četvrtak, 10. lipnja 2010.

KYUPKA TEHNIKE LOMLJENJA


KYUPKA

TEHNIKE LOMLJENJA I RAZBIJANJA

Svatko tko je ikada pohodio demonstracije borilačkih vještina zna da su razbijanje dasaka i drugih predmeta uvijek glavni događaji na u takvim prilikama. Da li ima ikakav drugi razlog iza toga osim zabave za publiku?

Odgovor je naravno DA.

Na fizičkom nivou, lomljenja i razbijanja tvrdih predmeta su načini testiranja borčeve tehnike. Dobro razbijanje zahtijeva dobru ravnotežu, brzinu, točnost, snagu i kontrolu. Vježbač može trenirati do unedogled ali bez adekvatne primjene tehnike protiv stvarnih objekata teško je znati da li će njegove tehnike biti efikasne. Ako tehnika djeluje protiv hrpe cigala i dasaka, razumno je za pretpostaviti da je vježbanjem stečena dovoljna snaga.

U većini lomljenja snaga nije najvažniji faktor, U stvari svatko je fizički sposoban razlomiti nekoliko komada dasaka jednim udarcem. Razlog zašto to ljudi ne mogu uraditi je zbog mentalnog stava i koncentracije. Lomljenje zahtijeva mobilizaciju i koordinaciju između udova i uma, da bi naučio i znao da će biti uspješan u vježbi razbijanja i lomljenja.

Dostizanje ovog nivoa koordinacije i samopouzdanja nije lagano niti jednostavno, ali je unutar svačijeg dohvata. Jednom kada dostignete taj nivo postoje neka ograničenja za njegovu primjenu. Uvijek postoje još teži izazovi ali princip ostaje isti.

Konačno vježbač-borac bi trebao biti sposoban primijeniti ove stečene vještine na sve aspekte života. Radeći tako, vježbač pretvara fizički dio treninga u mudrost i počinje shvaćati što su to stvarno borilačke vještine i zašto one znače toliko više od sirovog lomljenja kostiju, no to lomljenje također označava i smrtonosnost nekih tehnika, jer sile koje proizvedete u teškim lomljenjima i razbijanjima mogu biti u određenim slučajevima sasvim dostatne da usmrte drugo ljudsko biće. Također svim Kuk Sul Do vježbačima lomljenje označava točan trenutni nivo njihovih sposobnosti, gdje svatko ponaosob može uvidjeti koliki je njivo njegovih/njezinih sposobnosti, a što razvija samopouzdanje i vjeru u sebe, svoj trening i svoju vještinu.

Razbijanja mogu biti:

Osnovna podjela: Čvrsta – Kwansul i Meka – Yusul, dalje se ta čvrst i meka dijele na:

1. Tehnička - Su Kyupka

2. Energetska - Ki Kyupka

3. Akrobatsko tehnička – E-Dan Su Kyupka

4. Sa oružjem, Mu Gi Kyupka

5. Sječenja sa oružjem – Mu Gi Challayo Kyupka

1. Tehnička razbijanje – koristeći, adekvatnu tehniku, snagu brzinu i koncentraciju.

2. Energetska razbijanja – koristeći razvijenu KI energiju. To mogu biti i razbijanja i sječenja sa oružjem

3. Akrobatsko tehnička – kombinacija gimnastike i udaraca do razbijanja.

4. Razbijanja sa drvenim ili metalnim oružjem.

5. Sječenja sa oštrim oružjem, iz osnovnih jednostavnih položaja, do teških sječenja i teških zadataka sječenja.

Način treninga: ojačati fizički udarne površine, ojačati tijelo, naučiti tehniku, istrenirati brzinu, probuditi energiju, razbijati postepeno, od lakših ka težim razbijanjima i zadacima.

Razbijanje prvo izvodite na daskama od jelovine, dim. 30x30 debljine 2 cm, pa 2,5 cm, pa dvije daske, pa tri i tako redom, isti sistem i sa cijepovima i sa ciglama i bilo čime drugim, postepeno od lakšega ka težem.

Osnovni trening za razbijanja je već ranije opisan pod jačanjem udarnih površina, znači osim dobre brzine, tehnike i snage potrebno je imati čvrste i ojačane udarne površine a što se postiže udaranjem u DALYONJO napravu i rukama i nogama i glavom:

Kod tehničkih, oružanih, akrobatskih razbijanja i sječenjem – potrebno je da proizvedete takvu tehniku, brzinu i silu koja će doslovno probiti sve prepreke pred udarnom površinom i to probiti cijelom njihovom debljinom. To postižete vizualizacijom takvog probijanja. Vizualizirajte vašu ruku i nogu kako probija prepreku i prolazi daleko iza prepreke – odnosno kroz nju i udara udaljenu točku izvan i iza prepreke.

Kod energetskih razbijanja vježbajte vibrirajuće udarce koji odašiljaju energiju koja lomi i razbija, prvo na jednostavnim ciljevima, pa postepeno podebljavajte, pa nakon toga vježbajte projekciju energije kroz neki mekani predmet, smotuljak od ručnika, novina i sl. vibrirajućim udarcem – energetskim udarcem da polomi ispod prepreke. To uz puno vježbe postižete isto tako vizualizacijom da vaša energije iz ruke prolazi kroz prepreku i lomi predmet za lomljenje. Potrebno je vizualizirati prolaz energije samo do donje strane mete ne dalje.

Jednostavno postepeno udarajte i razbijajte. Ostalo će doći kroz trening i vrijeme.

Prije svih vježbi za očvršćivanje, prije svih razbijanja i poslije svega toga obavezno napravite osnovne Ki Cho Ja Ki vježbe skupljanja energije, opuštanje ekstremiteta te poslije laganu masažu i mazanje dobrim regenerirajućim kremama.

Vrlo je važno prije svakog razbijanja izvesti koncentraciju KI energije, nekom od Ki Cho Ja Ki vježbi, te minimum tri puta polako izvesti pokret sa odgovarajućom vizualizacijom i onda četvrti put razbiti predmet.

Nema komentara:

Objavi komentar