srijeda, 7. srpnja 2010.

HYUL DO BUB - TEHNIKE NAPADA NA VITALNE TOČKE

VITALNE TOČKE - HYUL DO BUB - NAPADI NA VITALNE TOČKE

Majstori borilačkih vještina studirali su točke pritiska više od dvije tisuće godina. Stečeno znanje koristili su da bi liječili (akupunkturom i akupresurom) te da bi iz tog znanja razvili efikasan sistem borenja. U Kuk Sul treningu postoji 365 glavnih točaka koje se napadaju dok se izvode borbene tehnike. Kuk Sul koristi to znanje o tijelu u skoro svim svojim tehnikama.

Vitalne točke na tijelu se uglavnom nalaze na mjestima gdje su živci nezaštićeni kostima ili mišićima, u području zglobova ili na mjestima gdje tjelesni organi mogu biti lako oštećeni udarcima ili pritiscima. Udarac u vitalnu točku prouzrokovat će jaku bol, nesvjesticu ili smrt, ovisno o točci koja se udara, o tjelesnoj građi protivnika te o jačini i kutu udarca. Manja osoba može koristeći Kuk Sul vitalne točke u borbi savladati veću osobu.

Ako neuvježbana osoba udari drugu osobu koja je na primjer preteška (sa velikim trbuhom) u trbuh neće biti mnogo efekta, ali ako uvježbana osoba udari istu osobu u određenu vitalnu točku na trbuhu protivnik će se srušiti i onesvijestiti. Koristeći se u napadu ili kontranapadu vitalnim točkama i Ki energijom udarac ili tehnika koju izvodimo bit će sedam puta efikasnija.

U Kuk Sul Do-u vitalne točke se također napadaju pritiscima i gnječenjem da bi se kontrolirao protivnik.

Borbe pritiscima u vitalne točke zovu se MAOK GONG GYUK SUL – u prijevodu: napadi na točke pritiska. Obično se kaže da za borilačku primjenu ima 365 točke na ljudskom tijelu. Povijest ovih tehnika prati i povijest razvoja akupresure i akupunkture, no i u stara vremena i za stara vremena sasvim njima opravdane eksperimente na živim ljudima – ratnim zarobljenicima i robovima. Tako da je efikasnost tih tehnika doslovno potvrđena na ljudima, eksperimentima i bitkama kroz stoljeća.

Također su korejski budistički svećenici u svojim proučavanjima usavršili ovu vještinu i u borbenom i u liječničkom smislu. Ove točke se nalaze na prethodno prikazanim meridijanima toka energije, ali se one zgodno poklapaju sa svim važnim živčanim i krvožilnim centrima na tijelu također. Tako da će napadi na određenu vitalnu točki uvijek izazvati višestruki efekt, a to je: oštećenja na živcima, žilama i žlijezdama, na energetskom meridijanu i na organima vezanima za te žile, žlijezde, živce i meridijan. Zato je pri upotrebi ovih točaka potreban krajnji oprez jer oštećenja koja se mogu desiti mogla bi izazvati velike probleme.

Osnova napada na vitalne točke proizlazi iz UM – JANG filozofije. Kao što znamo, UM/JANG filozofija se odnosi na savršenu ravnotežu ljudskog života i prirode a koja se postiže miješanjem dvaju suprotnih sila –UM i JANG. UM je taman, hladan, mekan, dok je YANG, topao, svijetao i čvrst. Svako živo biće sadrži u sebi obje ove sile i stvarni omjer UM/JANG sila unutar neke osobe određuje osnovni karakter i prirodu te osobe.

Primijenjeno na vitalne točke, UM/YANG filozofija se odnosi na KI energiju koja se po ljudskom tijelu kreće u 14 osnovnih meridijana, od kojih je sedam meridijana UM a sedam YANG, ali koji su jako povezani u ravnoteži da se ne mogu odvajati.

Vitalne točke se otvaraju i zatvaraju u određena doba dana, ovisno o njihovoj UM/YANG prirodi. Energija svake vitalne točke doseže svoje vrhunce u različita vremena u danu, ovisno o tome da li je točka otvorena ili zatvorena. Zato neki udarci ili pritisci u vitalne točke ponekad mogu izazvati i simptome sve do 22 sata kasnije, a po neki majstorima i par dana kasnije. Ako je točka napadnuta kada je u njoj najmanje energije, žrtva može osjetiti posljedice odmah i mogu nastati jako velika oštećenja, no ako je udarena u trenutku kada je u njoj najviše energije na žrtvi to možda uopće neće imati efekta, ili će proizvesti samo male posljedice ili će se manje posljedice osjetiti tek nekoliko sati kasnije – kako mi kažemo kad se tijelo opusti.

