četvrtak, 10. lipnja 2010.

TEORIJA KUK SUL DO-a

YU - WON – HWA TEORIJA KUK SUL DO-a Slika: YOU WON HWA na korejskom

Da bi razumjeli pokrete u Kuk Sul Do-u vježbači moraju proučavati teoriju Yu (tečnosti vode), Won (kruženja) i Wha (harmonije).

YU -Teorija tečnosti vode
Za praktičare borilačkih vještina voda simbolizira mnogo stvari. Jedna od njih je njezina prilagodljivost i mekoća. Voda se nikad ne bori sa objektima koje susreće na svom putu nego se prilagođava njihovom obliku, tako se vježbač mora prilagoditi svom protivniku. Mekoća vode je nesalomljiva, udarac u vodu razdvaja vodu koja se opet svojom mekoćom prilagođava i vraća u svoj prvotni oblik, važno je shvatiti da voda nikada ne mijenja samu sebe niti svoju strukturu. KSD vježbač mora naučiti da se prilagođava na isti način kao i voda ako želi preživjeti sve teškoće koje će život staviti pred njega. U Kuk Sul Do-u vježbač ne zaustavlja protivnika sa direktnom primjenom sile nego preusmjeravanjem nadolazeće sile. Udarac neće biti zaustavljen primjenom sile točno nasuprot udarcu nego preusmjeravanjem i djelovanjem sa strane napada, te je tako potrošeno znatno manje energije.

Kuk Sul princip koji govori o maksimalnoj primjeni sile u jednom momentu, lako se može objasniti kada se usporedi sa tečnošću vode. Samo jedan čovjek je dovoljno snažan da skine i nosi vatrogasno crijevo sa kamiona i nosi ga i rukuje sa njim jer je lagano i savitljivo. Kada se to isto crijevo spoji na hidrant i njime poteče voda ono postaje jako teško i čvrsto. Tada su potrebna četiri čovjeka da bi rukovala sa tim crijevom. To se dešava zbog koncentracije vode u jednoj točci na kraju crijeva. Kuk Sul uspoređuje ljudsku gi energiju sa tom vodom u vatrogasnom crijevu. Vježbač mora postići koncentraciju sve svoje energije u jednoj točci kada je to potrebno. Tečnost vode s druge strane simbolizira tečnost KI energije kroz ljudsko tijelo. To su osnove teorije tečnosti vode.

WON - Teorija kruga, kruženja
Od najranijih vremena teorija kruženja je jedna od najvažnijih u Kuk Sul vještinama i svakodnevnom životu u Koreji. Sistem pojaseva u Kuk Sul Do-u je također utjelovljenje principa kruženja. Kruženje planinom znanja od bijelog pojasa do preko crnog pojasa i svih njegovih stupnjeva pa opet natrag do bijelog. Student počinje sa bijelim pojasom znajući vrlo malo o borilačkim umjetnostima.

Ako je vježbač predan on će napredovati po tom krugu mijenjajući boju svojih pojaseva koji označavaju svaki put viši nivo kruga. Trud vježbača sličan je trudu alpiniste. Oboje su zainteresirani doći na vrh. Kada ga jednom dostignu i pogledaju unatrag na put kojim su došli uvidjet će što su propustili dok su napredovali. Samo onda kada je dostignut određeni vrh pogled na cjelinu postaje neometen i otkriven. Alpinista će shvatiti da je postojao i drugi put po kojem je mogao savladati uspon. Kuk Sul vježbač će se vratiti do bijelog pojasa (10. dan). Osoba koja je završila takav krug (crni pojas 10. Dan) kreće ispočetka kretati se po krugu ali na jednom višem nivou zahvaljujući znanju koje je stekla u svom prvom krugu.

Krug je simbol za pokrete mnogih tehnika u Kuk Sul Do-u. Izbjegavanje napada i kontranapad kružNim kretanjem je puno efikasniji od pravocrtnog. Svaka osoba ima svoj krug, unutar tog kruga je njegov osobni teritorij. Ako netko pokuša ući u taj krug bez dopuštenja svaka se osoba ima pravo braniti. Ako protivnik napada ali ne ulazi u taj osobni krug nema potrebe za blokiranjem i te ako tada blokiramo to se smatra nepotrebNim gubljenjem energije. Kada protivnikov udarac prodre u taj krug potrebno ga je neutralizirati kružnim kretanjem. Na taj način njegov potencijalni efekt se miNimalizira. Koristeći princip kružnog blokiranja preusmjeruje protivnikovu energiju, izbacuje ga iz ravnoteže te ga stavlja u položaj povoljan za kontranapad. Nadalje teorija kruženja primijenjena u ručNim i nožNim udarcima omogućuje stalne kontranapade uz maksimalnu ravnotežu i snagu.

