srijeda, 12. svibnja 2010.

KUK SUL DO I OSTALE BORILAČKE VJEŠTINE



Koja je razlika između Kuk Sul Do-a i ostalih borilačkih vještina? Kakva je to vještina Kuk Sul Do? Koje su njegove glavne karakteristike? Neka su od mnogih pitanja koje ljudi postavljaju kad čuju za Kuk Sul Do. Dali je to bolje od ovoga ili onoga, jeli to slično kao Aikido, Judo itd.

Kuk Sul Do kao što sam naziv kaže je Put korejskih tradicionalnih borilačkih umjetnosti. Sa svojom dugom poviješću već je različit od svega drugoga. U Kuk Sul Do –u postoje sve drevne tehnike koje su vježbali drevni korejski ratnici, koje imamo navedene i u ovoj knjizi. Kuk Sul je sklop mnoštva različitih stilova borbe u sveobuhvatni sistem borilačkih vještina i umjetnosti a ujedinjen pod nazivom Kuk Sul Do. Također se u Kuk Sul Do -u prakticira, uz staro dobro tradicionalno vježbanje proučavaju i upotrebljavaju i svi moderni načini borenja bez i pomoću najmodernijeg oružja. Znači i stara tradicionalna oružja i oružja najnovije tehnologije. Na primjer, kako se Kuk Sul Do razlikuje od drugih borilačkih vještina? Tako jer je će Kuk Sul Do vježbač vježbati i na drvetu i u blatu i u vodi i u snijegu, i po mraku u svim nemogućim uvjetima i uz pomoć mačeva i štapova ali i uz pomoć pušaka i pištolja, a sve kako bi poboljšali svoju vještinu.

Tehnike i taktike Kuk Sul Do-a su drugačije od drugih vještina, udarci, poluge i bacanja, pritisci, lomovi i borba na tlu ili hrvanje, sve je to drugačije u Kuk Sul Do-u, jer mi imamo određene principe koji definiraju svaku tehniku. To znači da poluga na šaci prema van u Kuk Sul Do-u nije ista kao u dr. vještinama, nego je način dolaska, svrha te poluge, taktika ulaza, hvata, pritisaka, udaraca i loma i bacanja i završetka potpuno specifična, drugačija nego u drugim vještinama. Tako je sa svakom tehnikom, npr nožem, specijalne tehnike nožem u Kuk Sul Do-u su potpuno svojstvene osnovnim kretnjama stila i nisu slične drugim vještinama. Sličnosti postoje u pojedinim dijelovima tehnika, ali tehnike u cjelini su potpuno različite, forme su potpuno različite, metode disanja svojstvene samo Kuk Sul Do- u. Specijalna teorija, taktika i filozofija svojstvene samo Kuk Sul Do-u. Pazite naravno da ima dosta sličnosti sa korejskim metodama, jer Kuk Sul je etimološki i povijesno postavljen prije tih drugih korejskih vještina. U Kuk Sul Do su utkane drevne metode borilačkih vještina iz kojih su izrasli različiti stilovi korejskih i japanskih i kineskih vještina, ali isto tako u Kuk Sul Do-u možete naći utjecaj drevnih kineskih, mongolskih i japanskih, borilačkih vještina. Na primjer svaki Kuk Sul vježbač proučava i borbu japanskim mačem ali po korejskoj metodi i taktici. Zašto? Zato jer su koreanci u ratovima protiv japanaca shvatili da moraju upoznati neprijateljsko oružje i taktike ako ih žele pobijediti.

Tako su tehnika u Kuk Sul Do-u, taktika i načini mnogo stariji od drugih stilova. U malo kojoj vještini ćete vježbati bacanje kamenja i pijeska, borbu kamenom i razne druge specijalne stvari. U Kuk Sul Do-u naći ćete na primjer od modernih vještina: moderna boksačke tehnike, ali ne sa ciljem boksanja, nego sa ciljem što bržeg i efikasnijeg savladavanja napadača kombiniranjem svih Kuk Sul Tehnika. Tako da je to slično u udarcima boksu, ali nema nikakve veze sa boksanjem kao sportom, nego sa specijalnom Kuk Sul Do taktikom i tehnikom. Kuk Sul Do je sistem sveobuhvatnosti na specifičan način, vježbajući borilačke vještine i umjetnosti.

Iza svake Kuk Sul Do tehnike stoji posebna Kuk Sul Do filozofija koja također u spoju sa KSD pokretima daje unikatnu cjelinu koje nema nigdje drugdje.

Nema komentara:

Objavi komentar