srijeda, 12. svibnja 2010.

KUK SUL DO DOJANG ETIKA



Dojang - u prijevodu posebno mjesto, dvorana, prostor u kome se traži put. Kako samo ime dvorane za vježbanje označava da je to posebno mjesto i etika ponašanja u Dojangu je posebna.

Etika – YEA (pravila pristojnosti) je osnovni duh Kuk Sul treninga u Dojang-u. Kuk Sul trening mora početi i završiti sa pristojnošću.

Kao novi student stalno ćete se susretati sa riječju etika. Naučit ćete da se ispravna etika traži u visokom postotku na vašim polaganjima i promocijskim testovima. Na svakom treningu ćete čuti svog majstora kako govori da je prvo što se nauči kao student borilačkih vještina ispravna etika. Što točno etika u borilačkim vještinama znači. U ovoj školi etika znači ispravno ponašanje studenta Kuk Sul Do-a.
Što je ispravno ponašanje za studenta Kuk Sul Do-a? Odgovor je jednostavan: BILO KOJE PONAŠANJE KOJE JE MOTIVIRANO SA POŠTOVANJEM. Ako ćeš istinski vježbati Kuk Sul Do neizbježno je da ćeš steći ogromno poštovanje prema majci zemlji.

Kako počinješ cijeniti istinu i ljepotu Kuk Sul Do-a, neizbježno je da ćeš razviti i poštovanje prema učiteljima koji ti prenose svoje znanje. Također ćeš steći poštovanje od svojih kolega koji sa tobom dijele avanturu učenja Kuk Sul Do-a, i konačno steći ćeš poštovanje samoga sebe.

Ovaj odlomak ima podsjetnik koji se sastoji od raznih pravila i ispravnog načina ponašanja u Kuk Sul Do-u. Kad ih budete čitali i studirali pokušajte ne zaboraviti da je POŠTOVANJE osnovni postulat njihovog postojanja.

Titule
Uvijek se instruktoru obraćaj sa njegovom ispravnom titulom. Možete se obraćati i sa pozivima gospodine, gospođo, treneru, trenerice. Zvanje po prvom imenu, vikanje za osobama: „hej ti,“ i slično smatra se nepristojnim i bez poštovanja. Poštovanje je najvažnije, i to da ga se pokaže.

Instruktorske titule su :

Crni pojas 1. DAN – Jo Kyo Nym
Crni Pojas 2. Dan – Kyo sa Nym
Crni Pojas 3. Dan – Bu Sa Bum Nym
Crni Pojas 4. Dan – Sa Bum Nym
Crni Pojas 5. Dan i Više – Kwan Jang Nym
Certificirani Kuk Sul Do Učitelj (Glavni majstor) Kuk Sa Nym.


Kako Se Nakloniti
Naklon je osnovni izraz kurtoazije u borilačkim vještinama. To je isto kao i pozdrav rukovanjem sa osobama koje poštuješ, ili kao salutiranje – vojnički pozdrav. Naklon je najočitiji način izražavanja poštovanja. Kao student borilačkih vještina to ćeš raditi vrlo često, stoga je važno znati gdje, kada i kako se treba nakloniti.

Naklon simbolizira poštovanje izvana i poniznost, duhovnost, otmjenost ali i čvrstinu iznutra. Adekvatno i otmjeno držanje i kontrolirani mentalni stav su važni u Kuk Sul etici. U Kuk Sul Do – u postoje dvije vrste naklona, stajaći i klečeći.

Stajaći naklon se izvodi tako da se gornji dio tijela nakloni za oko 45 stupnjeva. Oči trebaju gledati prema dolje ali na način da vidite cijelu osobu ispred sebe, a kojoj ste se naklonili. Kad ste u DOBOK-u, ruke hvataju pojas oko čvora (položaj pažnje), a kad ste u civilnoj odjeći ruke prilikom naklona su opuštene uz bokove.

Klečeći naklon započinje istu u stajaćem položaju. Prvo pomaknite svoju desnu nogu unatrag, nakon toga se okrenite u desno za 180 stupnjeva i položite lijevo koljeno na tlo, tada se okrenite na tom lijevom koljenu u lijevo za 180 stupnjeva i priključite svoje desno koljeno lijevom u položaj punog klečanja na obje noge-koljena. Ruke se oslone na butine, pogled i prednja strana tijela su okrenuti prema majstoru.

Nakon toga se naklonite tako da dlanovima i laktovima dotaknete tlo, a glavu smjestite na nadlanice, nakon što se majstor naklonio i otklonio i vi se vratite u uspravni položaj.

Naklon se izvodi prije nego što se majstor nakloni vama, vi morate prvi izraziti poštovanje da bi vam se ono vratilo, nakon toga će vam majstor uzvratiti naklonom i tek kad je majstor završio naklon onda vi završavate svoj naklon. Znači naklonite se naprijed i ostajete u tom položaju dok se majstor ne nakloni i naprijed i natrag u uspravni položaj, tek onda se vi vraćate u uspravni položaj. Isto vrijedi i za klečeći naklon.

Kada se nakloniti

Prije treninga:
Kada ulaziš u dvoranu, naklon i izgovor riječi Kuk Sul, desnom rukom ispred prsa, šaka stisnuta,
Kada ulaziš na strunjače ili prostor za vježbanje, naklon i izgovor riječi Kuk Sul, desnom rukom ispred prsa, šaka stisnuta.