WHA - Teorija harmonije
U Kuk Sul treningu mora postojati simultana kombinacija uma, tijela, okoline i tehnike. Steći harmoniju između tih elemenata je najvažniji zadatak u treningu. Kada vježbač stekne harmoniju sa samim sobom, tada mora postići harmoniju sa svojim protivnikom. Kad se to postigne vježbač će uočiti da vrlo lagano čita misli drugih ljudi. Naučiti kako postići harmoniju sa okolinom je slijedeći stupanj. Posljednji zadatak je postići i uskladiti harmoniju sa samim sobom, sa protivnikom, sa okolinom te sa tehnikama koje izvodi.

Ovo je jedna stara priča koja nas na jednostavan način uči teoriju harmonije. Opasni i nadaleko poznati kriminalac uspio je pobjeći iz zatvora te da bi izbjegao potjeru pobježe u šumu. Dok je bježao šumom naiđe na drvosječu koji je predano radio. Taj drvosječa je cijeli svoj život radio u šumi i postao je veliki stručnjak sa sjekirom. Bjegunac je misleći da se nema čega bojati dozvolio da bude viđen. Drvosječa ga je odmah prepoznao te mu je misao da ubije tog kriminalca i preda ga vlastima prostrujala glavom. Znao je da će za to dobiti veliku nagradu i da neće više morati raditi do kraja života. Bjegunac je nekako znao pročitati misli drvosječe te mu je naglas rekao: “ Ovog trenutka smišljaš kako bi me ubio.” Drvosječa je ostao iznenađen i zbunjen te ne znajući što da učini nastavio je sječi drvo. Pomislio je: “Kako je moguće da mi taj kriminalac čita misli?” Bjegunac mu opet odgovori: “Odustao si od pomisli da me ubiješ jer znaš da ti mogu čitati misli:” Drvosječa je bio totalno zbunjen te je nastavio sječi drvo. Kriminalac se počeo smijati a drvosječa je tada spontano bacio sjekiru pogodivši bjegunca, koji je umirući zapitao: ” Kako je moguće da ti nisam mogao pročitati misli?”

Odgovor na njegovo pitanje je jednostavno. Drvosječa je radio sa sjekirom u šumi cijeli život tako da je ona postala “dio njega.” Harmonija između njegovog uma, tijela i sjekire bila je razvijena do te mjere da nije bilo potrebe za svjesnim mislima da se uopće pojavljuju. Radeći sa sjekirom prestao je svjesno misliti. Tako je njegovo djelovanje postala akcija bez misli. Zbog toga je drvosječa bio sposoban baciti sjekiru u akciji bez misli jednako kao da sječe drvo. To naravno kriminalac nije mogao predvidjeti niti pročitati misli drvosječi jer je misao o bacanju sjekire došla tek nakon što je sjekira pogodila cilj.

Sve tehnike koje vježbate u Kuk sool-u su kreirane na način da su uvijek principi Kuk Sool-a u njima u praktičnoj upotrebi. To znači da je svaki pokret koji izvodite temeljen na principima Yu – Won - Hwa te da svaki pokret ima svoje posebno značenje koje ćete dosegnuti samo upornim istraživanjem kroz tisuće ponavljanja. Cilj razumijevanja Yu Won Hwa principa nije samo filozofska rasprava o tome kako teče voda i slično, nego je cilj kojem se mora težiti razumijevanje tih principa na ujedinjeni način, sveobuhvatno kroz praktičnu primjenu.

To znači da je potrebno ujediniti teorijsko znanje u istovremeni umno-duhovno fizički izraz ili dokaz toga znanja, a to se opet postiže vrlo jednostavno, ispravnim vježbanjem Kuk Sool Won-a. Taj izraz znanja znači da će Kuk Sool student u svakom trenutku svoga postojanja živjeti, raditi, boriti se tečno, kružno i u harmoniji, i to na sasvim spontani i način. To znači ujediniti sva vaša znanja i mudrost i provoditi ih u praksi, životu.

