srijeda, 12. svibnja 2010.

OPIS TRENINGA



OPIS TRENINGA

Trening se odvija na slijedeći način:Prvo se svi poredaju po zvanjima s desne prema lijevoj strani, zatim se pozdravi, zastava pa učitelj. Nakon toga se meditira oko 2 min. Nakon toga se kreće sa zagrijavanjem, poskocima, vježbama snage i istezanjem. Nakon toga se vježbaju stavovi, tehnike blokiranja, tehnike ručnih udaraca, tehnike nožnih udaraca, padovi, akrobacije.Nakon toga se vježbaju SU tehnike, nakon toga se vježbaju forme i nakon formi oružje. Nakon svega toga se vježba meditacijama disanje i izvede se završno istezanje.

Svaki trening može izgledati drugačije, no osnovni dio svakog treninga je: zagrijavanje, padovi, blokiranja, udarci ruke i udarci noge. Nakon toga ide se na specifični ili ciljani dio treninga, a to može biti sve do kraja treninga na primjer samo izvođenje Kuk Sul Do formi, ili samo Su tehnike, ili samo udarci po fokusarima, ili samo ručne i nožne kombinacije, ili samo sparinzi, ili samo trening fizičke pripreme, ili samo oružje.

Izgled treninga ovisi o planu treninga za taj i taj mjesec i taj i taj dan. Treninzi se planiraju i programiraju. To znači da nikada u Kuk Sul Do treningu nećete raditi stihijski, nego uvijek po planu i programu koji je osmišljen da proizvede maksimalni napredak. Na svakom treningu se potencira red, disciplina, samodisciplina i poštivanje svih Kuk Sul Do običaja i načina, ali se također potencira i veseli duh.

POLAGANJA

Cilj polaganja za pojaseve u Kuk Sul Do-u je u tome da se vježbači motiviraju za napredak, za učenje, za usavršavanje, za disciplinu i samodisciplinu te da budu nagrađeni za uloženi trud i znoj. Napredak je individualan i netko će osvojiti zvanja i pojaseve brže a netko sporije. To nije bitno, bitno je da se napreduje postepeno i u skladu sa svojim vlastitim sposobnostima. Svakim polaganjem, sposobnosti, vještina, znanje i razumijevanje vježbača postaju veće i veće. Tako kroz polaganje stalno napredujemo ka savršenstvu bez kraja, ali ispred sebe uvijek vidimo cilj koji imamo za dostići. Postavljanje ciljeva – viši pojas – više znanja – više sposobnosti – više razumijevanje – više uvida. Takve načine prenosimo i u svakodnevni život.

Onaj tko ne uspije na polaganju položiti za viši pojas ne treba očajavati, to je bila idealna prilika da nauči i sazna sve svoje pogreške, da ih može ispraviti i ponovo položiti. Zbog toga ga nitko neće smatrati manje vrijednim ili slično. Ne, to je samo škola, način učenja.

Onaj tko položi za viši pojas mora biti ponosan na sebe, jer vaši učitelji imaju stroge kriterije koje ste uspjeli ispuniti. Vaši učitelji su ponosni na vas kada uspijete. Ali, ali, svako uspješno polaganje donosi i više odgovornosti, više znanja za održati, više informacija za zapamtiti, i zahtjeva još više treninga da se sve to usavrši.

Znači polaganje nije ništa strašno, to je dio treninga koji ima za cilj da pomogne u napretku, radu i razvitku svakog vježbača.

Nema komentara:

Objavi komentar