Ovdje i sada je na djelu u praktičnoj primjeni Kuk Sul Do teorija You-Won-Hwa. You- znači da Kuk Sul Do vježbač mora biti mekan i opušten, jer ono što je stisnuto i čvrsto lako puca, dok s mekano samo uvija, uz to čvrstoća stvara blokade kretanja energije, tako da se KI ne može kretati svojim prirodnim putovima. Taj tok KI-a je neophodan da bi se izvodili uspješni napadi na vitalne točke.

Trening za efikasnu izvedbu Chae Ap Sul (pritisaka) i Maok Gong Gyuk Sul (napada na vitalne točke).
Trening za napade na vitalne točke je i čvrsti – vanjski i unutarnji –energetski –mekani te opet primjenjuje princip UM/YANG kako bi zajedno međudjelovanjem i UM i Yang načina postigli krajnji rezultat.Vježbe za dovođenje KI energije u prste zovu se SON SAL LI KI – u prijevodu vježbe otvaranja ruku i zglobova.

Vježbe: SON SAL LI KI

Čvrste – vanjske vježbe
1.Sklekovi na prstima – osnovna vježba. Na svim prstima, na tri, na dva na jednom. Što više serija – svaki dan.
2.Pritisci prstima u zid, drvo –po 30 sek, 20, 10, 5, 1, što više serija.
3.Udarci prstima u srednje tvrde ovijajuće površine,
4.Probijanje prstima – jačih kartona i najlona,
5.Hvatovi prstima za utege, što duže držati,
6.Hvatovi prstima za ruke od partnera.
7.Borba hvat za pritisak.
8.Brzo otvaranje i zatvaranje prstiju obje ruke odjednom, 100 puta
9.Jedna ruka drži zglob, druga se otvara 100 puta pa promjena – možete mijenjati razne položaje držanja.
10.Jedna ruka drži zglob, druga ruka se otvori i kruži, 20-20.
11.Jedna ruka pritišće zglob nadlanicom odozdo, druga se otvara i kruži.

Meke unutarnje vježbe
1. Polagano otvaranje obje ruke, počinje se sa stisnutim šakama i uz udah se otvaraju prsti do najvećeg mogućeg raspona ali bez velike snage, ruke se drže otvorene i dah se zadržava 2-5 sek, zatim se prsti opuštaju uz izdah, sve ovo se izvodi polagano. Jedno otvaranje i zatvaranje se broji kao jedan, počinjete sa 10 ponavljanja i postepeno, ali polako i postepeno, znači svaki tjedan recimo za pet ponavljanja povećavate broj otvaranja sve do 150.

2. Isti sistem rada i disanja samo sa jednom rukom, počinjete sa deset ponavljanja i postepeno povećavate do 100, 2 sekunde zadrške.

3. Udah, pa jedna ruka, hvata – na prazno – vizualizirate si u umu sliku: jedna ruka hvata protivnika za ruku, a druga ruka polaganu pritišće u vitalnu točku na ruci – stvar vašeg izbora koju i gdje, na ruci, tijelu, nozi ovisno o tehnici…, udah: hvat i pritisak, izdah pojačati pritisak i vizualizirati kako prodire u vitalnu točku i izaziva bol, kontrolu, paralizu, ovisno o točci i vašoj želji. Pritisak raditi sa palcem 20 puta, kažiprstom 20 puta, srednjim prstom 20 puta, sa palcem, kažiprstom i srednjim prstom odjednom, 20 puta, sa svim prstima odjednom 20 puta, sa domalim prstom 20 puta, sa malim prstom 20 puta, sa obje ruke odjednom sve te prste po 2 puta.

Vremensko kretanje KI- energije:

KI energija u ljudskom tijelu u određeno doba dana se pojačano sabire na određenim dijelovima, kad želimo nanijeti veliku štetu potrebno je napasti vitalne točke u onom djelu tijela koji ima najviše energije u to doba dana.