YU - WON - HWA – u detalje
Pazite, u nekim drugim disciplinama i vještinama ovi principi, možda pod drugim nazivima su životni ciljevi njihovih sljedbenika, i cijele svoje živote posvećuju da bi stekli uvid i znanje tih principa. No u Kuk Sul Do-u od prvog dana vašeg treninga vi već počinjete učiti te principe kroz fizički trening, naravno i kroz teorijsko podučavanje i njihovo ujedinjenje. Put do mudrosti u Kuk Sool-u je izveden na taj način, što jače i više vježbate više vam se otvaraju vrata mudrosti na svim nivoima od fizičkog do najduhovnijeg. Naravno kad shvatite ove principe svakoga za sebe shvatit ćete da oni samostalno ne mogu postojati te su međusobno ovisni i nadopunjuju se te da su svi oni dio jedne cjeline, koju bi mogli nazvati savršeno čovjekovo postojanje u svemiru.

Princip YU (tečnost)
Za primjer tečnosti naravno iskoristiti ćemo vodu. Voda uvijek teče sa gravitacijom, uvijek nizbrdo, nizvodno, nikad uzbrdo.
Nikada se ne bori sa preprekama na silu, ako u svom spustu naiđe na stijenu ona ju lagano zaobilazi. Ako je ta stijena prevelika da bi se zaobišla, voda će biti strpljiva, skupljat će svoju ogromnu snagu sve dok njezin nivo ne izazove tijek vode oko ili preko zapreke, ako ni tada ne može prijeći prepreku onda će se skupljati još i sve dok ne pomakne prepreku koja joj stoji na putu ili dok ne napravi sama sebi drugi put, na drugom mjestu. Isto tako u našim tehnikama mi idemo sa tijekom sile napadača, kada on gura mi se izmičemo i popuštamo i zaobilazimo silu (prepreku) te još pojačavamo tu silu sa vučenjem, ukoliko napadač vuče mi idemo uz njegovu silu i oko nje te istovremeno pojačavamo njegovu sili na njegovu štetu tako da ga guramo. Voda nema oblika, isto tako ni mi ispred protivnika ne smijemo imati oblik koji će njemu biti shvatljiv. Ukoliko vodu stavimo u kutiju, ona poprima oblik kutije, stavimo ju u okrugle posude poprima oblik kružnih posuda, ukoliko ju zamrznemo postaje kruta. Znači voda mijenja oblike prema vanjskim utjecajima, tako i u tehnikama i borbi i životu, mi mijenjamo oblik od tečnog, okruglog, četvrtastog do krutog ili ledenog.

Znači kada se borimo u nekim ludim paničnim situacijama, postanemo ledeno hladni u umu i srcu, kao led, čvrsti kao najjači led, onda opet u trenutku postanemo mekani i tečni zaobiđemo prepreke i napadače, poprimimo oblik koji moramo, na primjer oblik najsnažnijih valova koji udaraju u obale mora i bokove brodova i ruše sve pred sobom i uništimo napadače ili prijeđemo prepreke i zapreke. I uz sve te prilagodbe na okolinu sama voda je uvijek nepromijenjena u svojoj biti, ona je uvijek u svom sastavu samo voda. Uvijek imajte na umu princip tečnosti vode i njezine sve moguće metamorfoze. Iz toga se može izvući nenadmašna taktika borenja i življenja. Nadalje tečnost vode i njezine konstantne promjene su izvor sveg života na zemlji, zato smatrajte da, ako niste tečni i u stalnom tijeku , pokretu da ste zapravo u stvarnoj borbi na putu ka smrti.

Naravno i KI energija teče našim tijelom i vizualiziramo ju kao vodu koja teče po našim ekstremitetima. Ta energija ima svoj prirodni tok i kružni oblik kretanja. Tečnost pokreta tijela nesvjesno dovodi i do tečnosti KI energije kroz ekstremitete do cilja naše tehnike.. zamislite KI energiju kako ide kroz tijelo kao voda, a naše ruke i noge i njihova unutrašnjost su cijevi kuda ta energija putuje.