Na početku treninga:

1. Studenti se rasporede po strunjačama,
Prvo naklon nacionalnoj zastavi, naklon i izgovor riječi Kuk Sul, desnom rukom ispred prsa, šaka stisnuta.
2. Klečeći naklon glavnom majstoru ili vodećem instruktoru na treningu.

Na treningu:

1. Naklon instruktoru kada počinješ i završavaš forme,
2. Naklon partneru prije i poslije sparinga,
3. Naklon partneru prije i poslije vježbanja tehnika.

Na kraju treninga:

1. Isto ako i na početku treninga.

Ulaz i izlaz iz Do-Janga

Do-jang naklon se izvodi kao što smo opisali, desnom rukom preko prsiju u visini grudi, naklon i izgovor riječi Kuk Sul.

Pozdrav izvan Do – Jang-a
Izvedi stajaći naklon dok pozdravljaš odlazak ili dolazak svog učitelja tamo gdje ga sretneš.
Na treningu je od vitalne važnosti da nakon oslovljavanja svih više rangiranih prvi izvedeš naklon i pitaš što si već htio.

Pripreme Za Trening

1. Dođi na trening čist i dotjeran sa svojim Dobokom (odorom za trening borilačkih vještina).
2. Dođi uvijek 5-10 minuta ranije od termina za trening.
3. Održavaj svoj Dobok čistim, urednim i bez neugodnih mirisa.
4. Korejska riječ za odoru za vježbanje borilačkih vještina je Do–Bok. Na svaki trening obavezno dođite u cijelom Doboku, koji u sebi uključuje gornji dio, hlače, donje rublje, i mora uvijek biti čist i nepoderan. Uvijek tretirajte svoj Dobok sa poštovanjem, i nakon treninga ga uredno složite.
5. Otklonite sav nakit prije treninga.
6. Prije treninga presvucite se u Dobok bez ikakvog odugovlačenja.
7. Uvijek nosi cijelu odoru na početku i na kraju treninga. Ako je vrijeme jako vruće možeš tražiti dozvolu da skineš gornji dio nakon što je izveden pozdravni naklon, ali prije kraja treninga opet moraš odjenuti Dobok-gornji dio i za završetak treninga biti potpuno odjeven.

Ponašanje U Dojang-u
1. Uvijek održavaj svoj Do-Jang čistim, urednim i posloženim.
2. Nikada ne sjedi na stolu, ili raznoj opremi.
3. Nikada nemoj žvakati žvakaće gume ili pušiti u Do-Jang-u.
4. Ne psuj, bogohuli niti jednu vjeru, ne govori vulgarnim jezikom –nikada.
5. Ne nosi nakit tijekom vježbanja. Nakit može izazvati ozljede i vama i vašem partneru.
6. Ne koristi droge i lijekove (osim lijekova koje ti je propisao tvoj liječnik).
7. Drogirane osobe će biti izbačene sa treninga, zadržane i pozvana policija.
8. Alkoholizirane osobe će biti izbačene iz Do-Janga i zamoljene da se više nikada ne vraćaju.

Tijekom Vježbanja
1. Budi na treningu na vrijeme i budi redovit,
2. Ako ste stigli kasnije, zatraži dozvolu da pristupiš treningu, ako moraš otići ranije, zatraži dozvolu za odlazak prije nego što odlaziš.
3. Kad god ti se kaže da sjedneš tijekom treninga, sjedni ispravno, prekriženih nogu ili nogu podvučenih pod sebe, ne izležavaj se i ne naslanjaj na zidove.
4. Koncentriraj se na trening. Nikada nemoj činiti nešto što će ometati tebe ili druge u učenju. Ne treba biti nepotrebnog pričanja i zezancije tijekom vježbanja.
5. Vježbaj uvijek svojim punim potencijalom. Uvijek se tjeraj iznad granica vlastite izdržljivosti, energije i koncentracije. Ipak budi realan i ne tjeraj se iznad granica sigurnosti. Sigurnost je prva.
6. Uvijek imaj čvrstu namjeru, čvrst um. Ne dozvoli da te dvojbe i strahovi zasjene.
7. Ako se počneš osjećati čudno ili osjećati fizičke probleme (vrtoglavica, bol) odmah javite svom instruktoru.
8. Ako niste sposobni trenirati do kraja treninga iz bilo kojeg razloga, obavijestite svog instruktora o tome i bit će vam dozvoljeno da vježbate nezavisno od grupe.

O Oružju

1. Uvijek traži dozvolu od instruktora da koristiš oružje.
2. Uvijek tretiraj oružje sa poštovanjem i brigom. Ne naslanjaj se na oružje, ne odmaraj na oružju.
3. Nikada ne ostavljaj oružje nezbrinuto i nespremljeno. Spremi oružje odmah nakon što si završio sa vježbom.

Studentske Odgovornosti Prema Stupnjevima

1. Poštuj ostale sa višim pojasevima.
2. Ne ometaj više pojaseve dok vježbaju.
3. Pomaži nižim pojasevima, kad je potrebno.
4. Nikada ne pokušavaj pokazivati tehnike koji nisi ni ti naučio.
5. Ne obučavaj nikoga ako za to nisi kvalificiran. Ne obučavaj ni u ni izvan Do-Jang-a, osim ako nemaš dozvolu.
6. Nikad ne koristi svoje znanje borilačkih vještina nepotrebno. Koristi ih samo za obranu DOBROGA.

Nema komentara:

Objavi komentar