljenica, de kumchi chaki, pyung so, kwan so, sudo – yuk sudo kombinacija, sondeung, palkumchi – dolje, gore, u stranu, naprijed, glava – naprijed.

Udarci nogama i rukama u skoku, dvostruki ud. u skoku, trostruki u skoku, ud rukom i nogom u skoku i sl.

.

Osnovno oružje, Specijalne Su, Poznavanje povijesti, filozofije, teoretskih principa i etike Kuk Sul Do-a.