WON (kruženje, krug)
Krug predstavlja idealan ili čak i savršen geometrijski oblik. Svaka osoba ima svoj osobni krug koji se naziva vaš osobni i privatni prostor. Taj osobni krug je ono što mi želimo zaštititi. Kao i kada vježbamo pravilnu udaljenost za pojedine tehnike u odnosu na partnera ili napadača tako je vrlo važno da se borimo i izvodimo kontranapade samo kod onih napada koji napadaju i ugrožavaju taj naš osobni krug. Koliki je taj osobni krug? Kod svake osobe je drugačiji, pošto su svi ljudi različito građeni, različito visoki, različiti u dužini dijelova tijela. U pravilu kada iz nekog prirodnog sunožnog stava jednostavno opružite nogu (na primjer desnu u desnu stranu u njenoj punoj dužini, vrhovi su označili obod kružnice koja je granica vašeg osobnog kruga. Nema potrebe za blokiranjem, ili izvođenjem bilo kojih tehnika u kontranapadu na napade koji dolaze do ruba tog vašeg osobnog prostora, jer tada nema stvarne opasnosti za vas, ako bi pokušali izvoditi tehnike samo bi uzalud trošili energiju i gubili vrijeme.

Sa druge strane ako bi napad ušao u, i prošao kroz vaš osobni krug, onda taj napad mora biti presreten sa odgovarajućom kružnom tehnikom. Po principu kruga napadi koji su snažni i pravocrtni presreću se i vode dalje kroz kružne pokrete, preusmjeravajući ih da bi njihov efekt na nas bio minimalan, a ne izvodimo direktne tehnike kojima bi se suprotstavljali silom na silu. Stoga mi uvijek tražimo način kako da preusmjerimo silu napadača protiv njega samoga. Kada razmatramo krug i kruženje u upotrebi u Kuk Sool Won-u moramo misliti na krug kao oblik i tehnike i način kod kojega ima najmanje otpora, uvijek se kotrlja, kruži i kreće, uvijek je aktivan, stoga je teško da ga se uhvati, i uvijek se nezaustavljivo vraća.

U svakodnevnom životu moramo nastojati poštivati princip kruga, te isto tako nikada ne odustajati od problema koje smo si sami postavili ili su nam ih postavili drugi. Po principu kruženja ukoliko ne uspijemo prvi put, kružimo dok ne shvatimo bolje o čemu se radi i vraćamo se opet te uspijevamo, i tako beskonačno mnogo puta ako je potrebno sve dok problemi nisu riješeni. U borbi se kruženje događa kada se uspijete neprekinuto kretati kružno, tehnike koje izvodite rastu jedna iz druge, svaka iz svog kruga prelazi u drugi i ako treba vraća se natrag.

Kruženje je u Kuk Sool Won vještini beskrajno i beskonačno te vrlo snažno. Sjetite se kako oštrice cirkularnih (kružnih pila) režu na svom kružnom kretanju koje je vrlo brzo. Tako i mi treniramo naše tijelo i njegove ekstremitete da postanu opasne oštrice koje kad se pokrenu u kružnoj formi nitko ne može zaustaviti niti nadvladati. To je tako zbog toga jer su sve tehnike u Kuk Sool-u zasnovane i na ovom principu. Kružno kretanje tijela i pojedinih dijelova tijela je potpuno prirodno, stoga je i vrlo brzo i efikasno. Svaki pokret koji izvodimo u Kuk Sool-u je zasnovan na krugu te izvire iz kruga. Tako ako udaramo rukom ili nogom ravno naprijed, težimo opustiti zglobove i mišiće te pokretati ruku ili nogu u skladu sa prirodnim poravnanjem zglobova u tijelu. Da bi se to moglo bez otpora mišića, zglobova i ligamenta te da bi se postigla veća brzina a uz to i snaga udarca uvijek pokušavamo napraviti ili započeti kretanje sa malim kružnim pokretom gore ili dolje, ovisno o tehnici.

U Soo tehnikama sve je u krugu, svaka SU tehnika je kružnog oblika ili oblika započete kružnice, i u kombinaciji prelaska u drugu kružnicu. Na taj način se u vještini Kuk Sool Won doslovno stalno krećete kružno, i kad naizgled idete ravno. Naravno da ćemo po potrebi koristiti i pravocrtna kretanja ali svaki pokret našeg tijela počinje kružnim kretanjem u našim zglobovima. Zglobna tijela se uvijek vrte i stoga se ne oštećuju, a taj princip imamo i kod padova, formiramo tijelo u većini mogućih slučajeva u oblik kružnice i padamo mekano raspodjeljujući silu udarca na veću površinu gdje se onda ta sila preusmjerava i ne izaziva štetu na nama.

