srijeda, 7. srpnja 2010.

TOK ENERGIJE - KI

TOK ENERGIJE - KI

Nakon što ste efikasno savladali sve gore navedene vježbe vrijeme je da naučimo tok energije po čovjeku te gdje je čovjek u odnosu na energiju iz zemlje i energiju iz univerzuma. Znanje toka energije može vam služiti za poznavanje vitalnih točaka za liječenje, vitalnih točaka za napade, te za pojačano usmjeravanje energije u tijelu. Sve gore navedene vježbe se izvode bez ovog znanja-KI teče prirodno te zbog vježbi tamo kamo želite –ovisno o vježbi. Tok energije je napredno znanje za daljnje usavršavanje.

Energija kroz tijelo teče točno određenim putovima, ti putovi se zovu meridijani. U ljudskom tijelu KI energija se kreće kroz 14 osnovnih meridijana te kroz sekundarne meridijane, neki autori svrstavaju meridijane u 14 meridijana i pomoćne, neki u 8 i pomoćne, neki u 12 i pomoćne, no svi meridijani kako god ih klasificirali su isti i jednako su određeni u svim disciplinama, samo neke discipline smatraju da ih ima 12 glavnih –ostali pomoćni, neke druge brojke.

Svi osnovni meridijani su parni – jednaki na lijevoj i desnoj strani tijela, osim naravno onih meridijana koji idu sredinom tijela. Mi ćemo u ovdje napraviti pregled po sistemu 12 osnovnih i 8 pomoćnih meridijana:

Osnovni meridijani:
1. Plućni meridijan
2. Debelo crijevo meridijan,
3. Želučani meridijan
4. Slezena meridijan
5. Srčani meridijan
6. Tanko crijevo meridijan
7. Mokraćni mjehur meridijan
8. Bubrežni meridijan
9. Osrčni meridijan
10. Trostruki grijač meridijan
11. Žučni mjehur meridijan
12. Jetreni meridijan

Osam pomoćnih meridijana:
1. Životni (začetni) meridijan
2. Vodeći meridijan
3. Jureći meridijan
4. Pojasni meridijan
5. Unutrašnji visoki meridijan
6. Vanjski visoki meridijan
7. Unutrašnji zaštitni meridijan
8. Vanjski zaštitni meridijan

Svaki meridijan na sebi ima određene točke koje se popularno nazivaju akupresure i akupunkturne točke, kad nam trebaju za liječenje, te vitalne točke kad o njima govorimo u borilačkom smislu. Meridijani u stvari nemaju striktnu formu, oblik i put. Tamo gdje je KI tamo su i meridijani, to znači da će meridijani biti i negdje gdje nisu prikazani u ovoj knjizi ako razvijete svoj tok energije do te mjere da usmjeravate svoju energiju po svojoj volji. Meridijani imaju svoje grane kojih ima bezbroj, a koje imaju svoje grančice kojih ima također bezbroj.
Ranije spomenute točke na meridijanima su mjesta na kojima se energija skuplja na svom putu, tamo gdje je sakupljanje energije veliko tada takva mjesta zovemo energetskom poljima – što je slično ako kod indijskih čakri. Osnovne meridijane možete zamišljati kao tok energije, strujanje energije a sekundarne meridijane kao energetska jezera. Strujanje i tok zato što osnovni meridijani donose najvažnije hranjive sastojke – energetske – u svaku stanicu našeg tijela, a jezera zato jer sekundarni meridijani služe kao rezervoari energije u kojima se pohranjuje višak energije kako bi se iz njih nadopunjavalo strujanje energije po osnovnim meridijanima ako je potrebno

Od svih meridijana najvažniji su meridijani su Začetni meridijan i Vodeći meridijan. Začetni meridijan se smatra morem sve UM energije a Vodeći meridijan se smatra morem sve Yang energije. Začetni meridijan-tok energije počinje iz njega prema dolje, Vodeći meridijan vodi i kontrolira tok KI energije prema gore. Kada vježbač uspije ovladati cirkulacijom energije po ova dva meridijana bit će otporan na 1000 bolesti – kažu stari tekstovi. Iskustvo milijuna vježbača KI energije govore da to nije pretjerivanje. Na donjim slikama pojedinačnih meridijana označen tok energije je označen sa strelicama. U vašem vježbanju bitno je da ništa ne forsirate te da ne tjerate energiju po njezinim meridijanima a naravno niti suprotno, u protivnom će te doživjeti unutrašnje ozljede. Sve vježbe se moraju raditi polako i postepeno, te ono najvažnije svakodnevno. Uvijek vizualizirajte prirodni tok energije u vašim vježbama, ne forsirani.