Područja sa najviše energije u određeno doba dana po ekstremitetima:
1. Desna ruka: prsti i podlaktica-do lakta najviše KI energije u 07.00h-09.00h
2. Desni lakat, nadlaktica, rame i desna strana grudi te leđna strana u tim razinama najviše, KI od 09.00 do 11.00 h.
3. Desni bok, donji dio grudi, desna strana trbuha, desna prepona, gornji dio butine – najjači KI od 13.00 do 15.00 h.
4. Desna butina, i koljeno od 17 do 17 h.
5. Lijeva butina i koljeno od 17 do 19 h.
6. Lijeva gornja butina, kuk, prepona, trbuh i bok – od 19.00 do 21.00 h.
7. Lijevi bok, rebra, grudi prednje rame – od 21.00 do 23.00
8. Lijevo rame, i lijeva ruka do lakta najviše KI-a od 23 do 01.00h.
9. Lijevi lakat do lijevih prstiju ruke od -01.00 do 03.00h.
10. Vanjska strana lijeve noge, butine i potkoljenice, skočnih zglobova i lijevog stopala, od 03.00 h do 04.00h.
11. Desno stopalo i desni skočni zglob i desna potkoljenica do desnog koljena 04.00 do 05.00 h.
12. Desna vanjska strana butine od 05.00 h do 07.00h.

Energija počinje svoj najjači tok u 3 sata ujutro te kruži utvrđenim pravilima – zadržava se u svakom organu maksimalno 2 sata – analogija: 12 meridijana – organa x2 jednako 24 sata.

VRIJEME

ORGAN

UM ili YANG

ELEMENT

3-5

PLUĆA

UM

ZRAK

5-7

DEBELO CRIJEVO

YANG

ZRAK

7-9

ŽELUDAC

YANG

ZEMLJA

9-11

SLEZENA

UM

ZEMLJA

11-13

SRCE

UM

VATRA

13-15

TANKO CRIJEVO

YANG

VATRA

15-17

MOKRAĆNI MJEHUR

YANG

VODA

17-19

BUREZI

UM

VODA

19-21

OSRČJE

UM

VATRA

21-23

GLAVA,SRCE

YANG

VATRA

23-1

ŽUČNA KESA

YANG

DRVO

1-3

JETRA

UM

DRVO.


Vremensko kretanje KI energije znači da se KI u to vrijeme u većoj koncentraciji nalazi tu i tu, ali KI uvijek teče i kruži tijelom – u sva vremena u svim meridijanima, –bilo koje doba, ako KI ne cirkulira živo biće umire. Stoga će efekt napada na dijelove tijela koji su označeni kao vitalne točke imati efekta uvijek – kakvoga, osim o jačini energije ovisi o stotinu drugih stvari na koje se ne može utjecati i ne treba se sa tim previše zamarati, napadi na smrtonosne točke uvijek mogu prouzročiti smrt, i na druge točke uvijek odgovarajući efekt.

TOČKE PRVOG UDARA:
Nisu ni energetske niti krvne niti točke živčanog sistema, mada su također zbog anatomija našeg tijela sastavljene od svih tih dijelova, to su najosjetljiviji i najlakše dostupni organi i zglobovi na tijelu:

Točke prvog udara sprijeda
1. Oči,---NUN
2. Vrat,---MOK
3. Nos,---KO
4. Uha,---KWI
5. Genitalije,-JAJI (CHACHI)
6. Koljena –--MURUP - sa svih strana, najvažnije točke prvog udara.

Točke prvog udara sa strane
1. Glava, uho, vrat,----MORI
2. Cijela ruka,---PAL
3. Cijeli bok,---YOP
4. Cijela noga,---DARI
5. Tijelo i genitalije napadima sa strane

Napad na tijelo nikad ne promatrajte kao ove slike - samo sa jedne strane, napad ovisno o položaju tijela može biti direktan na ono što vidite, ili pod kutovima, gore i dolje ili sa strane i kružno, znači da s leđa možete udariti nekom od kružnih tehnika u bok sa strane ili glavu sa strane ili nogu sa strane, ili s boka u tijelo a ne direktno u bok. Znači napad na vitalne točke ovisi i o položajima tijela – vašeg i protivnikovog.

U borbi se vi uvijek namještate u vama povoljne pozicije da bi mogli izvesti tehniku koju treba a protivnika namještate u poziciju točno koja vam odgovara, a njemu ne odgovara.

Točke prvog udara s leđa:
1. Cijela glava, zatiljak,---MORI
2. Sredina leđa ---HORI
3. Bubrezi,---SHINJANG
4. Rebra---KALBIPPOYO
5. Ruke,--.PAL
6. Noge---DARI cijelom dužinom i sa svih dostupnih strana.