KI energija također kruži po našem tijelu i kreće se u krugovima. Tako i kružni pokreti u tehnikama služe da bi se ta KI energija dovela u one dijelove tijela gdje nam je potrebna, ruke ili noge...

HWA (harmonija)
U Kuk Sool treningu, mi težimo tome da naš um i tijelo djeluju kao jedno. Koliko često u našem treningu mi osjećamo da je naše tijelo "naučilo" novu tehniku, samo da bi shvatili da naše tijelo nije još prigrlilo ili usvojilo novo znanje? Mi vježbamo ono što nam se pokazuje nebrojeno mnogo puta tako da naše tijelo i um mogu djelovati kao jedinstvena cjelina u svim odgovorima i situacijama u borbi. Jednom kada su um i tijelo ujedinjeni, tehnike se osjećaju kao udobne za izvođenje. Nastavljamo dalje vježbati tako da postižemo u harmoniju i sa našim tehnikama. Nije dostatno da samo znamo tehnike na nekom intelektualnom nivou, znanje mora postati naša, obično ljudi kažu druga priroda, ali mi u Kuk Sool-u kažemo da naše znanje mora postati naša prva priroda, tako da ono bude ugrađeno u naš um, tijelo, mišiće, živce tako da aktivan tijek misli i svjesno razmišljanje ne mora biti prisutan u određivanju što ćemo sada uraditi. Mi težimo tome da naš um, tijelo i tehnike rade za nas instinktivno u bilo kojoj situaciji.

Ukoliko bi mislili kako ćemo se boriti, koji udarac, blok ili tehniku upotrijebiti u trenutku dok nas netko napada izgubit ćemo mnogo vremena i nećemo se adekvatno boriti, nego dobiti po glavi, jer će naše razmišljanje napadač iskoristiti u svoju korist. Kaže se da će osoba postati najbolji plivač tek onda kada on sam više ne bude znao za razliku između njega i vode. To opisuje stanje savršene harmonije sa našom okolinom. Tako će i osoba/ osobe u borilačkim vještinama dostići i postati najbolji u svojoj vještini tek kada postigne harmoniju sa samim sobom (um, tijelo, duh-sjetite se značenja formi), harmoniju unutar svoje obitelji i unutar društva u kojem živi. To se može izvesti samo kroz stanje "praznine" koje da su YANG(+), UM(-), dobro i zlo, muškarci i žene, crno i bijelo i sve ostale finije i grublje suprotnosti na svijetu su svi zajedno samo dio jednog, svaki postoji da bi omogućio onome drugome da se razvije i postoji i svaki element sam za sebe ne može postojati. Taj koncept harmonije je lijepo prokazan i na primjeru UM/JANG filozofije koja je vidljiva i na korejskoj zastavi.

Upotreba principa YOU-WON-HWA je to da tečna voda traži i teži stanju harmonije sa svojom okolinom, stalno se prilagođavajući na vanjske promjene, mi također trebamo težiti stjecanju održavanja harmonije sa svojim osobnim krugom tako da sve što u njega ulazi može biti preusmjereno u proporciji sa silom kojom je krenulo u naš krug.
Glavni cilj ovih principa je također njihovo ujedinjenje i stapanje u jednu cjelinu, a to bi bila MI/VI u tom slučaju kao skoro savršeno ljudsko biće, koje je u potpunosti u skladu sa prirodom, sa samim sobom, sa svojom okolinom, sa svim tokovima i kružnim oblicima. Znači cilj You Won Hwa principa je da se dostigne stanje praznine u kojem je sva teorija i praksa spojena i djeluje prema van ili unutra kroz nas. Na taj način i naše borilačke tehnike i djeluju na jednoj potpuno drugoj razini koja je za ostale ljude neshvatljiva te stoga su te tehnike puno brže, jače i razornije nego kod osoba koje takvu harmoniju nisu dostigli.

Način na koje se to postiže je kao i sve u Kuk Sool-u jednostavan: "PAKLENO" težak trening u svim uvjetima i na sveobuhvatan način. Upravo kako i mi u Kuk Sul-u vježbamo.

Nema komentara:

Objavi komentar