Cilj KI vježbi je da aktiviraju tok KI-a po meridijanima i njegovim granama i grančicama, te da se napune rezervoari energije od kojih je nama najvažniji DANJON more energije- 5 cm ispod pupka. Ako imate zdravstvenih problema uzrok je uvijek blokada toka KI energije negdje na meridijanima. Da bi se izliječili blokada se mora ukloniti – i to je to. KI vježbama tok pojačavate toliko da se prirodno tijelo samo lijeći uvijek i stalno. Vanjski tretman je za takvo liječenje je akupresura ali o tome nešto kasnije.

Za osnovni trening KI energije sada imate više nego dovoljno informacija – napredni trening je rezerviran sano za one vježbače koji su kroz bar godinu svakodnevnog vježbanja savladali sve osnove i spremni su za napredni KI trening.

Vježba kontrole toka energije po Začetnom i Vodećem meridijanu:

Ovu vježbu se smije izvoditi samo nakon 1 g. svakodnevnog vježbanja osnovnih i dodatnih KI vježbi, u protivnom ćete se ozbiljno ozlijediti iznutra.
Opušteni paralelni stav:
1.Trbušno disanje koncentracijom na DANJON 5 puta, ruke pritišću trbuh kod izdaha i opuštaju kod udaha.
2.Nakon toga 5x udah KI kroz DANJON u točku između anusa i testisa, za muške odn. anusa i vagine za žene. Prilikom udaha – vizualizirati kozmičku energiju kako se spušta kroz nos, tijelo i danjon sve do te donje točke između anusa i testisa (vagine) – udah mora biti polagan i dugačak..
3.Bez disanja 3 sek, i u isto vrijeme savinuti prste na nogama te stisnuti anus (kao kad držite sprečavajući veliku nuždu)
4.Izdah, polagani, dugi kroz usta i vizualizacija energije da se penje od te donje točke gore po kralješnici sva do točke koja se nalazi na vrhu glave točno na sredini glave, tek sada polagano opustite prste i anus.
5.Mala pauza kod izdaha.
6.Ponoviti ovu seriju 26 puta – upamtite, savinuti prste, podići anus te dvije pauze.
7.Završetak sa stojećim opuštanjem, te nakon opuštanja vizualizirajte energiju u području između anusa i testisa (vagine) kao puni mjesec zlatne energije u tom području, koja se odatle diže prema gore po tijelu. Kada se ta energija malo smiri, osjećajte prirodni tok energije prema gore, po vašoj kralješnici do vrha glave. Tom prilikom ćete osjetiti razne osjećaje strujanja energije, te moguću i uzbuđenost u određenim genitalnim dijelovima tijela. No to je sve normalno i znak da energija cirkulira i radi svoj posao.

Točka o kojoj se ovdje govori prikazana je na slici osmog meridijana – Životni meridijan i na vitalnim točkama na slici istog meridijana .

Začetni ili životni meridijan:

Vodeći meridijan
Slika dolje: Vremenski tok energije po meridijanima
Acupuncture Meridian Chart

Ovaj je tok vrlo važan za znane liječenja IN SUL te za znanje napada na vitalne točke – HYUL DO BUB U IN SUL tehnikama liječite na način da tretirate meridijane odnosno točke onda – u ono doba kad je u njima najjači tok energije. U HYUL DO BUB tehnikama napadate točke onda kada je u njima najmanje energije

U našem postu Hyul Do Bub - Vitalne točke imate prikaz 12 osnovnih meridijana - tok energije na prikazima je označen sa brojevima - KI kreće od broja jedan i teče prema većim brojevima - tako da na svakoj slici znate smjer kretanja KI energije.

Sve ove informacije neka vas potaknu na detaljnije istraživanje

Nema komentara:

Objavi komentar