Osnovne tehnike Kuk Sul Do-a su osmišljene tako da uvijek napadaju neku od ovih zona prvog udara, a što se dalje napreduje tehnike postaju finije i preciznije te se izvode napadi na sve manje i manje točke.

Pet elemenata kako se mogu koristiti u svrhe filozofije također imaju svoje mjesto i tehnikama i znanju napada na vitalne točke. Bitno je razumjeti ciklus stvaranja i ciklus razaranja da bi mogli shvatiti kako će napadi na određene dijelove tijela i organe utjecati na druge dijelove tijela i organe, također i na energetske tokove i meridijane.


Vatra, Voda, Metal, Drvo i Zemlja. Tih pet elemenata djeluju u međusobnoj harmoniji i u ciklusu stvaranja i razaranja, tvore i poništavaju jedni druge i istovremeno ne mogu jedni bez drugih. Za razumijevanje harmonije uma, duha i tijela – bitno je i razumijevanje njihovog međusobnog djelovanja, te njihovog djelovanja na čovjeka. Svaki element ima svoju poveznicu i u energetskim meridijanima, točkama i u organima u tijelu.

Ciklus stvaranja:
Vatra (srce,tanko crijevo) --- stvara Zemlju (slezena, želudac) --- zemlja stvara Metal (pluća, debelo crijevo) --- metal stvara Vodu (bubrezi, mokraćni mjehur) voda stvara Drvo (jetra, žuć) --- drvo stvara Vatru.

Slika 1: ciklus stvaranja - strlice izvana, ciklus razaranja - strelice iznutra,
Na primjer, ako su bubrezi (Voda) napadnuti bolešću, nakon nekog vremena oni počinju uništavati srce (Vatru). Odnosno jaki udarci u vrijeme kada nema energije u određenom meridijanu i organu, prouzročit će višestruku štetu na organizmu: Napad na najopasnije točke meridijana npr srca – osim samih srčanih problema izazvat će probleme i u plućima i debelom crijevu – i to ponekad trenutne – da napadač ne može zadržati nagli protok izmeta iz debelog crijeva ili da ne može disati, a ponekad će šteta osim trenutne biti i nekoliko sati i dana poslije udarca ili pritiska, koja se može očitovati samo u bolovima i slabosti i problemima koji traju nekoliko dana do takve štete koja je nepopravljiva i fatalna ili izaziva bolest unutrašnjih organa. Za napade na vitalne točke bitno je shvatiti da je sve povezano i da tijelo može biti oštećeno trenutno ili naknadno. Te da određene točke mogu nanijeti nepopravljivu štetu.

Nadalje vrlo je važno znati da samo jedan pritisak, jedna udarac ili samo jedna tehnika u većini slučajeva neće djelovati dovoljno da onesposobi napadača. Stoga ako želite onesposobiti napadača udarcem na primjer u vitalne točke, ti se udarci kombiniraju – njihova kombinacija proizvodi veću a ponekad i smrtnu štetu.

Na primjer udarite vitalnu točku na sredini zgloba šake iznutra, pa odmah udarite u prstima u vrat, koljenom u pleksus, ta serija će izazvati prvo onesposobljavanje ruke, disanja, hodnja i pad – sada možete završiti borbu još nekim od udaraca ako je potrebno. Uvijek kombinirajte vaše napade. Tehnike u Kuk Sul Do-u su osmišljene da prirodno udaraju u razne točke, na više mjesta kako bi proizvele što veći šok i efekt na tijelu napadača.

No morate znati da neke kombinacije i najjednostavnijih napada na organe i kosti mogu smrtonosno ozlijediti drugo ljudsko biće. Molim vas da ovo znanje iz napada na vitalne točke smatrate kao da imate dozvolu za držanje i nošenje vatrenog oružja. Vatreno oružje može biti kad ga upotrebljavamo pucajući – potpuno smrtonosno, može biti i samo onesposobljavajuće a može biti i samo šokirajuće da ne izazove nikakve ozlijede nikome. No svatko tko nosi vatreno oružje ima odgovornost pred zakonom o načinu na koji ga je upotrijebio i zašto. Tako i vaše znanje vitalnih točka i borbe dovodi do toga da je odgovornost za vaše postupke isključivo vaša i ničije druga.

Nakon dugog niza godina ispravnog treninga i istraživanja moguće je samo sa jednim udarcem proizvesti točno onaj efekt na napadaču koji ste željeli. Na donjim slikama prikazat ću sve točke po energetskim meridijanima i objasniti na svakoj strani određene efekte i primjene bilo udarcima ili pritiscima te tretman za brzi oporavak ako je moguć, jer nakon nekih kombinacija udaraca u vitalne točke ni najbolji stručnjaci energetske medicine ne mogu više pomoći.

Bitno je znati da u realnoj borbi ne možete dosegnuti sve točke – npr. na sredini stopala kad napadač na nogama ima obuću, tako da primjena znanja ovisi i vanjskim faktorima kao što su obuća i odjeća, prostor u kojem se nalazite i slično. Uvijek kad se borite za život morate izvoditi tehnike koje su realne, jednostavne i efikasne, ako komplicirate i fantazirate –lako ćete stradati.

Fiziologija napada na točke:
Samo jedan napad (udarac, pritisak) – izaziva reakciju tijela – tijelo zaštićuje npr živac ili organ sa određenim ovojnicama, mehanizmima tolerancije boli, lučenjem adrenalina, smanjenjem osjeta boli itd… to se događa na svaki napad pa tako i kao reakcija na napad na vitalne točke. Kada napadnemo samo jedanput – točka je 100 % zaštićena, kada napadnemo drugi put u isto mjesto točka je zaštićena samo 80 %, kada napadnemo treći put točka više nema zaštite i djelovanje je potpuno. Naravno ponekad ćete uspjeti samo sa jednim udarcem ili pritiskom, ali uvijek treba uvježbavati serije udaraca i pritisaka u kompletu, jer tada to jamči efikasnost napada i to isto tako i sa oružjem.

PRIMJENA

U primjeni točaka opisat ću primjenu samo onih točaka za koje znam iz mojih učenja, iskustva i primjene da djeluju kako će biti opisane. Generalno možete smatrati da napadi na točke pojedinog meridijana uzrokuju prvo fizičku štetu na udarenom dijelu, isključuju živce povezane za taj dio, napadaju organe vezane za taj meridijan. Što je točka bliže glavi i srcu to je opasnija, no točke koje su meridijanima povezane sa organima su uvijek opasne. Odgođeno djelovanje se događa kada pogođena točka osim trenutne štete i efekta ošteti organ sa kojim je povezana a to oštećenje ako se ne lijeći s vremenom raste i uzrokuje druga oštećenja, bolesti pa čak i smrt. To vam je kao da gnjilite iznutra –kao jabuka – pa sve do totalnog propadanja.

TRETMAN
Skoro svaki napad na vitalne točke se može i mora neutralizirati sa masažom određenih točaka,li istih tih koje su napadnute, Općenito masiranje točaka napada – odnosno okolice, suprotnih strana od točke – te masiranje u smjeru kretanja energije po određenom meridijanu, ako to ne pomaže liječnička pomoć je hitna i neophodna. Kod smrtonosnih napada – možda će pomoći klasično oživljavanje masažom srca i umjetnim disanjem i onda hitno liječnicima. Kod tretmana od napada važno je znati da je neophodno oporaviti i najmanje napade na vitalne točke masažom i KI disanjem jer i ti manji a kamoli jači napadi mogu izazvati probleme sa zdravljem koji će se očitovati sa zakašnjenjem i od par sat, dana ili mjeseci a moguće i godina.

NAJVAŽNIJE:
Napadi na smrtonosne točke se uvijek smatraju smrtonosnima, no to ovisi i mnogo čimbenika. Napad će biti smrtonosan ako je točka pogođena pod ispravnim kutom, u doba dana sa najmanje energije u njoj, ako je napad izveden jako snažno i ovisno i snazi i jakosti energije protivnika.

Ponekad te točke ne moraju biti smrtonosne ako ih se napada sa manjom silom i intenzitetom ali one mogu donijeti smrt napadaču čak i do 7 godina nakon napadana tu točku i to u obliku srčanih i moždanih udara. Zato uvijek pazite i nemojte se igrati sa tim točkama. One služe za situacije u kojima nema izlaza i nikakve druge. Neke toke trenutno izazivaj smrt i nikakav tretman niti doktor neće moći pomoći.

U slijedećem posti bit će prikazane osnovne Kuk Sul Do Hyul Do - Kyonghyul - vitalne točke i njihovi odnosi sa meridijanima.

Nema komentara:

Objavi komentar